ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Ιουνίου του ellak.gr

Το ενημερωτικό δελτίο Ιουνίου του ellak.gr είναι διαθέσιμο στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2106/

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2106/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Αν θες να συμμετέχεις στην ομάδα αρθρογραφίας της κοινότητας, και ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλεις στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσεις νέες ερμηνείες από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών ή όποιας εφαρμογής / πρωτοβουλίας ή/και καλής πρακτικής ανοιχτού λογισμικού θεωρείς ότι είναι χρήσιμη, δήλωσε συμμετοχή στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2106/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Ιουνίου:

Νέος Πρόεδρος, Νέος Γενικός Διευθυντής και Στρατηγική ΕΕΛΛΑΚ

Σε μια ιστορική συνεδρίαση στα νέα γραφεία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) εξέλεξε νέο πρόεδρο, όρισε νέο γενικό διευθυντή και αποφάσισε τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδιασμού με όραμα μια ελεύθερη κι ανοιχτή σε όλους κοινωνία της πληροφορίας. Από την 1η Ιουλίου 2021 πρόεδρος της ΕΕΛΛΑΚ αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σταμέλος με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Περισσότερα »

Πρόσκληση για άρθρα με θέμα το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στην Εκπαίδευση στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Μάθηση με τεχνολογίες»

Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Μάθηση με τεχνολογίες» https://mag.e-diktyo.eu/ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ – https://eellak.gr ) σχεδιάζει να αφιερώσει το 8ο του τεύχος στην θεματική ενότητα Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα(ΕΛ/ΛΑΚ)στην Εκπαίδευση. Περισσότερα »

Ξεκινά η λειτουργία του Εργαστηρίου Ανοιχτών Τεχνολογιών (Open Lab) Σύρου

Το Εργαστήριο Ανοιχτών Τεχνολογιών (Open Lab) Σύρου το οποίο ιδρύθηκε την άνοιξη του 2019 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και μπαίνει σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2021. Το Εργαστήριο λειτουργεί στον χώρο της παιδικής δημοτικής βιβλιοθήκης Ερμούπολης,υποστηρίζεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την ΕΕΛΛΑΚ με την συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού. Περισσότερα »

Webinar για τα Fake News και την παραπληροφόρηση σε στελέχη επικοινωνίας του ΚIN.AΛ. από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πραγματοποίησε webinar για στελέχη του τομέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής. Το webinar με τίτλο “Fake News & Disinformation: Είναι δυνατή μια κοινωνία χωρίς παραπληροφόρηση; Οι προϋποθέσεις για μια φιλόδοξη στρατηγική ρύθμισης” διάρκειας 2 ωρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 17 Ιουνίου και ώρα 18:30. Περισσότερα »

Ο Ανοιχτός Κώδικας ως κινητήρια δύναμη για την ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης

Ο ανοιχτός κώδικας είναι στο επίκεντρο στις συζητήσεις για την ψηφιακή πολιτική, τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το Open Source Programme Office και εξέφρασε την υποστήριξή της για το ανοιχτό λογισμικό ως ένα κεντρικό στόχο αυτής της δεκαετίας για την Ευρώπη. Περισσότερα »

Πέντε λόγοι για τους οποίους οι σπόροι πρέπει να ανήκουν στα κοινά

Οι σπόροι και οι ποικιλίες φυτών στη γεωργία, κατά τους προηγούμενους αιώνες, ανήκαν σε αυτό που οι σημερινοί οικονομολόγοι-κοινωνιολόγοι έχουν ονομάσει «Κοινά». Με την έννοια ότι στο παρελθόν οι αγρότες των παλαιότερων γενιών ό,τι επιλέγαν και βελτίωναν από το γενετικό υλικό της φύσης, το κληρονομούσαν στις επόμενες γενιές. Περισσότερα »

Πόλοι Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Δυτική Μακεδονία

Οι Πόλοι Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΠΕΚΤΠΕ) δημιουργήθηκαν ως δράσεις καινοτομίας με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας (Αρ. Α. 730/03-02-2020, Αρ. Α. 5797/02-09-2020) και φιλοξενούνται σε χώρους που παραχωρήθηκαν δωρεάν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία και έχει αναλάβει το σύνολο των λειτουργικών τους εξόδων. Περισσότερα »

Δράσεις προδιαγραφών βασισμένων σε ανοιχτά πρότυπα και λογισμικού ανοιχτού κώδικα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Δράσεις προδιαγραφών βασισμένων σε ανοιχτά πρότυπα και λογισμικού ανοιχτού κώδικα υποστηρίζονται στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα INTEROP της καθηγήτριας Ανδριάνας Πρέντζα. Περισσότερα »

Ένας πρακτικός οδηγός οικιακού αυτοματισμού με εργαλεία ανοιχτού κώδικα από το opensource.com

Ο οικιακός αυτοματισμός είναι ένας συναρπαστικός και διασκεδαστικός κλάδος τεχνολογίας. Μπορείτε να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τις λύσεις αυτοματισμού σπιτιού σας σήμερα με εργαλεία ανοιχτού κώδικα και, στη συνέχεια, μοιραστείτε την καινοτομία σας με άλλους, ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν. Περισσότερα »

