ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το CERN επιλέγει λογισμικό ανοιχτού κώδικα και για το desktop

Όλοι χρησιμοποιούμε λογισμικό ανοικτού κώδικα κάθε μέρα. Αλλά οι περισσότεροι από τους χρήστες έχουν ως βασική επιφάνεια εργασίας εμπορικό λογισμικό. Ακόμα, και οι υπάλληλοι στο CERN, ένα από τα σπουδαιότερα ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου,  αν και τρέχουν  Linux στον Large Hadron Collider (LHC)) τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, στην επιφάνεια εργασίας τους χρησιμοποιούν προγράμματα που βασίζονται στη Microsoft.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει τώρα.

Αρχίζοντας πριν από ένα χρόνο, το CERN ξεκίνησε το έργο Microsoft Alternatives (MAlt). Το όνομα τα λέει όλα.

Το CERN θέλει να ξεφύγει από τα προγράμματα της Microsoft για έναν πολύ απλό λόγο: Για να εξοικονομήσει χρήματα.

Ο Iban Eguia, μηχανικός λογισμικού του CERN, αναφέρει tweet: “Στο @CERN, απομακρύνουμε τα @Microsoft προϊόντα λόγω των αυξήσεων των αδειών χρήσης για το ερευνητικό εργαστήριό μας. Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό ανοιχτού κώδικα όσο το δυνατόν περισσότερο 🙂 ”

Ο Emmanuel Ormancey, αναλυτής του συστήματος CERN, εξήγησε ότι οι άδειες εμπορικού λογισμικού, με τη δομή των τελών ανά χρήστη,  είναι πανάκριβες  για το CERN. Για δεκαετίες, το CERN μπορούσε να αντέξει τα προγράμματα της Microsoft επειδή πλήρωνε το ποσοστό “ακαδημαϊκών ιδρυμάτων”. Πρόσφατα, η Microsoft ανακάλεσε την ακαδημαϊκή κατάσταση του CERN και αντικατέστησε το παλιό συμβόλαιο με ένα αριθμό χρηστών. Αυτό  υπερ-δεκαπλασίασε το κόστος των αδειών χρήσης”

Έτσι, το CERN ξεκίνησε το έργο Microsoft Alternatives (MAlt). Ο αρχικός στόχος είναι να «διερευνήσει τη μετάβαση από εμπορικά προϊόντα λογισμικού (Microsoft και άλλα) σε λύσεις ανοιχτού κώδικα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του CERN στους κινδύνους μη βιώσιμων εμπορικών συμβάσεων».

Το CERN δεν είναι η μόνη ομάδα που αισθάνεται τον πόνο της άδειας ανά χρήστη. Για τον Ormancey, το CERN  θα έχει ηγετικό ρόλο στην εξερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων ανοιχτού κώδικα.

Οι αρχές της δέσμευσης του έργου  Microsoft Alternatives (MAlt) είναι:

  • Να παρέχεται η ίδια υπηρεσία σε κάθε κατηγορία του προσωπικού του CERN
  • Να αποφευχθεί το κλείδωμα σε ένα συγκεκριμένο προμηθευτή και η εξάρτηση από αυτόν
  • Να διατηρείται ο έλεγχος των δεδομένων
  • Να καταγραφούν τα πιο κοινά σενάρια χρήσης των εφαρμογών

Τώρα, το CERN κινείται από το σχεδιασμό στη μετάβαση.

Ο κ. Ormancey δήλωσε: “Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η δοκιμή της μετάβασης για την διαχείριση της αλληλογραφίας για το τμήμα πληροφορικής. Παράλληλα, ορισμένοι χρήστες του Skype for Business και οι χρήστες των αναλογικών τηλεφώνων θα μεταναστεύσουν σε υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω ανοιχτού λογισμικού.”

Η μετάβαση εφαρμογών λογισμικού για τους τελικούς χρήστες δεν είναι εύκολο έργο. Ευτυχώς, το CERN έχει ήδη αρκετή εμπειρία στο Linux και στον ανοιχτό κώδικα,

Στις υποδομές Cloud, το CERN υποστηρίζει εδώ και καιρό το  OpenStack Infrastructure-as-a-Server (IaaS). Πριν από αυτό και μέχρι πρόσφατα, το CERN, είχε τη δική του διανομή Linux το Scientific Linux. Οι ομάδες σταμάτησαν πρόσφατα να αναπτύσσουν το Scientific Linux, το οποίο ήταν ένας κλώνος Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Αυτό το έκαναν από τότε που το CentOS – ένα Linux γενικής χρήσης βασισμένο σε πηγές RHEL – κατέστησε το Scientific Linux περιττό.

Το CERN γνωρίζει ότι η μετάβαση για το λογισμικό των τελικών χρηστών δεν θα είναι εύκολη. “Ενώ το έργο Microsoft Alternatives είναι φιλόδοξο, είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία για το CERN να αποδείξει ότι οι βασικές λειτουργίες των καθημερινών χρηστών,  μπορούν να γίνουν χωρίς κλειδώματα προμηθευτών και δεδομένων, ώστε η επόμενη γενιά υπηρεσιών να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κοινότητας”, κατέληξε ο κ. Ormancey ,

Άλλοι οργανισμοί και εταιρείες, οι οποίες δεν επιθυμούν να είναι δέσμιοι σε εμπορικό λογισμικό, θα ήταν καλό να παρακολουθούν την εξέλιξη του MAlt.

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

One thought on “Το CERN επιλέγει λογισμικό ανοιχτού κώδικα και για το desktop

  1. Πολύ ενδιαφέρον, διότι δείχνει αυτό που λέει και ο Richard Stallman πως εν τέλει με το ιδιόκτητο λογισμικό καταντάς δέσμιος του κατασκευαστή του.

    Όμως όλα αυτό το κάνει για να μειώσει απλώς το κέρδος ;
    Δηλαδή αν η Microsoft τους κάνει απλά μια καλύτερη προσφορά, θα παραμείνουν σε αυτή ;

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com