by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Αφού έχετε διαβάσει όλα τα άρθρα περί κοινοτήτων ανοικτού λογισμικού, ακόμα δεν έχετε πειστεί ότι η συνεισφορά σε κοινότητες θα έχει θετικό αντίκτυπο στο μέλλον σας.
Καταρχήν η συνεισφορά σας είναι εθελοντική. Κανείς δεν σας πιέζει να κάνετε κάτι. Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι και αρνητικό, διότι στα χρόνια που ασχολούμαστε με κοινότητες, έχουμε δει να εισέρχονται άτομα, να μένουν λίγο και να αποχωρούν, άλλα να μένουν και να μην κάνουν τίποτα και άλλα να παρακινούνται από το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν.
Από την άλλη, ΔΕΝ υπάρχει κάποια βεβαίωση εθελοντισμού. Οι βεβαιώσεις παρακολούθησης είναι Ελληνικό φαινόμενο. Στο εξωτερικό δεν τους ενδιαφέρει γιατί δεν αποδεικνύει τίποτα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αν φαίνεται το USERNAME σας και το αποτέλεσμα των τεστ που θα σας κάνουν (ανάλογα με τις γνώσεις που θα δηλώσετε). Φροντίστε λοιπόν να δουλέψετε το SEO του USERNAME και να χρησιμοποιείτε καθημερινά τις γνώσεις που αποκτάτε, παρά να μαζεύετε βεβαιώσεις ππαρακολούθησης.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ;
Και αφού θέσαμε το πλαίσιο, ας κατηγοριοποιήσουμε το “κέρδος”. Εδώ θα δούμε 4 από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κερδίσετε από την συμμετοχή σας σε κοινότητες ανοικτού λογισμικού.
1. ΓΝΩΣΗ
Δυστυχώς στο πανεπιστήμιο αλλά και στα λοιπά μαθήματα που κάνετε, αποκτάτε κάποιες βασικές γνώσεις. Για να πείτε ότι είμαι ειδικός, πρέπει να δημιουργήσετε ένα δικό σας project ή να συμμετάσχετε σε άλλο. Συνήθως, αν ξεκινήσετε κάποιο δικό σας project, πιθανό να αποτύχετε. Φερθείτε έξυπνα λοιπόν και μάθετε μέσα από την συμμετοχή σας σε άλλα πετυχημένα projects. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσετε καθημερινή τριβή και θα αποκτήσετε εμπειρία.
Γνώση δεν θα αποκτήσετε μόνο από τον εμπλουτισμό αυτών που διδαχτήκατε στο πανεπιστήμιο. Σε πολλά projects χρησιμοποιούν και τεχνολογίες που είναι εκτός ύλης. Οπότε μπορείτε να αποκτήσετε εφόδια που θα σας χρησιμεύσουν στην εύρεση εργασίας.
2. ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
Η συμμετοχή σας σε κοινότητες ανοικτού λογισμικού θα σας οδηγήσουν στην απόκτηση πολλών γνωριμιών. Θα αποκτήσετε πολλούς φίλους και θα μάθετε πολλά από αυτούς. Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, φροντίστε να γίνει γνωστό το USERNAME σας. Αυτό θα σας βοηθήσει αργότερα να χρησιμοποιήσετε τις γνωριμίες που αποκτήσατε όλο αυτό το διάστημα μέχρι να αποκτήσετε το πτυχίο, για να βρείτε μια καλή θέση εργασίας στο εξωτερικό. Ακόμα και αν δεν έχουν στις εταιρίες που δουλεύουν (ή έχουν) οι ίδιοι, μπορούν να σας συστήσουν σε κάποιον συνεργάτη του που αναζητά κάποιον/α με τις γνώσεις που έχετε ή αποκτήσατε.
