ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Απομακρυσμένη εγκατάσταση Arch Linux

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Η διανομή Arch Linux έχει τεράστια αύξηση στη δημοτικότητά της. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε και με την εμφάνιση όλο και περισσότερων διανομών με βάση το Arch Linux, όπως το Manjaro, το EndeavourOS και άλλες (δείτε στο wiki).

Η διανομή Arch Linux είναι μια rolling έκδοση. Παλιά υπήρχε η φήμη ότι είναι ασταθή διανομή επειδή είναι rolling. Αυτή η φήμη δεν ισχύει πλέον. Αυτή που ισχύει όμως είναι ότι η διανομή έχει το πιο πλήρες και ενημερωμένο wiki το οποίο βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων σε όλες τις διανομές.

Προσωπικά, όταν ήρθα σε πρώτη επαφή με το Arch Linux, ξεκινούσε με ένα τερματικό. Εν έτη 2021, έχουν βάλει ένα υποτυπώδες script. Όμως κυκλοφορούν οι διανομές που έχουν βάση το Arch Linux με γραφικό εγκαταστάτη και διευκολύνουν πολύ την κατάσταση.

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση από απόσταση με χρήση του ssh. Η λύση αυτή προτείνεται σε περιπτώσεις που κάποιος φίλος ζητάει από άλλον να τον βοηθήσει στην εγκατάσταση του Arch Linux στον υπολογιστή του. Δεν έχω δει πουθενά να υπάρχει πχ ένα εργαστήριο υπολογιστών ή μία εταιρία που να έχει σε όλους τους υπολογιστές της Arch Linux. Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να δώσουμε πρόσβαση ssh.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1. Αφού κατεβάσετε το ISO και το περάσετε σε ένα USB, εκκινήστε τον υπολογιστή σας με αυτό.

Arch Linux grub

2. Θα ανοίξει μια οθόνη τερματικού. Εκεί θα πρέπει να ορίσετε το συνθηματικό για τον root με την εντολή.
passwd

Αλλαγή συνθηματικού root στο Arch Linux

3. Στη συνέχεια θα πρέπει να ελέξετε εάν η πρόσβαση στον χρήστη root με ssh είναι ενεργοποιημένη.
nano /etc/ssh/sshd_config

Arch Linux Permit Root Login

4. Εκκινήστε την υπηρεσία ssh.
systemctl start sshd 5. Δείτε ποιά IP έχει λάβει το σύστημα (εδώ 192.168.1.106) και ανοίξτε την πόρτα 22 στο ρούτερ σας.
ip add show

Arch Linux ποια είναι η IP

6. Συνδεθείτε μέσω SSH και προχωρήστε στην εγκατάσταση.
ssh root@192.168.1.106

Arch Linux σύνδεση με ssh

Έχετε πλέον συνδεθεί και είστε έτοιμοι για την εγκατάσταση του Arch Linux. Μπορείτε να ανατρέξετε στον οδηγό εγκατάστασης είτε στο wiki.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://eiosifidis.blogspot.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com