ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη… planet.ellak.gr: Μιλήσαμε με τον Kyle Spearrin του Bitwarden

by: OSArena

ν και συνηθίζουμε να το αμελούμε στην καθημερινότητα, το ΕΛ/ΛΑΚ δεν είναι μόνο τα προγράμματα, οι εφαρμογές και ο κώδικας αλλά και οι άνθρωποι που τα δημιουργούν και συνεισφέρουν σε αυτά, παρέχοντας μας απλόχερα τόσα όμορφα πράγματα. Χωρίς τη δική τους δουλειά, η τεχνολογική μας ζωή θα ήταν φτωχότερη.

Όσοι γνωρίζουν το os.arena από παλιά, ξέρουν ότι πάντοτε μας ενδιέφερε αυτή η πτυχή. Επιθυμώντας, λοιπόν, να φωτίσουμε τα πρόσωπα πίσω από τον κώδικα που τρέχει στους υπολογιστές μας, αποφασίσαμε να επαναφέρουμε την ενότητα των συνεντεύξεων.

Η ιδέα για τη σημερινή συνέντευξη γεννήθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν οι τεχνολογικές σελίδες ανακάλυψαν και σας πρότειναν τον διαχειριστή κωδικών Bitwarden, μια αξιόλογη εφαρμογή που εμείς είχαμε παρουσιάσει πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Παρότι οι υποχρεώσεις του συνεντευξιαζόμενου δε μας επέτρεψαν να δημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο νωρίτερα, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όσα είπε στο os.arena ο προγραμματιστής, δημιουργός του Bitwarden και CTO της ομώνυμης εταιρείας, Kyle Spearrin.


OA: Πες μας λίγα λόγια για το ιστορικό σου στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

KS: Χρησιμοποιώ λογισμικό ανοιχτού κώδικα εδώ και χρόνια. Μερικά από τα αγαπημένα μου προγράμματα ανοιχτού κώδικα είναι το .NET Core και το Home Assistant.

Όταν ξεκίνησα το Bitwarden, ήξερα ότι ήθελα να έχω την ίδια διαφάνεια και κοινοτική συμμετοχή που είδα σε άλλες προσπάθειες ανοιχτού κώδικα. Έτσι ήταν μια εύκολη απόφαση για εμένα το να υιοθετήσω το μοντέλο από νωρίς.

OA: Τι σε έκανε να αποφασίσεις να αναπτύξεις το Bitwarden αντί να συνεισφέρεις σε ένα υπάρχον έργο;

KS: Είδα την ανάγκη για μια πλήρη λύση που θα κάνει τη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης δωρεάν για μεμονωμένα άτομα, και επιπλέον θα έχει την αρχιτεκτονική για να εξελιχθεί σε ένα σύστημα επιχειρησιακής κλίμακας. Για να ζωντανέψω αυτό το όραμα, έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν, και έτσι γεννήθηκε το Bitwarden.

Άρα, για εμένα ήταν πρώτα το να έχω το όραμα για το τι ήθελα να φτιάξω και έπειτα το να επιλέξω το μοντέλο ανοιχτού κώδικα γιατί ήταν η καλύτερη μέθοδος για να ξεκινήσω το Bitwarden τόσο για άτομα όσο και για επιχειρήσεις.

OA: Το Bitwarden έχει φτάσει τους στόχους που είχες όταν πρωτοξεκίνησες;

KS: Έχουμε φτάσει πολλούς από τους στόχους από όταν ξεκίνησα. Έχουμε ένα κορυφαίο προϊόν στην αγορά, εξυπηρετούμε εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως μεταξύ μεμονωμένων ατόμων και επιχειρήσεων, το προϊόν μας έχει μεταφραστεί σε περίπου 40 γλώσσες, το US News & World Report μας κατέταξε πρόσφατα ως τον #1 Password Manager για το 2021, και μόλις διαθέσαμε μια σημαντική νέα λειτουργία που ονομάζεται Bitwarden Send για ασφαλή κοινή χρήση με οποιονδήποτε. Και υπάρχουν πολλά ακόμη για να πετύχουμε, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι και για το μέλλον.

