ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο κίνδυνος κλειδώματος σε προμηθευτή και της σταδιακής εξαφάνισης για τους παρόχους υπηρεσιών cloud της ΕΕ

Πριν από 3 εβδομάδες, η Microsoft ανακοίνωσε μια νέα αλλαγή στρατηγικής με στόχο να συμμορφωθεί με τις νομικές καταγγελίες από την ΕΕ. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει τις συμφωνίες αδειοδότησης για να επιτρέψει στους πελάτες να χρησιμοποιούν τις άδειές τους σε οποιονδήποτε ευρωπαϊκό πάροχο cloud που παρέχει υπηρεσίες στα δικά τους κέντρα δεδομένων.

Με αυτήν τη νέα στρατηγική, οι πάροχοι υπηρεσιών cloud της ΕΕ όπως οι IONOS, OVH, Telekom και AMX θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν και να πωλούν το Office 365. Επιπλέον όμως θα υπόκεινται και σε πλήρες κλείδωμα προμηθευτή με τη Microsoft. Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud θα συνδεθούν τελικά με τα προϊόντα της Microsoft και αν τελικά αποφασίσουν να απομακρυνθούν από αυτά, θα χάσουν τους πολύτιμους πελάτες τους.

Φυσικά οι πάροχοι σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσθετη ασφάλεια, επειδή το λογισμικό δεν είναι ανοιχτού κώδικα και επομένως δεν μπορεί να τροποποιηθεί, προσαρμοστεί ή βελτιωθεί.

Επιπλέον, οι πάροχοι διατρέχουν επίσης κίνδυνο προσφέροντας το λογισμικό της Microsoft επειδή θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται το ίδιο το φιλοξενούμενο προϊόν Microsoft 365. Πραγματικά δεν είναι καθόλου win-win, καθώς η Microsoft συγκεντρώνει όλη τη δόξα και σιγά σιγά απορροφά τους μικρότερους παρόχους cloud.

Η Microsoft μπορεί να προσφέρει όλα τα νέα προγράμματα και τις αρχές που θέλει να φαίνονται εκ νέου, αλλά δεν πλησιάζει να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές αδειοδότησης και τον αντιανταγωνιστικό περιορισμό των πλατφορμών παραγωγικότητας με υπηρεσίες cloud.

Αντιμονοπωλιακές καταγγελίες κατά της Microsoft

Το περασμένο καλοκαίρι, και μόλις πρόσφατα κέρδισε τη διεθνή προσοχή , ο γαλλικός πάροχος cloud OVH υπέβαλε καταγγελία κατά της Microsoft λόγω του προφανούς αθέμιτου πλεονεκτήματος της εταιρείας και των άνισων όρων ανταγωνισμού. Η Microsoft χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά την κυριαρχία της στον κλάδο και τις ειδικές συμφωνίες αδειοδότησης για να τοποθετήσει σκόπιμα το δικό της Azure cloud πάνω από τις υπηρεσίες cloud OVH, μεταξύ άλλων στην περιοχή.

Το Nextcloud υπέβαλε καταγγελία αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2021, σχετικά με παρόμοιες ανησυχίες. Διαβάστε για την υπόθεση του συνασπισμού μας και της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εδώ .

Η Microsoft συνεισφέρει συνεχώς στο φαινόμενο του καπιταλισμού της πλατφόρμας, καθώς επίσης παίζει να κάνει τον εαυτό της μονοπώλιο. Καθιστούν σχεδόν αδύνατο τον ανταγωνισμό με άλλες υπηρεσίες SaaS όταν το cloud OneDrive και η πλατφόρμα συνεργασίας Teams είναι οι προεπιλεγμένες πλατφόρμες στα Windows. Οι πελάτες βασικά έχουν μια επιλογή που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ στο blog μας.

«Με την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, η Microsoft υπονομεύει τον θεμιτό ανταγωνισμό και περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών στην αγορά υπηρεσιών cloud computing».

OVH Cloud

Ακόμη και μετά από επανειλημμένες αντιμονοπωλιακές καταγγελίες εναντίον της από όλη την Ευρώπη, η εταιρεία εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Μια καλύτερη προοπτική για τους παρόχους cloud

Εν ολίγοις, όλοι οι Ευρωπαίοι πάροχοι υπηρεσιών cloud θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά να συνάψουν συμφωνία με τη Microsoft, καθώς τα συμφέροντα και οι αξίες τους πράγματι δεν είναι κοινά.

Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud της ΕΕ είναι πολύ καλύτερα χωρίς μια τέτοια συμφωνία.

Πηγή άρθρου: https://nextcloud.com/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com