ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Μαρτίου του ellak.gr

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο newsletter Μαρτίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2203/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Αν θες να συμμετέχεις στην ομάδα αρθρογραφίας της κοινότητας, και ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλεις στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσεις νέες ερμηνείες από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών ή όποιας εφαρμογής / πρωτοβουλίας ή/και καλής πρακτικής ανοιχτού λογισμικού θεωρείς ότι είναι χρήσιμη, δήλωσε συμμετοχή στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2203/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Μαρτίου:

Κάλεσμα σε φοιτητές και νέους προγραμματιστές για συμμετοχή στο Google Summer of Code 2022

Στο Google Summer of Code (GSoC) μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές που έχουν γνώσεις προγραμματισμού και νέοι προγραμματιστές και οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν σε έργα ανοιχτού λογισμικού. Όσοι θα επιλεγούν θα εργαστούν για 3 μήνες το καλοκαίρι στο έργο ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα »

Κάλεσμα για Ανοιχτή Δημόσια Διαβούλευση του σχεδίου στρατηγικής της ΕΕΛΛΑΚ

Η στρατηγική της ΕΕΛΛΑΚ για μια ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους κοινωνία της πληροφορίας.Η ΕΕΛΛΑΚ σαν Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών έχει συγκεκριμένη θέση για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας όπου οι ανοιχτές τεχνολογίες θα έχουν κεντρικό ρόλο. Περισσότερα »

Οι ομάδες της 2ης φάσης του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στη Εκπαίδευση

Το 2022 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώνεται στην Κυκλική Οικονομία και έχει σαν στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων. Περισσότερα »

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις Τεχνολογίες Ανοιχτής Τραπεζικής σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ

Την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την ΕΕΛΛΑΚ και την Τράπεζα της Ελλάδος με κύριο θέμα συζήτησης τις Τεχνολογίες Ανοιχτής Τραπεζικής. Ο κεντρικός πυρήνας της ημερίδας, αφορούσε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Οικονομία της Γνώσης Περισσότερα »

Διακήρυξη του Στρασβούργου : Οι κοινές αξίες και οι προκλήσεις των ευρωπαϊκών δημόσιων διοικήσεων για την διαλειτουργικότητα και τον ανοιχτό κώδικα

Στις 16 και 17 Μαρτίου, οι 27 υπουργοί της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τη δημόσια διοίκηση, τον δημόσιο μετασχηματισμό και τη δημόσια διοίκηση συμφώνησαν σχετικά με τις κοινές αξίες και προκλήσεις των ευρωπαϊκών δημόσιων διοικήσεων υπογραμμίζοντας τη γενική υποστήριξη του ανοικτού κώδικα και της διαλειτουργικότητας στον δημόσιο τομέα. Περισσότερα »

NextGov Hackathon: Ένα hackathon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Nextcloud και την ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης- 25-29/04/2022

Από τις 25 Απριλίου, το Nextcloud και το Γραφείο Ανοικτού Κώδικα (OSPO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα φιλοξενήσουν ένα Hackathon διάρκειας μιας εβδομάδας με αποστολή να βοηθήσουν στην οικοδόμηση και προστασία της ψηφιακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Περισσότερα »

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ εντάσσεται στους υποστηριχτές του OPEN DATA CHARTER

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, ανήκει πλέον στους υποστηριχτές της διεθνούς κοινότητας OPEN DATA CHARTER η οποία αποτελεί συνεργασία μεταξύ περισσοτέρων από 150 Κυβερνήσεων, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμών ανά την υφήλιο που εργάζονται για την προώθηση του ανοίγματος των δεδομένων Περισσότερα »

Οι προγραμματιστές του Linux επιδιορθώνουν τα κενά ασφαλείας πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλον: Μια αναφορά από το Google Project Zero

Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση σχετικά με το πώς το Linux αποδεικνύεται πρόσφατα ότι είναι λιγότερο ασφαλές από τα ιδιόκτητα συστήματα. Αυτό είναι μια ανοησία. Όμως, τώρα υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία από το Project Zero της Google, την ερευνητική ομάδα ασφάλειας της Google. Περισσότερα »

Εισαγωγή στην Scratch και την Python στα ελληνικά από το Ίδρυμα Raspberry Pi

Προγραμματιστής και προγραμματίστρια δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι! Και σ’ αυτό μπορεί να σε βοηθήσει το Ίδρυμα Raspberry Pi, το οποίο έχει ως αποστολή του να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να γίνουν δημιουργικοί/ές με την τεχνολογία και να αναπτύξουν δεξιότητες και αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας κώδικα. Περισσότερα »

