ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το «protestware» στον ανοιχτό κώδικα βλάπτει το κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού

Την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρώνεται πάνω ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας. To Open Source Initiative καταδικάζει την επίθεση στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό υπό την καθοδήγηση του Βλαντιμίρ Πούτιν—αλλά υπάρχει μια νέα εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα την κοινότητα ανοιχτού κώδικα και δικαιολογεί ένα νέο σχόλιο.

Η νέα εξέλιξη είναι ότι οι θυμωμένοι προγραμματιστές έχουν αρχίσει να προσθέτουν κώδικα σε έναν μικρό αριθμό αποθετηρίων ανοιχτού κώδικα για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο. Όταν αναπτύσσεται, αυτό το « protestware » εκφράζει την αντίθεση του προγραμματιστή στην εισβολή της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία. Τα περισσότερα προγράμματα απλώς εμφανίζουν μηνύματα κατά του πολέμου ή υπέρ της Ουκρανίας όταν εκτελούνται. Αυτή είναι μια μη βίαιη, δημιουργική μορφή διαμαρτυρίας που μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Όμως, σε τουλάχιστον μία περίπτωση – το peacenotwar module στο πακέτο node-ipc – μια ενημέρωση σαμποτάρει το npm με κώδικα που προορίζεται να διαγράψει δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σε μια ανάρτηση ιστολογίου στις 16 Μαρτίου σχετικά με τον κακόβουλο κώδικα, ο Liran Tal στο Snyk είπε: “Αυτό το περιστατικό ασφαλείας περιλαμβάνει ενέργειες καταστροφής αρχείων στο δίσκο από έναν προγραμματιστή .”

Η «μετατροπή του ανοιχτού κώδικα σε όπλο» (weaponization of open source) όπως τον αποκαλεί ο Gerald Benischke στην ανάρτησή του στο ιστολόγιο της 16ης Μαρτίου είναι αδιάκριτη και η παράπλευρη ζημία που προκαλεί βλάπτει το έργο των προγραμματιστών και των χρηστών αποκλειστικά και μόνο επειδή έχουν μια διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί από τη Ρωσία. Βλάπτει τους φιλειρηνιστές όσο και τους φιλοπόλεμους—ακόμα και οι ηθικοί χάκερ που χρησιμοποιούν ένα VPN για να δουλέψουν ενάντια στην εισβολή μπορεί να γίνουν θύματα της παράπλευρης ζημιάς.

Όπως είναι λογικό, αυτό έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις. Η διαμαρτυρία είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ελευθερίας του λόγου που πρέπει να προστατεύεται. H ανοιχτότητα και η συμπερίληψη αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της κουλτούρας του ανοιχτού κώδικα και τα εργαλεία των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα έχουν σχεδιαστεί για παγκόσμια πρόσβαση και συμμετοχή. Συλλογικά, η ίδια η κουλτούρα και τα εργαλεία του ανοιχτού κώδικα – παρακολούθηση ζητημάτων, συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, αποθετήρια – προσφέρουν ένα μοναδικό κανάλι σηματοδότησης που μπορεί να παρακάμπτει τη λογοκρισία που επιβάλλεται από τυράννους για να διατηρήσουν την εξουσία τους.

Αντί για κακόβουλο λογισμικό, μια καλύτερη προσέγγιση για την ελεύθερη έκφραση θα ήταν η χρήση μηνυμάτων σε logs για την αποστολή μηνυμάτων κατά της προπαγάνδας και η έκδοση trackers για την κοινοποίηση πραγματικών ειδήσεων στη Ρωσία για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία στα χέρια του ρωσικού στρατού.. Υπάρχουν τόσες πολλές λύσεις για τις κοινότητες ανοιχτού κώδικα ώστε να είναι δημιουργικές χωρίς να βλάπτουν όλους όσους τυχαίνει να χρησιμοποιήσουν μια ενημέρωση.

Ενθαρρύνουμε τα μέλη της κοινότητας να χρησιμοποιήσουν καινοτόμα και σοφά τόσο τις ελευθερίες όσο και τα εργαλεία του ανοιχτού κώδικα για να ενημερώσουν τους Ρώσους πολίτες σχετικά με την πραγματικότητα της ζημιάς που επιβάλλεται στους Ουκρανούς πολίτες και να υποστηρίξουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τις προσπάθειες βοήθειας στην Ουκρανία και για την υποστήριξη της.

Μακροπρόθεσμα, είναι πιθανόν αυτά τα weaponizations του ανοιχτού κώδικα να είναι σαν να φτύνουν στον άνεμο: Τα μειονεκτήματα του βανδαλισμού έργων ανοιχτού κώδικα υπερτερούν κατά πολύ κάθε πιθανού οφέλους και η ανατροπή θα βλάψει τελικά τα έργα και τους υπεύθυνους προγραμνατιστές. Κατ’ επέκταση, βλάπτεται όλος ο ανοιχτός κώδικας. Χρησιμοποιήστε τη δύναμή σας, ναι, αλλά χρησιμοποιήστε τη με σύνεση.

Πηγή άρθρου: https://opensource.org/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com