ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

O ΟΑΕΔ ante portas του Ανοιχτού Λογισμικού

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χρήσης των εμπορικών εφαρμογών της Μicrosoft ( λειτουργικό , εφαρμογές γραφείου) στους επιτραπέζιους υπολογιστές των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ , έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ο Οργανισμός να στραφεί στο Ανοιχτό Λογισμικό. Η μετάβαση αυτή θα γίνει με την ευκαιρία της ανανέωσης του εξοπλισμού όλων των Υπηρεσιών του Οργανισμού ( ΚΠΑ2, Σχολές , Βρεφονηπιακοι σταθμοί).

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη τόσο από τεχνολογικής άποψης όσο και οικονομική αν ληφθεί υπόψη το πλήθος των Υπηρεσιών του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα.

Με την είσοδο του νέου μέλους στην ομάδα του Ε.Λ./Λ.Α.Κ , θα έχουμε αύξηση του ποσοστού χρήσης του ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο ( πρακτική που είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε) , η οποία θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ε.Λ./Λ.Α.Κ , στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εν γένει στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας υποστήριξης λογισμικού . Επίσης θα υπάρξει και οικονομικό όφελος για τον Οργανισμό το οποίο λόγω της γενικότερης οικονομικής “στενότητας” που υπάρχει έχει ουσιαστική και σημειολογική βαρύτητα, αφού με την μη χρήση εμπορικού λογισμικού ( στην συγκεκριμένη περίπτωση Windows 10, και Microsoft Office) έχουμε εξοικονόμηση πόρων επειδή δεν χρειάζεται πλέον να πληρώσουμε άδειες για την χρήση των εφαρμογών.

Μια επίπτωση της χρήσης εμπορικού λογισμικού στην οποία συνήθως δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία είναι η πλήρης εξάρτηση μας, από τις διαθέσεις και τους σχεδιασμούς της εταιρείας που το δημιούργησε. Ενώ αντιθέτως με την χρήση του Ε.Λ./Λ.Α.Κ εύκολα θα μπορούμε να βρούμε κάποιον προγραμματιστή που θα μπορέσει να βελτίωση ή να προσαρμόσει το συγκεκριμένο λογισμικό. Η χρήση Ε.Λ./Λ.Α.Κ ειδικά για τους κρατικούς φορείς είναι αναγκαία ώστε το κράτος να αποκτήσει υπολογιστικη κυριαρχια, και να εναι μο΄όνο αυτό υπεύθυνο στην διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων των πολιτων.

Επιστρέφοντας ξανά στον ΟΑΕΔ θα ήθελα να αναφέρω ότι το εν λόγω εγχείρημα μελετήθηκε , σχεδιάστηκε, αποφασίστηκε (με την σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του Οργανισμού) από την Διεύθυνση Μηχανογράφησης του Οργανισμού ,η οποία έχει αναλάβει και την υλοποίηση για την ομαλή μετάβαση των Υπηρεσιών και των υπάλληλων του Οργανισμού στο Ε.Λ./Λ.Α.Κ

Κλείνοντας θα παραθέσω ένα απόσπασμα από την μετάφραση ενός άρθρου του Richard Stallman πάνω στην σημασία του Ε.Λ./Λ.Α.Κ για τις κυβερνήσεις:

<…Το κράτος έχει ανάγκη να επιμένει στη χρήση ελεύθερου λογισμικού στην πληροφορική του για να διασφαλίσει την υπολογιστική του κυριαρχία (δηλαδή τον έλεγχο του κράτους επάνω στις δικές του εργασίες πληροφορικής). Όλοι οι χρήστες έχουν δικαίωμα στον έλεγχο της πληροφορικής τους, αλλά το κράτος είναι αυτό που έχει την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να διατηρήσει τον έλεγχο επάνω στις εργασίες πληροφορικής που πραγματοποιεί εκ μέρους τους. Οι περισσότερες δραστηριότητες της κυβέρνησης εξαρτώνται πλέον από την πληροφορική, και ο έλεγχος αυτών των δραστηριοτήτων εξαρτάται από τον έλεγχό της επάνω σ’ εκείνη την πληροφορική. Η απώλεια αυτού του ελέγχου σε μια υπηρεσία της οποίας η αποστολή είναι κρίσιμη υπονομεύει την εθνική ασφάλεια. …>

10 thoughts on “O ΟΑΕΔ ante portas του Ανοιχτού Λογισμικού

 1. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Υπάρχουν διαθέσιμες λεπτομέρειες για το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί, για τα επιμέρους βήματα της μετάβασης κλπ; Τέτοιες πληροφορίες θα ήταν χρήσιμες σε όσους σκέφτονται παρόμοιες μεταβάσεις.