Δυο θερινά σχολεία για τις ανοιχτές τεχνολογίες θα φιλοξενήσουν φέτος το καλοκαίρι τα Τζουμέρκα

Οι συναντήσεις αφορούν τη σχέση των ανοιχτών τεχνολογιών με την ενέργεια, τη βιωσιμότητα και τη δημοκρατία και θα διδάξουν σε αυτές, επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τάλιν, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μπουλούκι, τους Tζουμέικερς και το Σχολείο της Γης «Νέα Γουινέα». Περισσότερα »

Τα βίντεο και οι παρουσιάσεις από την εκδήλωση των Creative Commons για την Εβδομάδα Ανοιχτής Εκπαίδευσης (7-11 Μαρτίου 2022)

Προς τιμήν της Εβδομάδας Ανοιχτής Εκπαίδευσης (7-11 Μαρτίου 2022), η κοινότητα Open Education Platform των Creative Commons διοργάνωσε μια σειρά από Lightning Talks ή επτάλεπτες παρουσιάσεις σχετικά με συγκεκριμένες ενημερώσεις ή ιστορίες στην ανοιχτή εκπαίδευση. Περισσότερα »

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκαινίασε ένα γραφείο προγράμματος ανοικτού κώδικα (OSPO)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι ο πρώτος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που εγκαινίασε επίσημο Γραφείο Προγράμματος Ανοικτού Κώδικα (Ospo). Το Ospo είναι ήδη ο κανόνας για την αξιοποίηση της αξίας από τον ανοικτό κώδικα στη βιομηχανία της τεχνολογίας Περισσότερα »

Ανοιχτός κώδικας για την διασυνοριακή δικαιοσύνη: Το εργαλείο e-CODEX

Ένας από τους πυλώνες στους οποίους βασίζεται η ΕΕ είναι η απρόσκοπτη μετακίνηση μεταξύ συνόρων. Πάνω από 400 εκατομμύρια πολίτες έχουν ελεύθερη κυκλοφορία στην ζώνη Σένγκεν, καθιστώντας την Ευρώπη χωρίς σύνορα. Περισσότερα »

Πρόσκληση υποβολής συνεισφορών για τον εντοπισμό του κρίσιμου λογισμικού ανοικτού κώδικα της Ευρώπης

Η χρήση ανοικτού κώδικα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παροχή της δυνατότητας των ευρωπαϊκών δημόσιων διοικήσεων να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δυστυχώς, μερικά από τα λογισμικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι δημόσιες διοικήσεις για να κατασκευάσουν τις εφαρμογές τους, θα μπορούσαν να βρίσκονται σε προβληματική ή κρίσιμη κατάσταση. Περισσότερα »

Πρακτικές GovTech στην ΕΕ : Μια έκθεση του Interoperable Europe

Για τη στήριξη των κυβερνήσεων στην ΕΕ που υιοθετούν πρακτικές GovTech, το έργο Interoperable Europe δημοσίευσε μια έκθεση με την οποία παρέχει μια επισκόπηση της ποικιλομορφίας των προγραμμάτων GovTech και αντλεί διδάγματα από τη δημιουργία κυβερνητικών προγραμμάτων GovTech. Περισσότερα »

Το «protestware» στον ανοιχτό κώδικα βλάπτει το κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού

Η «μετατροπή του ανοιχτού κώδικα σε όπλο» (weaponization of open source) όπως τον αποκαλεί ο Gerald Benischke στην ανάρτησή του στο ιστολόγιο της 16ης Μαρτίου είναι αδιάκριτη και η παράπλευρη ζημία που προκαλεί βλάπτει το έργο των προγραμματιστών και των χρηστών αποκλειστικά και μόνο επειδή έχουν μια διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί από τη Ρωσία. Βλάπτει τους φιλειρηνιστές όσο και τους φιλοπόλεμους—ακόμα και οι ηθικοί χάκερ που χρησιμοποιούν ένα VPN για να δουλέψουν ενάντια στην εισβολή μπορεί να γίνουν θύματα της παράπλευρης ζημιάς. Περισσότερα »

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) υπόσχεται να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τους ψηφιακούς περιφραγμένους κήπους

Στις 24 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων μας στο Διαδίκτυο καθώς ενέκρινε τον συμβιβασμό του πολιτικού τριμερούς διαλόγου για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).Αυτή η απόφαση υπόσχεται να αμφισβητήσει το έντονα συγκεντρωτικό περιβάλλον στο οποίο οι πλατφόρμες Big Tech ασκούν υπερβολική δύναμη στα δικαιώματά μας και στη ροή πληροφοριών στην κοινωνία Περισσότερα »

Όλα τα άρθρα του Ιανουαρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2203/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com