ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Απριλίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Απριλίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2304/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Μαρτίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2304/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα:

 

Η Δι@ύγεια, η εμβληματική πλατφόρμα διαφάνειας που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα για τις αποφάσεις κάθε κυβέρνησης, βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης με την προκήρυξη διαγωνισμού. Με προβληματισμό διαπιστώνουμε ότι στο οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης για την “Αναδιαμόρφωση του Προγράμματος Δι@ύγεια”, προβλέπεται ποσό της τάξεως των 1.240.000 ευρώ για “Άδειες χρήσης πληροφοριακών υποδομών σε λογισμικό Β.Δ, Application Server, Λειτουργικά Συστήματα, για το σύνολο των εφαρμογών” χωρίς, ωστόσο, να αναλύεται περαιτέρω στην περιγραφή των εργασιών και των κριτηρίων όπως τα υπόλοιπα συμβατικά αντικείμενα

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε στις 22 & 23 Απριλίου 2023, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Εφαρμογών Ανοικτών Δεδομένων Bankofgreece Datathon 2023, στο Innovathens (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων).

 

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και ο Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB διοργανώνουν στις 12 Μαΐου 2023 ημερίδα με θέμα “Synergies for the future – AΙ in Public Services”.

 

Το νευρωνικό δίκτυο είναι ένας τύπος μοντέλου μηχανικής μάθησης που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, να μαθαίνει και να διορθώνεται μέσα από τα λάθη του.

 

Το λογισμικό είναι ένα πολιτιστικό τεχνούργημα, ένα εργαλείο ελέγχου και ελευθερίας ανάλογα με το χέρι που το χειρίζεται. Είναι επιτακτική ανάγκη όλο το λογισμικό να είναι ανοιχτό για έλεγχο και να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές.

 

Ο ψεύτικος —ή δεσμευμένος — ανοιχτός κώδικας μπορεί να οριστεί ως λογισμικό που κυκλοφορεί με άδεια που δεν είναι πραγματικά ανοιχτή. Για να θεωρηθούν νόμιμες άδειες ανοιχτού κώδικα, οι άδειες πρέπει να εγκρίνονται βάσει του Open Source Initiative (OSI), η οποία διασφαλίζει ότι το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, να τροποποιηθεί και να κοινοποιηθεί.

 

Η κοινωνία και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο γεμάτο απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ενδεικτική περίπτωση: η EU CRA — Cyber ​​Resilience Act — είναι μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση νομοθεσίας με έναν ευγενή στόχο: την προστασία των καταναλωτών από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο με την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Ακόμα κι αν δεν ζείτε στην ΕΕ, η σημερινή παγκόσμια αγορά διασφαλίζει ότι εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει αυτήν τη νομοθεσία, θα επηρεάσει τα προϊόντα που αγοράζετε και, πιθανώς, τα προϊόντα που δημιουργείτε.

 

Αρκετοί οργανισμοί λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (CRA) σε επιστολή τους προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τον περασμένο μήνα, το CERN πραγματοποίησε μια σειρά διαλέξεων σχετικά με τον ανοιχτό κώδικα, και τώρα έχει δημοσιεύσει τα βίντεο των διαλέξεων τους στο διαδίκτυο. Οι πέντε διαλέξεις εξέτασαν διάφορες προοπτικές του ανοιχτού κώδικα που σχετίζονται με την ανοικτή επιστήμη, την πνευματική ιδιοκτησία, την έρευνα και την οικονομία.

 

Παρά το γεγονός ότι η διαλειτουργικότητα έχει αναφερθεί ρητά ως προϋπόθεση για πολλές πολιτικές της ΕΕ, ένα τέτοιο θέμα δεν είχε ακόμη αντιμετωπιστεί με δεσμευτικές γενικές διατάξεις πολιτικής της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η πρόταση για την πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη αποσκοπεί στην κάλυψη αυτού του κενού. Μια συνεκτική προσέγγιση όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα είναι καίριας σημασίας και ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή εφαρμογή αρκετών ψηφιακών πολιτικών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως η ενιαία ψηφιακή πύλη και η αρχή «μόνον άπαξ», ο κανονισμός για την ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα (FFD), καθώς και η πράξη της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα.

 

Το EHDS προτείνει να υποχρεωθούν νομικά τα νοσοκομεία ή οι γιατροί να παραδώσουν τα ιατρικά σας αρχεία σε μια νεοσύστατη κρατική υπηρεσία , η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι έχει ερευνητικό ενδιαφέρον. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο ακαδημαϊκούς αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες, startups εφαρμογών ευεξίας και ακόμη και εταιρείες Big Tech που συγκεντρώνουν δεδομένα όπως η Google και το Facebook.

 

Με βάση τη σημερινή τεχνολογία και το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται, μέσα από λογισμικά και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να παράξουν σε λίγα δευτερόλεπτα μια εικόνα με βάση μερικές λέξεις, το ψεύτικο αναμένεται να γίνει μέρος της πραγματικότητάς μας. Μάλιστα, ενώ τα fake news και τα hoaxes έχουν ήδη παίξει κρίσιμο ρόλο σε εκλογικές αναμετρήσεις, και πλέον προσδιορίζονται ως απειλή για τη δημοκρατία, ευαισθητοποιώντας όλους για την αντιμετώπισή τους, καθώς τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και οι εφαρμογές τους όπως το ChatGPT εγείρουν θέματα αυθεντικότητας των περιεχομένων που δημοσιεύονται καθημερινά και αλλάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την παραγωγή λόγου, η εμφάνιση των deepfakes μπορεί να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες.

 

Στις 6 Απριλίου 2023, 9 οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα στην Ευρώπη , έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και την Αντιπρόεδρο Margrethe Vestager, καθώς και στον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Kristersson. Μέσω της επιστολής, οι οργανώσεις επεσήμαναν τα σαφή και εσκεμμένα σχέδια για παράβλεψη των διεθνών προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις προσεγγίσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια στην ψηφιοποιημένη κοινωνία, ιδίως όσον αφορά την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

 

την επόμενη εποχή του διαδικτύου (Web3), ο στόχος του EBSI είναι να παράσχει ένα νέο πρότυπο για την ανταλλαγή και την επαλήθευση των πληροφοριών, βάζοντας τους χρήστες πίσω στον έλεγχο των δεδομένων τους, δημιουργώντας παράλληλα ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης που είναι η διατήρηση της ιδιωτικής ζωής, με βάση ευρωπαϊκούς κόμβους και δεν βασίζεται πλέον σε μεγάλες πλατφόρμες ή ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Όλα τα άρθρα του Μαρτίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2304/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com