Άρθρο 17 και φίλτρα περιεχομένου: Νομιμοποίηση της λογοκρισίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις 4 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα , υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο την προστασία των χρηστών. Τα φίλτρα μεταφόρτωσης (γνωστά και ως φίλτρα λογοκρισίας ) που λειτουργούν και σχεδιάζονται από πολυεθνικές εταιρείες θα αποφασίσουν ποιο περιεχόμενο μπορεί να κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο και τι δεν μπορεί. Περισσότερα »

#BanBS: Ένας παγκόσμιος συνασπισμός για την απαγόρευση της βιομετρικής παρακολούθησης

Όλοι οι άνθρωποι, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, έχουν το δικαίωμα να ζουν με σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή. Ωστόσο, όπου κι αν κοιτάξετε, οι άνθρωποι υπόκεινται σε μια περιττή, ενοχλητική και εξευτελιστική επεξεργασία των βιομετρικών τους δεδομένων. Σε κάθε περιοχή του κόσμου, κρατικοί φορείς και ιδιωτικές εταιρίες πειραματίζονται με τα πρόσωπα, τα σώματα και της συμπεριφορά των πολιτών. Περισσότερα »

REUSE Booster: ένα έργο του FSFE για την υποστήριξη έργων Ελεύθερου Λογισμικού για άδειες χρήσης και πνευματικά δικαιώματα

Το REUSE είναι ένα σύνολο βέλτιστων πρακτικών που κάνουν πολύ πιο εύκολη τη χορήγηση μιας άδειας χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού. Βοηθά με απλές οδηγίες τους προγραμματιστές να δηλώσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα και τους όρους χρήσης του κώδικα τους και τους παρέχει βοήθεια και εργαλεία για την ολοκλήρωση του έργου. Με το REUSE Booster, το FSFE προχωρά ακόμα παραπέρα και θα παρέχει άμεση υποστήριξη για έργα Ελεύθερου Λογισμικού. Περισσότερα »

Καταγγελίες σε πέντε αρχές προστασίας δεδομένων στην Ευρώπη από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την Clearview AI

Μία συμμαχία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών αποτελούμενη από τις οργανώσεις Privacy International, Hermes Center, Homo Digitalis και noyb υπέβαλαν στις, 27/5/2021, 5 καταγγελίες ενώπιον των αρμόδιων αρχών σε Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο κατά της εταιρίας Clearview AI, Inc. Η εταιρία αυτή αναπτύσσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Περισσότερα »

Έλεγχος της τεχνολογίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Από την σκοπιά του Ελεύθερου Λογισμικού

Οι τεχνικές βελτιώσεις, η συσσώρευση μεγάλων, λεπτομερών συνόλων δεδομένων και η πρόοδος στο hardware των υπολογιστών οδήγησαν σε μια επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Για παράδειγμα, οι καινοτομίες στο computer vision επέτρεψαν την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων με βάση εικόνες και βίντεο. Περισσότερα »

Προς πώληση ο πηγαίος κώδικας του Παγκόσμιου Ιστού

Σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, ο Sir Tim Berners-Lee θέτει τον πηγαίο κώδικα του Παγκόσμιου Ιστού σε δημοπρασία. O Παγκόσμιος Ιστός αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα όλων των εποχών. Αυτό που ξεκίνησε το μακρινό 1989 στο CERN για τον διαμοιρασμό πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, κυριολεκτικά εκμηδένισε τις αποστάσεις και επέτρεψε τη ροή της πληροφορίας προς κάθε κατεύθυνση. Περισσότερα »

Καθώς ο κόσμος αλλάζει, αλλάζει και η επιστήμη: Για μια ανοιχτή «Science 4.0»

Ο όρος «Βιομηχανία 4.0» χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να περιγράψει την ανάγκη των κοινωνιών να προσαρμόσουν το έργο και την παραγωγικότητά τους στην «4η Βιομηχανική Επανάσταση», στην οποία οι νέες τεχνολογίες γεφυρώνουν τους εικονικούς, φυσικούς και βιολογικούς τομείς. Αυτοί οι όροι έχουν γίνει τόσο κυρίαρχοι που οι κυβερνήσεις τους έχουν υιοθετήσει στις πολιτικές και το σχεδιασμό τους. Περισσότερα »

Πως οι εταιρίες ανοιχτού κώδικα έμαθαν να λατρεύουν το cloud

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά χρήματα για τη διανομή ανοιχτού λογισμικού. Πέρασαν χρόνια για να γίνει κατανοητό ότι ο ελεύθερος/ανοιχτός κώδικας σημαίνει «free as in speech, not as in beer.» Άλλοι ανησυχούσαν ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη εταιρία ανοιχτού κώδικα δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός από την Red Hat. Περισσότερα »

Aνοιχτή δημόσια διαβούλευση της ΕΕ για την κοινή χρήση δεδομένων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναγγελθείσα νομοθετική πράξη για τα δεδομένα, με στόχο τη δημιουργία μιας δίκαιης οικονομίας δεδομένων μέσω της διασφάλισης της πρόσβασης σε αυτά και της χρήσης τους. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να συγκεντρωθούν απόψεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Περισσότερα »

Όλα τα άρθρα του Ιουνίου ειναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2106/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com