ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

OnlyOffice… Γιατί δεν υπάρχει μόνο μια σουίτα γραφείου!!!

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Πολλοί φίλοι μου λένε ότι δεν θέλω Linux γιατί είναι δύσκολο στην χρήση και δεν έχει προγράμματα. Έχουν δίκιο εάν μιλάνε για παιχνίδια βασικά. Προσωπικά δεν παίζω παιχνίδια αλλά από τις λίγες γνώσεις μου, δεν έχουμε παιχνίδια στο Linux (όσο δηλαδή έχουν στα Windows). Όμως πρόσφατα ανακάλυψα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές στο Linux όταν μιλάμε για ολοκληρωμένες σουίτες γραφείου. Μιλάμε για το Libre Office σίγουρα που είναι προεγκατεστημένο σε όλες τις διανομές. Μιλάμε για το wps-office που λειτουργεί και σε κινητές συσκευές. Το περασμένο καλοκαίρι συνάντησα στο συνέδριο Nextcloud στο Βερολίνο άτομα από το Only Office. Μια σουίτα γραφείου που αποτελεί καλή εναλλακτική για την χρήση σουίτα γραφείου.

Πριν εξετάσουμε λεπτομερώς την έκδοση OnlyOffice Linux, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε όλες τις παραλλαγές του OnlyOffice. Το OnlyOffice εκδίδει το λογισμικό του σε 3 μορφές.

  • OnlyOffice στο ιδιωτικό σας δίκτυο
  • OnlyOffice για προγραμματιστές
  • OnlyOffice για επιτραπέζιους υπολογιστές

Το OnlyOffice για το ιδιωτικό δίκτυο παρέχει μια εξαιρετική λύση γραφείου για εταιρείες, κυβερνητικά γραφεία, σχολεία και πανεπιστήμια. Αυτή η έκδοση του OnlyOffice πρόκειται να αναπτυχθεί στους δικούς σας διακομιστές.

Το OnlyOffice για τους διακομιστές σας δεν συνοδεύεται από διαφημιστικό λογισμικό, λογισμικό υποκλοπής spyware ή οποιοδήποτε λογισμικό που επιτρέπει στους προγραμματιστές ή σε οποιοδήποτε τρίτους να έχουν πρόσβαση στην εγκατάσταση σας. Δίνεται προσοχή στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Υπάρχει επίσης η δωρεάν κοινοτική έκδοση, αλλά τα χαρακτηριστικά που διατίθενται με τις εκδόσεις που πληρώνετε συνδρομή, πιθανό να σας είναι χρήσιμα.

Το OnlyOffice μπορεί να είναι μια επιλογή για προγραμματιστές να ενσωματώσουν ένα επεξεργαστή κειμένου στην δικτυακή εφαρμογή τους. Φυσικά με το δικό σας εμπορικό σήμα. Το OnlyOffice προσφέρει και πάλι κάποιες επιλογές. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Το OnlyOffice ανήκει σε μια νέα σειρά λογισμικού που στοχεύει στην παροχή βέλτιστης λειτουργικότητας διατηρώντας παράλληλα την πιο απλή και χρησιμοποιήσιμη διεπαφή. Σκεφτείτε τις εφαρμογές Google. Το OnlyOffice είναι πολύ περισσότερο από ένας απλός διαδικτυακός επεξεργαστής κειμένων. Είναι κάτι που είναι σε θέση να σας βοηθήσει στην διαχείριση της επιχείρησής σας, την οργάνωση, τη βιβλιοθήκη, το σχολείο και τα έργα σας.

Το OnlyOffice αποτελείται από ολόκληρο το πακέτο γραφείου. Δηλαδή, μπορεί να χειριστεί αρκετούς δημοφιλείς τύπους εγγράφων, υπολογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων. Το OnlyOffice φέρνει επίσης πολλά καλούδια στους χρήστες, κάτι που θα δούμε λίγο αργότερα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι είναι ανοιχτού κώδικα!

Η ΔΙΕΠΑΦΗ
 

Η αρχική οθόνη σας δίνει ένα ελάχιστο αλλά λειτουργικό περιβάλλον εργασίας. Είναι καθαρό, κομψό και όλα μαζί φαίνονται λίγο “Windows“.

Η περιοχή εργασίας έχει καρτέλες. Όλα τα έγγραφα που έχετε ανοικτά είναι καρτέλες στην κορυφή για να μπορείτε να αλλάζετε γρήγορα τις καρτέλες, τον τρόπο περιήγησης. Παρόμοια μενού, κορυφαία μπάρα τύπου κορδέλας και μερικά καινοτόμα «μικρά πράγματα» είναι όλα έτοιμα για να δώσουν την παραγωγικότητά σας μια ώθηση στο OnlyOffice.

ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ανοίγοντας το OnlyOffice για πρώτη φορά, ένιωσα κάπως παράξενα. Ο λόγος είναι ότι μοιάζει πολύ με το MS Office με τις κορδέλες και γενικότερα έχεις την αίσθηση ότι χρησιμοποιείς MS Office. Έχει σχεδόν μηδενιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την θέση των γραμμάτων και των εικόνων όταν ανοίγουμε κάποιο έγγραφο που δημιουργήθηκε με το MS Office. Φαίνεται να μην υστερεί σε σχέση με το Libre Office. Τουλάχιστον στη βασική χρήση που κάνει ο μέσος τελικός χρήστης, βολεύεται μια χαρά. Ακόμα και εάν έχετε Windows ή MAC OSX, μπορείτε να επιλέξετε αυτή την εναλλακτική αντί να χρειαστεί να αγοράσετε την άδεια για να χρησιμοποιήσετε το MS Office.

