ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Don’t Drop Dropbox yet!

Το Dropbox είμαι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται σχεδόν καθολικά καθώς προσφέρει την δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων στο νέφος (ή cloud κατά το ελληνικότερο) καθιστώντας τα προσβάσιμα από παντού. Το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη εταιρία που παρείχε την σχετική υπηρεσία δωρεάν και σε ευρεία κλίμακα, την κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλή. Επιπρόσθετα, το λογισμικό πελάτη της (dropbox client) λειτουργούσε χωρίς προβλήματα από την αρχή σε όλα τα Λειτουργικά Συστήματα. Ως προς το Linux παρέχεται ικανοποιητική υποστήριξη από την επίσημη εφαρμογή χωρίς να απαιτούνται οι γνωστές και αρκετά χρονοβόρες αναζητήσεις για εναλλακτικές λύσεις, εξωτερικές αλλά και εξωτικές εφαρμογές που έχουν γραφεί από τρίτους καθώς και κάθε άλλου είδους πειραματισμούς.

Παραβλέποντας τα γνωστά θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας που ισχύουν για κάθε λύση απομακρυσμένης αποθήκευσης δεδομένων, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το Dropbox είναι μια πολύ καλή και φιλική προς τους χρήστες υπηρεσία. Άλλωστε μέχρι σήμερα αποτελεί ίσως την πιο δημοφιλή σχετική πλατφόρμα ξεπερνώντας το Google Drive και το Microsoft OneDrive. Ατυχώς, πρόσφατα η Dropbox αποφάσισε να ακυρώσει την υποστήριξη για κάθε σύστημα οργάνωσης αρχείων (filesystem) εκτός από τα κλασσικά NTFS για τα Windows, APFS για Mac και Ext4 για Linux.

Για τους χρήστες των Windows αλλά και του Mac OS X δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού αυτό είναι και το στάνταρ σύστημα αρχείων που χρησιμοποιεί το Λειτουργικό Σύστημα τους χωρίς φυσικά να μπορούν να επιλέξουν κάποιο άλλο. Για τους χρήστες του Linux όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Σε ένα σύστημα Linux δεν υπάρχει τίποτα σταθερό και δεδομένο εκτός από το να διαθέτει πυρήνα Linux, καθώς αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης του. Υπάρχουν διανομές που υποστηρίζουν το Ext4 και πιθανότατα δεν θα έχουν πρόβλημα. Από την άλλη, όσοι χρήστες επιχειρήσουν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους με τους με το eCryptFS είναι αυτόματα εκτός προδιαγραφών της Dropbox. Ακόμα χειρότερα δεν θα υπάρχει καμία απολύτως υποστήριξη σε όσους χρησιμοποιούν το εξίσου δημοφιλές και ανερχόμενο BtrFS της Oracle ή κάποιο από τα κλασσικά συστήματα όπως το XFS της SGI που ενδείκνυται για πολύ μεγάλα αρχεία ή το JFS της IBM που έχει μάλιστα αρκετά πλεονεκτήματα σε υπολογιστές με παλιότερους και λιγότερο ισχυρούς επεξεργαστές. Επίσης το ίδιο προβληματική είναι και η κατάσταση με ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα αρχείων όπως το ZFS της πάλαι ποτέ κραταιάς Sun.

Η επίσημη δικαιολογία της Dropbox ότι χρειάζεται να χρησιμοποιεί X-attrs είναι απολύτως έωλη αφού όλα τα σύγχρονα συστήματα αρχείων παρέχουν ανάλογες δυνατότητες. Η πιο απλή και πιθανή λύση είναι ότι η Dropbox θέλει να απαλλαχθεί από το βάρος της υποστήριξης πολλαπλών συστημάτων αρχείων που χρησιμοποιούνται από ένα μικρό αριθμό χρηστών. Εύλογη απόφαση αν εξεταστεί από αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια, εντελώς παράλογη όμως στο χώρο του Ελεύθερου Λογισμικού 800dr/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Στο ΕΛ/ΛΑΚ για τους χρήστες του υπάρχει ένας μόνο βασικός κανόνας, η ελευθερία στην διαχείριση και εξέλιξη του κώδικα και των συστημάτων. Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει τι είναι στάνταρ και τι όχι είναι ο ίδιος ο χρήστης και οι προγραμματιστές και όχι κάποια εταιρία ή οργανισμός που θα προκαθορίσει τι πως και πρέπει να χρησιμοποιείται. Για αυτό και υπάρχουν άλλωστε δεκάδες διαφορετικές διανομές Linux με σημαντικά πλεονεκτήματα και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους χωρίς καμία και ποτέ να είναι η “επίσημη” ή “στάνταρ” διανομή Linux.  

Όσοι δεν κατανοούν αυτή τη βασική αρχή δεν πρέπει καν να δραστηριοποιούνται καν σε ότι έχει να κάνει με Ανοικτό Λογισμικό και το Linux. Βοηθήστε τους να το εμπεδώσουν διατυπώνοντας ευγενικά και τεκμηριωμένα την άποψη σας στα σχετικά φόρουμ των χρηστών της Dropbox.


Ο Βασίλης Βλάχος είναι μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών. Οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο αυτό είναι καθαρά προσωπικές

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com