OA: Πού βλέπεις να πηγαίνει το Bitwarden;

KS: Το Bitwarden συνεχίζει να αναπτύσσεται και με αποστολή να βοηθά όλους να προστατεύουν και να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες. Ενώ επεκτείνεται η επιχειρηματική μας βάση και η βάση χρηστών, έχουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να βοηθήσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας σε κάθε άτομο να υιοθετήσει τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης και είναι ο λόγος για τον οποίο διαθέτουμε τον πλήρη χαρακτηριστικών βασικό δωρεάν λογαριασμό (Basic Free Account).

Βλέπουμε επίσης τις επιχειρήσεις με όλο και περισσότερο αυξανόμενη την ανάγκη να παρέχουν ασφαλή διαχείριση διαπιστευτηρίων απευθείας στο εργατικό δυναμικό τους. Εδώ τα πλάνα μας Teams και Enterprise βοηθούν τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου να θέσουν ένα ασφαλές θεμέλιο για τους υπαλλήλους τους.

OA: Για ποιον είναι το Bitwarden;

KS: Το Bitwarden εξυπηρετεί μεμονωμένα άτομα και επιχειρήσεις με μια λύση διαχείρισης κωδικών πρόσβασης για την προστασία κρίσιμων πληροφοριών, και επιτρέπει την κοινή χρήση σε κλίμακα.

Τα μεμονωμένα άτομα μπορούν να επιλέξουν τον βασικό δωρεάν λογαριασμό μας, και να συγχρονίσουν τους κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις συσκευές τους. Μπορούν, επίσης, να πραγματοποιήσουν αναβάθμιση σε Premium λογαριασμό για πρόσθετες λειτουργίες, όπως η διατήρηση συνημμένων αρχείων και η ενσωμάτωση του Bitwarden Authenticator στη ροή εργασίας τους.

Η επιχείρηση μπορεί να διαλέξει ένα πλάνο ομάδων ή επιχειρήσεων για την ενδυνάμωση των υπαλλήλων με ασφαλή διαχείριση διαπιστευτηρίων, και να επιτρέψει την ασφαλή κοινή χρήση διαπιστευτηρίων σύνδεσης και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών εντός της εταιρείας. Το Bitwarden παρέχει έναν επεκτάσιμο μηχανισμό ελέγχου πρόσβασης βάσει ρόλων για την παροχή ασφαλούς κοινής χρήσης που ταιριάζει σε μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ανάγκη.

OA: Γιατί να επιλέξει κάποιος το Bitwarden έναντι μιας εναλλακτικής λύσης;

KS: Οι πελάτες μας μάς λένε ότι τους αρέσει το Bitwarden λόγω της προσέγγισης ανοιχτού κώδικα, της ζωντανής κοινότητάς μας και της δυνατότητας, για όσους επέλεξαν, να φιλοξενήσουν οι ίδιοι τη λύση του Bitwarden.

OA: Στο παρελθόν, ορισμένοι χρήστες παραπονέθηκαν για την ανεπαρκή τεκμηρίωση του έργου. Ποια μέτρα έχετε λάβει για να το διορθώσετε αυτό;

KS: Κάναμε σημαντικές προσθήκες στην ομάδα τεκμηρίωσης το 2020! Καλωσορίζουμε όλους να δουν τα αποτελέσματα στη διεύθυνση https://bitwarden.com/help/.

OA: Πώς μπορεί ο μέσος, λιγότερο τεχνικός χρήστης να είναι σίγουρος ότι το Bitwarden είναι πραγματικά ασφαλές και δεν αποκαλύπτει ευαίσθητα δεδομένα σε τρίτους ή την κύρια εταιρεία;

KS: Η λύση μας χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση μηδενικής γνώσης, από άκρο σε άκρο. Αυτό σημαίνει ότι το Bitwarden δε μπορεί ποτέ να δει τα περιεχόμενα του Vault σας. Η προσέγγισή μας έχει πιστοποιηθεί για συμμόρφωση με πολλά πρότυπα και δοκιμές —δείτε το https://bitwarden.com/compliance/.

