ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοικτή επιστολή Οργανισμών Ανοιχτού Λογισμικού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον νόμο για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο

Αρκετοί οργανισμοί λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (CRA) σε επιστολή τους  προς  τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιστολή αφορά την έλλειψη εκπροσώπησης της κοινότητας ανοιχτού κώδικα κατά την ανάπτυξη του CRA. Επίσης τονίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην ψηφιακή οικονομία, τροφοδοτώντας τα πάντα, από υποδομές cloud έως εφαρμογές για κινητές συσκευές και συστήματα δημόσιων μεταφορών.

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι το λογισμικό και τα τεχνικά αντικείμενα που παράγονται από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα έχουν τεράστια συνεισφορά στον κλάδο της τεχνολογίας, στην ψηφιακή ανεξαρτησία και στα σχετικά οικονομικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

Η κοινότητα εξέφρασε την υποστήριξή της για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ και αναγνώρισε τη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας λογισμικού για την προστασία των πολιτών και των οικονομιών.

Ωστόσο, η παρούσα μορφή του νόμου για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα και ενδεχομένως να υπονομεύσει τους στόχους της ΕΕ για καινοτομία, ψηφιακή κυριαρχία και μελλοντική ευημερία.

«Εάν η CRA στην πραγματικότητα εφαρμοστεί όπως έχει γραφτεί, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα ως παγκόσμια προσπάθεια, με καθαρό αποτέλεσμα την υπονόμευση των εκπεφρασμένων στόχων της ίδιας της ΕΕ για καινοτομία, ψηφιακή κυριαρχία και μελλοντική ευημερία. ” αναφέρει η επιστολή.

Το προσχέδιο του νόμου για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο εισήχθη τον Σεπτέμβριο του 2022, με στόχο τη θέσπιση βέλτιστων πρακτικών κυβερνοασφάλειας για προϊόντα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο που πωλούνται εντός της ΕΕ.

Η νομοθεσία έχει σκοπό να πιέσει τους κατασκευαστές υλικού και λογισμικού να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 15 εκατ. ευρώ ή 2,5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας. 

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, ο νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο έχει εγείρει ανησυχίες στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα.

Τα στοιχεία ανοιχτού κώδικα αποτελούν μεταξύ 70-90% των σύγχρονων προϊόντων λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων περιήγησης ιστού και των διακομιστών. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα έργα δημιουργούνται από άτομα ή μικρές ομάδες στον ελεύθερο χρόνο τους.

Η κοινότητα ανοιχτού κώδικα ζητά από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να αποφύγουν να βλάψουν ακούσια το οικοσύστημα τους. Προτρέπουν τα μέλη να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις με τις κοινότητες ανοιχτού κώδικα, να αναγνωρίσουν διαφορετικές πρακτικές ανάπτυξης και να καθιερώσουν συνεχή διάλογο για συνεργασία.

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και του επερχόμενου νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, προκαλούν ανησυχίες στον κλάδο της τεχνολογίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του GitHub πρότεινε οι προγραμματιστές λογισμικού ανοιχτού κώδικα να εξαιρούνται από τον νόμο AI.

Διαβάστε όλη την επιστολή εδώ

Σχετικά άρθρα

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com