 2. Επειδή ο αρθρογράφος μας τα λέει μισά… πια θα ήταν η πρώτη σκέψη σας εάν ακούγατε ότι ο ανάδοχος (BYTE) τα έστησε σε linux mint, με αυτόματο Login, χωρίς καμία πρόβλεψη για κεντρική διαχείριση χρηστών και administration!

  • Ο υπολογιστης χρησιμοποιειται μονο για να κανει εισοδο ο χρήστης στις web εφαρμογες του Οργανισμου.
   Ειναι στην ευχερεια του χρήστη νομιζω αν θελει να βάλει password στον λογαριασμο του. Όταν λέμε κεντρικη διαχειριση τι ακριβως ενοουμε απο την στιγμη που το κάθε pc ειναι αυτονομο(μιλαμε μονο για 3200 pc και δεν υπάρχει αναφορα σε servers ) ; Εργαλεία διαχειρισης πιστεύω οτι θα έχουν εγκατασταθεί.
   Το γεγονος οτι απο windows έχουμε το πέρασμα σε διανομη debian αυτο δεν σημαινει κάτι; Θα πρέπει να εχει ακολουθηθεί συγκεκριμένη αρχιτεκτονικη για να έχει το συγκεκριμενο γεγονος σημασία; Εξαλλου δεν γνωριζουμε την δομη του δικτυου του Οργανσμου και τον τροπο λειτουργιας για να κρίνουμε…
   Το βημα εχει γινει και οφειλουμε να το δουμε θετικα . Το τι θα ακολοθησει και το πως θα εξελιχθει πιστευω εξαρταται απο πολλους παραγοντες τους οποιους δεν τους ξερουμε ουτε μπορουμε να τους προβλεψουμε.

  • Ως αρχάριος δεν θα με πείραζε. Η Byte υποθέτω θα έλαβε τέτοια εντολή από ΟΑΕΔ και μπορεί το αυτόματο login να εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες.

 3. Καλήμερα,
  Αυτό που είναι σπουδαίο και σε αυτό θα πρέπει να σταθούμε είναι η μετάβαση σε Ανοιχτό Λογισμικό. Ο τρόπος υλοποίησης και οι διάφορες ρυθμίσεις νομίζω ότι είναι εσωτερικό του ΟΑΕΔ. Πιστεύω ότι ο Οραγανισμος λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εμπειρία των χρηστών , τον τρόπο λειτουργίας και την μορφοποίηση του δικτύου του θα έχει κάνει όλες τις κατάλληλες ρυθμίσεις και διαμορφώσεις.
  Το Linux ένα εύκολα προσαρμόσιμο σύστημα . Αρα με την αύξηση της εξοικείωσης των χρηστών ή την αλλαγή του σχεδιαμσου εύκολα θα μπορείς να το προσαρμοσεις στις νεες συνθηκες…

 4. Η Lenovo βάζει Linux σε όλα τα μοντέλα υπολογιστών της
  https://opensource.ellak.gr/2020/06/09/i-lenovo-vazi-linux-se-ola-ta-montela-ipologiston-tis/

  Το Linux αντικαθιστά τα Windows στα δημόσια συστήματα της Γερμανίας
  https://www.secnews.gr/222957/linux-antikathista-windows-dimosia-sistimata-germanias/

  Η Γαλλική αστυνομία εμπιστεύεται το Linux
  https://www.secnews.gr/68352/η-γαλλική-αστυνομία-εμπιστεύεται-το-linux/

  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Βαρκελώνης με βάση το ανοιχτό λογισμικό
  https://www.liberal.gr/news/o-psifiakos-metaschimatismos-tis-barkelonis-me-basi-to-anoichto-logismiko/184557/

  Το CERN επιλέγει λογισμικό ανοιχτού κώδικα και για το desktop
  https://opensource.ellak.gr/2019/06/18/to-cern-epilegi-logismiko-anichtou-kodika-ke-gia-to-desktop/

  O ρωσικός στρατός θέλει να αντικαταστήσει τα Windows με συστήματα Linux
  https://www.naftemporiki.gr/story/1483436/o-rosikos-stratos-thelei-na-antikatastisei-ta-windows-me-sustimata-linux/

  Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας: Η κυβέρνηση σπαταλά 48 εκ.ευρώ για αγορά λογισμικού ενώ υπάρχει δωρεάν Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα
  https://www.alfavita.gr/koinonia/326047_enosi-pliroforikon-elladas-i-kybernisi-spatala-48-ekeyro-gia-agora-logismikoy-eno/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com