Έχουμε, επίσης, ένα λεπτομερές έγγραφο για συχνές ερωτήσεις εδώ: https://bitwarden.com/help/article/security-faqs/.

OA: Η δωρεάν έκδοση του Bitwarden θα επιβάλει περιορισμούς χρήσης/θα σταματήσει να προσφέρεται στο μέλλον;

KS: Πιστεύουμε ότι η βασική διαχείριση κωδικών πρόσβασης για μεμονωμένα άτομα μπορεί και πρέπει να είναι δωρεάν. Αυτό είναι στο επίκεντρο του οράματός μας να φανταζόμαστε έναν κόσμο όπου κανείς δε θα χακάρεται. Για να επιτύχουμε αυτό το όραμα, πρέπει να κάνουμε τη βασική ασφάλεια κωδικών πρόσβασης διαθέσιμη σε όλους, και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να προσφέρουμε μια πλήρη δωρεάν έκδοση.

Επί του παρόντος, το Bitwarden είναι ο μόνος κορυφαίος πάροχος διαχείρισης κωδικών πρόσβασης με αυτήν την παγκόσμια οπτική.

Είμαστε τυχεροί που τα επιχειρηματικά μας πλάνα, όπως το Teams ή το Enterprise, μας επιτρέπουν να διατηρούμε τον βασικό δωρεάν λογαριασμό. Και η ευρεία βάση χρηστών του βασικού δωρεάν λογαριασμού μας βοηθά στη βελτίωση του προϊόντος μας για ομάδες και επιχειρήσεις. Αυτός είναι ένας ενάρετος κύκλος.

OA: Υπάρχουν κάποια επερχόμενα χαρακτηριστικά που μπορείς να μοιραστείς;

KS: Πάντα κυκλοφορούμε νέες δυνατότητες! Μόλις φέτος προσθέσαμε το Emergency Access για να αναθέτουμε το Vault σας σε άλλο άτομο σε περίπτωση που δε μπορείτε ή δεν προλαβαίνετε να το κάνετε εσείς. Δείτε αυτήν την ανάρτηση για περισσότερες λεπτομέρειες: https://bitwarden.com/blog/post/bitwarden-launches-emergency-access/.

Επίσης, διαθέσαμε πρόσφατα το Bitwarden Send, έναν ασφαλή τρόπο άμεσης κοινοποίησης ευαίσθητων πληροφοριών σε οποιονδήποτε. Το Bitwarden Send διαθέτει και μια ενσωματωμένη λειτουργία για τη διαγραφή πληροφοριών μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει ίχνος μυστικών λεπτομερειών που να απομένουν ακούσια στο Διαδίκτυο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στη διεύθυνση https://bitwarden.com/blog/post/introducing-bitwarden-send-for-secure-sharing/.

OA: Πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίξει το έργο;

KS: Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε το έργο είναι να το χρησιμοποιήσετε και να το μοιραστείτε με φίλους και συναδέλφους. Επίσης, εάν δεν έχετε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης στη δουλειά, μη διστάσετε να προτείνετε το Bitwarden στην ομάδα IT σας.

OA: Οτιδήποτε άλλο θα ήθελες να προσθέσεις.

KS: Καλωσορίζουμε εσάς και τους αναγνώστες σας να μας επισκεφτείτε στο bitwarden.com και ευχόμαστε σε όλους σας στο osarena.net το καλύτερο στη συνεχή κάλυψη του τεχνολογικού κόσμου.


Κλείνοντας το άρθρο, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά αλλά και εκ μέρους της ομάδας του os.arena τον Kyle Spearrin για τον χρόνο που μας διέθεσε μα και τον CCO Gary Orenstein για την αδιάλειπτη επικοινωνία παρά την πίεση της καθημερινότητας.

Εύχομαι αυτή η συνέντευξη να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες πτυχές του Bitwarden στους χρήστες του ΕΛ/ΛΑΚ. Μελλοντικά θα έχουμε περισσότερες συζητήσεις με δημιουργούς και συνεισφέροντες. Και βεβαίως, μη διστάσετε να μας στείλετε τις ιδέες σας.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://osarena.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com