ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απομακρυσμένη εργασία με το Remmina

Το Remmina είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα σύνδεσης σε απομακρυσμένη επιφάνειας εργασίας ή και SSH, RDP, sFTP, όλα σε ένα και νοικοκυρεμένα.

Όταν χρειάζεται να διαχειρίζεσαι πάνω από δύο συνδέσεις SSH ή sFTP και μερικές επιφάνειες εργασίας, ένα πρόγραμμα σαν το Rammina είναι σωτήριο, αφού τα έχεις όλα αυτά σε ένα μόνο πρόγραμμα.

Σε αντίθεση με άλλα λογισμικά απομακρυσμένης διαχείρισης, που ασχολούνται μόνο με την επιφάνεια εργασίας (π.χ. TeamViewer, AnyDesk κλπ) το Remmina δεν ενδιαφέρεται το πού θα συνδεθεί αλλά στο πώς θα συνδεθεί. Με άλλα λόγια το Remmina είναι ένα γραφικό περιβάλλον για διάφορα πρωτόκολλα απομακρυσμένης διασύνδεσης.

Χαρακτηριστικά του Remmina

Υποστηρίζει πολλά πρωτόκολλα δικτύου σε ένα απλό, ενοποιημένο και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά του Remmina
  • Υποστηρίζει RDP, VNC, NX, XDMCP, SPICE, SFTP και SSH.
  • Επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν μια λίστα με προφίλ σύνδεσης, που μπορούν να τα έχουν οργανωμένα σε ομάδες.
  • Οι απομακρυσμένοι υπολογιστές με υψηλότερες αναλύσεις έχουν δυνατότητα κλιμάκωσης σε λειτουργία παραθύρου και πλήρους οθόνης
  • Προσφέρει διεπαφή με καρτέλες, που μπορείτε να διαχειρίζεστε προαιρετικά σε ομάδες.
  • Σας επιτρέπει να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε διαμορφωμένα προφίλ σύνδεσης μέσα από το εικονίδιο σύνδεσης.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε το Remmina με μερικά υποστηριζόμενα πρωτόκολλα για κοινή χρήση στην επιφάνεια εργασίας.

Προαπαιτούμενα για τη χρήση του Remmina

Επειδή το Remmina ασχολείται με το ΠΩΣ θα συνδεθεί σε απομακρυσμένο σύστημα, απαιτείται να υπάρχει εγκατεστημένο το πρωτόκολλο στον απομακρυσμένο υπολογιστή. Άρα:

  • To μηχάνημα στο οποίο θα συνδεθείτε πρέπει να έχει domain name ή μια στατική διεύθυνση IP ή κάποιο είδος ρύθμισης DDNS σε λειτουργία (όπως π.χ. είδαμε στον οδηγό Home Server: Πρόσβαση εκτός σπιτιού (Μέρος 3)), έτσι ώστε η διεύθυνση του να είναι στατική και να μην αλλάζει.
  • Σε απομακρυσμένα μηχανήματα Windows, Linux, macOS θα πρέπει να έχετε επιτρέψει τις απομακρυσμένες συνδέσεις. Άρα θα πρέπει να έχετε ήδη στημένα VNC ή RDP.
  • Για SSH και sFTP πρέπει η ρύθμιση υπηρεσιών SSH στα απομακρυσμένα μηχανήματα να είναι ήδη ρυθμισμένη.

Εγκατάσταση του Remmina

Το Remmina παρέχεται ήδη στα επίσημα αποθετήρια της διανομής σας ενώ παρέχεται επίσημα και Flatpack και Snap πακέτο για να έχετε πάντα τις τελυταίες εκδόσεις. Εκτελέστε τις παρακάτω εντολές για να το εγκαταστήσετε με όλα τα υποστηριζόμενα πρόσθετα:

π.χ. στα Debian / Ubuntu

sudo apt install remmina remmina-plugin-* 

εναλλακτικά από:

Μόλις το εγκαταστήσετε, αναζητήστε remmina στο menu και στη συνέχεια, ξεκινήστε το. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε οποιεσδήποτε διαμορφώσεις μέσω της γραφικής διεπαφής ή με επεξεργασία των αρχείων στην διαδρομή $HOME/.remmina ή $HOME/.config/remmina.

Για να ρυθμίσετε μια νέα σύνδεση σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή ή υπολογιστή, πατήστε στο [+] και διαμορφώστε το προφίλ απομακρυσμένης σύνδεσης. Αυτή είναι η βασική διεπαφή ρυθμίσεων.

μια νέα σύνδεση σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή, πατήστε στο [+]

Μόλις διαμορφώσετε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στο κουμπί Αποθήκευση και από την κύρια οθόνη, θα μπορείτε να δείτε όλα τα διαμορφωμένα προφίλ απομακρυσμένης σύνδεσης όπως φαίνεται παρακάτω.

Ακολουθούν δυο παραδείγματα για να δείτε πόσο απλό είναι στην χρήση του.

Σύνδεση σε απομακρυσμένο μηχάνημα με χρήση sFTP

Σε παλιότερο οδηγό είχαμε δει Πως να χρησιμοποιήσετε το FileZilla για μεταφορά αρχείων σε Server. Ας δούμε πόσο εύκολο είναι να το κάνουμε αυτό μέσα απο το Remmina.

Ξεκινήστε ένα νέο προφίλ απομακρυσμένης σύνδεσης και επιλέξτε στο πρωτόκολλο (Protocol) την επιλογή SFTP – Ασφαλής μεταφορά αρχείων. Αφού βάλετε τα στοιχεία σύνδεσης και την διαδρομή (προαιρετικό) φακέλων σύνδεσης καθορίστε τις λεπτομέρειες ελέγχου ταυτότητας SSH (είναι ίδιες με το SSH είχαμε αναλύσει). Τέλος, κάντε κλικ στο Σύνδεση .

Μόλις δείτε τους απομακρυσμένους φακέλους, τότε η σύνδεση SFTP είναι επιτυχής και μπορείτε πλέον να μεταφέρετε αρχεία μεταξύ του υπολογιστή σας και του απομακρυσμένου μηχανήματος.

Συνδεθείτε σε απομακρυσμένο μηχάνημα χρησιμοποιώντας VNC ή RDP

Ξεκινήστε ένα νέο προφίλ απομακρυσμένης σύνδεσης και επιλέξτε στο πρωτόκολλο (Protocol) την επιλογή VNC – Virtual Network Computing ή RDP. Διαμορφώστε τις βασικές, προχωρημένες και ssh ρυθμίσεις (σε περίπτωση που είναι reverse connection) για τη σύνδεση και κάντε κλικ στο Σύνδεση.

Μόλις δείτε την ακόλουθη διεπαφή, αυτό σημαίνει ότι έχετε συνδεθεί με επιτυχία στο απομακρυσμένο μηχάνημα χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο VNC ή RDP.

απομακρυσμένο μηχάνημα χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο VNC ή RDP

Επίλογος

Το Remmina είναι ένα χρήσιμο πρόγραμμα για όσους θέλουν να τα έχουν όλα σε ένα και οργανωμένα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην αρχική σελίδα του λογισμικού Remmina: https://www.remmina.org

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com