ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Lenovo βάζει Linux σε όλα τα μοντέλα υπολογιστών της!

Σε μια τεράστιας σημασίας κίνηση, η Lenovo ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το Red Hat Enterprise Linux καθώς και το Ubuntu LTS σε όλη τη γκάμα των workstation προσωπικών υπολογιστών της με πλήρη πιστοποίηση και υποστήριξη.

Ξαναδιαβάστε την παραπάνω πρόταση διότι ίσως να μην αντιληφθήκατε πλήρως πόσο σημαντική είναι αυτή η είδηση και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της. Η Lenovo είναι η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (workstation και laptops) σε όλον τον κόσμο. Το μερίδιο της στις παγκόσμιες πωλήσεις PCs τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά πάνω από 20%, μπροστά από την Dell, την HP αλλά και την Apple [1]. Σύμφωνα με την Gartner, η κινέζικη εταιρεία είχε μερίδιο σχεδόν 25% σε πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο 2019, με 17.500 τεμάχια (συμπεριλαμβάνονται και φορητοί υπολογιστές) [2]. Και πως να μην είναι η κορυφαία σε πωλήσεις, άλλωστε; Η πολυεθνική Lenovo, με έδρα το Πεκίνο, αγόρασε το 2005 όλο το business κομμάτι προσωπικών υπολογιστών της IBM, ενώ το 2015 αγόρασε και τους Intel-based servers της «Γαλάζιας Κυρίας» (και την ίδια χρονιά «τσίμπησε» και την Motorola από την Google και λίγο αργότερα τα laptops της Fujitsu!). Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μια τεράστια εταιρεία που ανάμεσα σε άλλα κατασκευάζει και εμπορεύεται μάρκες-θρύλους όπως τα ThinkPad και ThinkStation, δηλαδή υπολογιστές που φημίζονται για την ποιότητα και την αντοχή  τους στον χρόνο – δεν είναι τυχαίο ότι ο Mark Shuttleworth πήρε ένα Thinkpad όταν πήγε τη βόλτα του στο διάστημα

ThinkStation & ThinkPad P με προεγκατεστημένο Linux

Ας επιστρέψουμε όμως στην ρηξικέλευθη είδηση. Στην ανακοίνωση της η Lenovo λέει ότι από αυτόν τον μήνα (όχι κάποια στιγμή, αλλά τώρα!) θα πιστοποιήσει όλα τα μοντέλα ThinkStation (επιτραπέζιοι υπολογιστές) και ThinkPad P Series (workstation φορητοί υπολογιστές) τόσο για το Red Hat Enterprise Linux όσο και για το Ubuntu LTS. Αλλά δεν σταματά εκεί όμως. Σύμφωνα με τον Rob Herman, που είναι επικεφαλής στο Workstation & Client AI Group της εταιρείας:

«Προχωράμε ακόμα παραπέρα, προσφέροντας πλήρη υποστήριξη μέσω web, φόρουμ αποκλειστικά για Linux, βοήθεια στην διαρρύθμιση του κάθε μοντέλου και άλλα».

Προσοχή: Εδώ δεν μιλάμε απλά για πιστοποίηση ότι τα workstation της θα μπορούν να τρέξουν αυτές τις διανομές Linux. Η Lenovo θα προσφέρει το Ubuntu και το RHEL προεγκατεστημένα σε όλα αυτά τα μοντέλα. Με άλλα λόγια, Linux για όλους! H’ για να είμαστε πιο ακριβείς: Linux στα workstation για όλους, μια και η Lenovo -εκτός από λιανική- είναι ο βασικός προμηθευτής επαγγελματικών υπολογιστών σε μεγάλες εταιρείες και δημόσιους/ιδιωτικούς οργανισμούς, τράπεζες κλπ. Και μπορούμε να υποθέσουμε ότι έπονται κι άλλες διανομές μια και η Lenovo ηδη συνεργάζεται με την SUSE αλλά και το ίδιο το Debian…

Η είδηση γίνεται ακόμα καλύτερη όμως καθώς, όπως διευκρινίζει ο Rob Herman η Lenovo «θα στέλνει κώδικα για device drivers κατευθείαν στον πυρήνα Linux, ώστε να έχουμε σταθερότητα και συμβατότητα σε όλη τη διάρκεια ζωής του κάθε υπολογιστή» [3]. Δηλαδή κάθε οδηγός για κάθε τσιπάκι/συσκευή σε έναν υπολογιστή Lenovo θα μπαίνει στον πυρήνα Linux, οπότε θα υποστηρίζει  και υπολογιστές από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή χρησιμοποιεί το ίδιο τσιπάκι/συσκευή σε κάποιο προϊόν του…

