ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Nvidia δημοσιεύει ανοιχτού κώδικα drivers για Linux

by: Cerebrux

Τόσο η Intel όσο και η AMD έχουν εδώ και χρόνια διατηρήσει, ως επί το πλείστον τα προγράμματα οδήγησης (drivers) τους για Linux ως ανοιχτού κώδικα λογισμικά με συνεισφορές από την κοινότητα του ΕΛ/ΛΑΚ. Ήρθε λοιπόν η μέρα όπου και η Nvidia ανοίγει τον κώδικα της για τις κάρτες γραφικών.

Όσοι έχετε παρακολουθήσει έστω και μια από τις ετήσιες παρουσιάσεις των προϊόντων της Nvidia, αλλά και των δυνατοτήτων που παρέχουν οι κάρτες γραφικών της θα έχετε παρατηρήσει μια εικόνα όπως π.χ. η NVIDIA κάνει επίδειξη τη υποστήριξη RTX σε Arm επεξεργαστές χρησιμοποιώντας το παιχνίδι Wolfenstein σε Arch:

η NVIDIA κάνει επίδειξη τη υποστήριξη RTX σε Arm επεξεργαστές χρησιμοποιώντας το παιχνίδι Wolfenstein σε Arch

Απορούσαμε πάντα λοιπόν πως και δεν έχει ανοίξει τον κώδικα για τους drivers της.

Η Nvidia ανακοίνωσε λοιπόν ότι θα δημοσιεύσει τους Linux drivers της για τις κάρτες γραφικών της, ξεκινώντας από την κυκλοφορία του R515 και χρησιμοποιώντας διπλή άδεια GPL/MIT. Ο πηγαίος κώδικας για τα modules του Linux πυρήνα θα είναι διαθέσιμος στο αποθετήριο NVIDIA Open GPU Kernel Modules στο GitHub.

Αυτή η έκδοση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης των GPU της NVIDIA στο Linux, για στενότερη ενσωμάτωση με το λειτουργικό σύστημα αλλά και για τους προγραμματιστές για εντοπισμό σφαλμάτων, ενσωμάτωση και συνεισφορά.

Για τους δημιουργούς διανομών Linux, τα ανοιχτού κώδικα modules αυξάνουν την ευκολία χρήσης. Βελτιώνουν επίσης την out-of-the-box εμπειρία του χρήστη για την ψηφιακή υπογραφή και τη διανομή του GPU driver της NVIDIA. Η Canonical και η SUSE μπορούν να πακετάρουν άμεσα τα modules ανοιχτού πυρήνα με το Ubuntu και το SUSE Linux Enterprise Distribution.

πηγή: NVIDIA Releases Open-Source GPU Kernel Modules

Η NVIDIA ήδη συνεργάζεται με Canonical, Red Hat και SUSE για καλύτερη ανάπτυξη και υποστήριξη μοντέλων GPU και την βελτίωση του πακεταρίσματος και διαθεσιμότητας στις διανομές τους.

Φυσικά, ο ανοιχτού κώδικα driver δεν είναι ακόμα έτοιμος να αντικαταστήσει των κλειστού κώδικα, αλλά πιστεύω είναι θέμα χρόνου μιας και όλο αυτό δεν έγινε σε μια μέρα. Μηχανικοί ανοιχτού κώδικα συνεργάζονται στενά με τη NVidia εδώ και μερικά χρόνια προσπαθώντας να την βοηθήσουν στην προετοιμασία του εδάφους για τη μετάβαση της NVidia σε ένα μοντέλο ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα drivers. Μια προσπάθεια που έχει πλέον αποφέρει καρπούς όσον αφορά την ανακοίνωση της NVidia σχετικά με την κυκλοφορία ενός driver για τη GPU τους. Άνθρωποι όπως ο Kevin Martin, ο διευθυντής της ομάδας τεχνολογιών GPU του Gnome Foundation, ο Ben Skeggs ο συντηρητής του Nouveau και ο Dave Airlie ο upstream συντηρητής για το υποσύστημα γραφικών του πυρήνα και ο Karol Herbst μαζί με τον Tom Rix πήραν όλοι μέρος σε συναντήσεις, αξιολογήσεις κώδικα και συζητήσεις για το πώς να ολοκληρωθεί επιτυχώς και να έχουμε την ανακοίνωση της NVidia.

Παραπομπές

Πηγή άρθρου:https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com