Επίσης μπορείτε να συμμετάσχετε πολύ πιο εύκολα σε Internships τύπου Google Summer of Code και Outreachy. Ακολουθήστε τα προγράμματα αυτά και φροντίστε να είστε σε επαφή με την κοινότητα για να βρείτε μέντορα από τους γνωστούς που αποκτήσατε. Αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε βεβαίωση συμμετοχής σεμιναρίων κυνηγάτε.
3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Αυτό είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της συνεισφοράς. Οι περισσότερες κοινότητες, μπορεί να έχουν μια εταιρία που να είναι χορηγός τους (πχ Red Hat για την διανομή Fedora, SUSE για την διανομή openSUSE, Canonical για την διανομή Ubuntu, Nextcloud για το πρόγραμμα Nextcloud Hub, Acensio για την σουίτα γραφείο ONLYOFFICE κα). Μπορεί να έχουν κάποιο ίδρυμα που διαχειρίζεται τα οικονομικά τους, τις χορηγίες τους (πχ KDE ev για την κοινότητα KDE, GNOME Foundation για την κοινότητα GNOME κα). Έχοντας οικονομική διαχείριση, τα περισσότερα project φροντίζουν να οργανώσουν το ετήσιο συνέδριο για να μαζέψουν τους φίλους και προγραμματιστές του project για να περάσουν 2-3 μέρες μαζί.
Οι κοινότητες-εταιρίες, σας δίνουν να χρησιμοποιήσετε δωρεάν το πρόγραμμα που φτιάξανε. Εσείς για να ανταποδώσετε, συνεισφέρετε είτε με μετάφραση, τεκμηρίωση είτε με κώδικα. Αυτό το παρατηρούν και σας προσφέρουν την δυνατότητα της χρηματοδότησης ενός ποσοστού των εξόδων διαμονής και μετάβασης στον τόπο της διοργάνωσης του συνεδρίου. Για περισσότερα, μπορείτε να ανατρέξετε για πληροφορίες σε άλλο άρθρο.
Οπότε συμβουλή μας: Φροντίστε να συνεισφέρετε σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινότητες ανοικτού λογισμικού μπορείτε.
4. ΕΡΓΑΣΙΑ
Όταν με το καλό αποφοιτήσετε, θα ξεκινήσει ο γολγοθάς της εύρεσης μιας καλής θέσης εργασίας. Η θέση που βρίσκεστε τώρα είναι ότι στη ουσία δεν γνωρίζετε τίποτα. Οι θέσεις που αναζητείτε είναι είτε Junior είτε Entry Level. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που θα προσληφθείτε θα σας δίνουν χαμηλό μισθό και θα σας βάλουν να μάθετε τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν (είτε μόνοι σας είτε με την βοήθεια κάποιο μέντορα).
Έχοντας αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο με συμμετοχή και συνεισφορά σε κοινότητες ανοικτού λογισμικού, θα έχετε αποκτήσει περισσότερες γνώσεις (και “προϋπηρεσία” που ζητούν μερικοί), θα έχετε αποκτήσει γνωστούς και θα μπορείτε να στείλετε το βιογραφικό σας στις εταιρίες που εργάζονται ή είναι ιδιοκτήτες. Έχοντας στο βιογραφικό σας το εθελοντισμό στο project τους είναι πιο δυνατό χαρτί από οποιαδήποτε βεβαίωση παρακολούθησης πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσει.
Στο σημείο αυτό, μπορείτε να δείτε το βίντεο του Παναγιώτη Γεωργιάδη, Senior Software Engineer στη Red Hat, στην παρουσίαση που μας έκανε “Παρουσίαση σχετικά με τις επιλογές εργασίας που έχει απόφοιτος της σχολής πληροφορικής“, ζωντανό παράδειγμα συμμετοχής σε κοινότητες ανοικτού λογισμικού.
Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στην κοινότητά μας, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail στο linux-team@uom.edu.gr για να σας καθοδηγήσουμε στα επόμενα βήματα.
Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr/