Λίγα χρόνια πριν, αν ξοδεύατε ώρες κάθε μέρα σε chat rooms με τους φίλους σας, θα θεωρούσασταν απλά σπασίκλας. Σήμερα, αν κάνετε το ίδιο πράγμα, είστε απλά ο μέσος χρήστης του Facebook. Με την άνθηση της τεχνολογίας και των προϊόντων της η ανάγκη για συγγραφή και κατανόηση κώδικα (και debugging) θα γίνει πιο διαδεδομένη και μια δεξιοτεχνία ρουτίνας στα χρόνια που έρχονται. Η προγραμματιζόμενη τεχνολογία θα συνεχίσει να διεισδύει σε περισσότερα μέρη της ζωής μας, οι υπολογιστές θα γίνουν ακόμα πιο προσιτοί σε ένα ευρύτερο πληθυσμό, και ο κόσμος θα συνεχίσει να γίνεται πιο περίπλοκος.
Πρόκειται για έναν κόσμο που θα απαιτεί APIs, όχι εφαρμογές. Τα apps στο store app θα είναι ανεπαρκή. Φυσικά δεν θα πρέπει να ο καθένας να κάνει τη δική του εφαρμογή Facebook, αλλά όλοι θα έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες πάνω στις βάσεις δεδομένων και τις υπηρεσίες του Facebook. Δεν θα είναι αρκετό να παίρνουν απλά ότι παρέχει η ιστοσελίδα του Facebook. Οι χρήστες θα θέλουν να κάνουν χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών με τους δικούς τους όρους τους, με τα δικά τους προγράμματα.
Το μέλλον του APIs-Not-Apps είναι μια φυσική επέκταση του κινήματος ανοιχτού κώδικα. Προγραμματισμός δεν είναι μόνο η συγγραφή λογισμικού από το μηδέν ή το fork υφιστάμενων έργων. Πολλοί χρήστες έχουν ωραίες ιδέες για τα χαρακτηριστικά που θα είναι επωφελή για τη ροή της εργασίας τους, αλλά είναι πάρα πολύ εξειδικευμένα για να αναπτυχθούν. Κάνοντας μια προγραμματιστική διεπαφή κοινή, ανοίγονται πολλές δυνατότητες. Μια τέτοια μορφή υφίσταται σήμερα και παρόλο που παρέχει APIs είναι συχνά ελλιπής και επιβαρύνεται από πνευματικά δικαιώματα χρήσης. Αυτό απέχει πολύ από την φιλοσοφία του ανοικτού κώδικα.
Όπως τα περισσότερα πράγματα, το πρόβλημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά τεχνικό. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις προτιμούν να προσπαθούν να περιορίσουν την δύναμη των υπολογιστών, και όχι να συμβάλλουν στην επέκταση τους. Όπως γράφει ο Cory Doctorow, υπάρχει ένας πόλεμος στην πληροφορική γενικού σκοπού, και ο στόχος του είναι να περιορίσει όλους τους υπολογιστές μέσω DRM, spyware, και με την κατάχρηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Με το Ανώτατο Δικαστήριο να αρνείται πρόσφατα να παρέμβει στην υπόθεση Oracle ν. Google, ακόμη και τα APIs μπορούν πλέον να κλειδωθούν με πνευματικά δικαιώματα.
Μια καθολική γνώση βασικού προγραμματισμού από όλους στο μέλλον δεν είναι αδύνατη, αλλά θα πρέπει να το επιλέξουμε, ως κοινωνία. Μαθαίνοντας την συγγραφή κώδικα δεν είναι απλά ένα χόμπι ή μια ώθηση στην παραγωγικότητα, αλλά ένα μονοπάτι για πιο ενεργούς και ικανούς ενήλικες.
Πηγή άρθρου: http://opensource.com/education/15/9/apis-not-apps