Και Fedora σε όλα τα ThinkPad

H ανακοίνωση της Lenovo έρχεται λίγες μέρες μετά την είδηση ότι η εταιρεία θα προσφέρει -σε πιλοτικό πρόγραμμα- το Fedora 32 στα όλα τα ThinkPad μέσα στο 2020 [4]. Ήδη η κοινότητα του Fedora (που υποστηρίζεται από την Red Hat και από μια άποψη είναι το testbed του Red Hat Enterprise Linux) συνεργάζεται με τη Lenovo για να υποστηρίζει τη συσκευή αναγνώρισης αποτυπωμάτων των ThinkPad. Και φυσικά ο κώδικας που θα προκύψει θα σταλεί κι αυτός upstream στον Linux Kernel ώστε να επωφεληθούν όλες οι διανομές Linux.

Και γιατί τα κάνει όλα αυτά τώρα η Lenovo; Ίσως γιατί η Microsoft  δεν θεωρεί πλέον το Linux καρκίνο αλλά βάλσαμο (γι’αυτό τρέχει να το βάλει μέσα στα Windows με το WSL 2). Ίσως γιατί η Lenovo αντιλήφθηκε κάτι που όλοι ξέρουμε εδώ και καιρό. Ας αφήσουμε τον κύριο Herman να το πει:

«Περισσότεροι από 250 εκατ. καινούριοι υπολογιστές πωλούνται κάθε χρόνο και, σύμφωνα με τις αναλύσεις, το 2.87% των χρηστών, περίπου 7.2 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους υπολογιστές για να τρέξουν Linux. Κάποτε θεωρούσαμε ότι πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι του IT, αλλά πρόκειται για μια βάση χρηστών από επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικούς εφαρμογών κλπ που αυξάνονται και αποκτούν σημαντικούς ρόλους σε πολλούς τομείς, και γίνονται  απαραίτητοι για τις εταιρείες τους. [… ] Όλοι αυτοί αλλά και οι επαγγελματίες στα ΜΜΕ, στην ψυχαγωγία και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι sysadmins, οι μηχανικοί σε τμήματα IT και οι data scientists θα έχουν πρόσβαση στην μεγαλύτερη συλλογή λογισμικού, εργαλείων προγραμματισμού και workflow της αγοράς». Αναφέρεται φυσικά στα repositories του Ubuntu/Debian και του Red Hat και συνεχίζει. «Με την πιστοποίηση όλων των ThinkStation και ThinkPad P, δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες όλων αυτών των χρηστών και βοηθάμε ώστε οι υπολογιστές τους να τους δίνουν την καλύτερη εμπειρία Linux, out of the box».

TL;DR

Στην πράξη, τι σημαίνουν όλα αυτά; Να, την επόμενη φορά που θα θέλετε να αγοράσετε νέο laptop, ψάξτε να πάρετε ένα ThinkPad P series με προεγκατεστημένο Linux. Μπορεί να δώσετε κάτι παραπάνω, καθώς πρόκειται για επαγγελματικά μοντέλα (το P σημαίνει Professional), αλλά θα πάρετε έναν υπολογιστή με ποιότητα που υποστηρίζει Linux 100%. Κι αν δουλεύετε στο IT κάποιας εταιρείας/οργανισμού, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες τύπου «αγοράζουμε PCs με Windows, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Ολόκληρη Lenovo δίνει κάθε μοντέλο της με Linux και το υποστηρίζει εσαεί. Να τα λέμε αυτά στον υπεύθυνο προμηθειών, παιδιά, να τα λέμε…

Πηγή άρθρου: https://www.linuxinsider.gr

2 thoughts on “Η Lenovo βάζει Linux σε όλα τα μοντέλα υπολογιστών της!

  1. Αυτα ειναι ευχαριστα νεα.
    Νομιζω οτι το Linux πλεον ειναι μονόδρομος και σιγα σιγά όλοι οι μεγαλοι κατασκευαστες, οργανισμοι εκει θα οδηγηθούν.
    Να σημειωσω εδω ότι και το ελληνικο δημοσιο με μικρα βηματα ακολουθει το συγκεκριμενο δρόμο. Ο οργανισμος Απασχολησης απο πέρσι στις υπηρεσίες του έχει λειτουργικο Linux. Ελπιζω συντομα το Linux να ειναι η επιλογη της κεντρικης κυβερνησης για όλες τις υπηρεσιες του δημοσιου.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com