ΕΓΓΡΑΦΑ
 

Η επεξεργασία κειμένου-εγγράφων μιας σουίτας γραφείου είναι κάτι που πρέπει να προσφέρει υψηλή προσβασιμότητα, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με διαφορετικό πνευματικό και εθνογραφικό υπόβαθρο. Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν έναν επεξεργαστή εγγράφων. Σχετικά με το OnlyOffice, η μορφοποίηση και ο σχεδιασμός έχουν ληφθεί υπόψιν με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και άτομα με τις λιγότερες τεχνικές γνώσεις να δουλεύουν άνετα.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ
 

Το λογιστικό φύλλο έχει τα εικονίδια απολύτως συνεπή με εκείνα που χρησιμοποιούνται από άλλες κορυφαίες σουίτες. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για εκπαιδευμένους επαγγελματίες που προσβλέπουν στη μετάβαση στο OnlyOffice καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν καμία δυσκολία και μείωση της παραγωγικότητάς τους.

Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ελάχιστα τα λογιστικά φύλλα σε σύγκριση με άλλες ελεύθερες λύσεις, οι οποίες μοιάζουν με μια αρχαία έκδοση του MS Excel, η επιλογή OnlyOffice είναι η προφανής επιλογή.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
 

Μου άρεσε πολύ η εφαρμογή για Παρουσιάσεις, την οποία τείνω να χρησιμοποιώ περισσότερο από συχνά. Συνήθως περνάω πολύ χρόνο για να δημιουργήσω το θέμα της παρουσίασής μου. Ευτυχώς τελευταία υπάρχουν έτοιμα πρότυπα από τα projects που τα χρησιμοποιώ. Το OnlyOffice παρέχει ένα ποικίλο σύνολο θεμάτων, τα οποία μπορείτε γρήγορα να αλλάξετε για να ταιριάξουν το στυλ σας, αλλάζοντας απλώς τις παραμέτρους στη δεξιά πλευρά του χώρου εργασίας.

Αν και θεωρώ ότι υπάρχει πιο μεγάλη συμβατότητα των αρχείων που δημιουργήθηκαν με το MS Office και του OnlyOffice, εγώ θα σας πρότεινα να μην βασίζεστε ότι θα δείξετε σε ευρύ κοινό μια παρουσίαση με κάποιο από τις εφαρμογές γραφείου. Προτιμήστε να μετατρέψετε την παρουσίασή σας σε PDF στον υπολογιστή σας, ώστε να δείχνετε εικόνες. Εναλλακτικά, αν είναι να δείξετε μια παρουσίαση με πρόγραμμα εφαρμογής γραφείου, τότε χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας. Μου έχουν τύχει περιστατικά που αρχείο που φτιάχτηκε σε υπολογιστή με MS Office ΔΕΝ δείχνει καλά σε άλλο υπολογιστή με MS Office.

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΟΥΙΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Το OnlyOffice προσφέρει λύσεις γραφείου cloud, εργαλείο συνεργασίας, εργαλεία διαχείρισης έργου, εσωτερική συνομιλία εργασίας και αλληλογραφία. Το σύστημα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) που προσφέρει το OnlyOffice ως ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά έχει πολύ καλές κριτικές από τους χρήστες. Συνολικά, το OnlyOffice είναι ένας μεγάλος παίκτης ανάμεσα στις σουίτες γραφείου. Σας συνιστώ να τα ερευνήσετε.

Οποιαδήποτε λύση του σουίτας γραφείου που έχει εμπορική αξία για τον χρήστη (ακόμα και αν είναι δωρεάν) πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα, αποδοτικότητα, χρηστικότητα και κυρίως την αξιοπιστία. Το OnlyOffice ανταποκρίνεται στις αρχές αυτές. Και λαμβάνοντας υπόψη την ελεύθερη κυκλοφορία για προσωπικούς υπολογιστές, θα έλεγα ότι το OnlyOffice είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε απολύτως.

ΛΗΨΗ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το OnlyOffice παρέχει πακέτα για όλες τις μεγάλες διανομές Linux. Και τα πακέτα DEB (για Debian, Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS και άλλα παράγωγα) και RPM (για Fedora, openSUSE και παράγωγα) μπορούν να ληφθούν δωρεάν από τον παρακάτω σύνδεσμο.

ΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Εάν χρειάζεστε επιπλέον οδηγίες εγκατάστασης, μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Και για το Arch Linux, το Manjaro και άλλα παράγωγα, η τελευταία έκδοση του OnlyOffice είναι στο repository του AUR.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Σε περίπτωση που θέλετε να βοηθήσετε στην μετάφρασή του, μπορείτε να δείτε τις οδηγίες ώστε να ξεκινήσετε τις μεταφράσεις:

https://helpcenter.onlyoffice.com/guides/become-translator.aspx
 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το OnlyOffice έχει ενηλικιωθεί και αξίζει να το δοκιμάσετε. Ας το έχετε ως εναλλακτική δεύτερη λύση για επεξεργασία κειμένων σε περίπτωση που σας απογοητεύσει το Libre Office. Δοκιμάστε το και γράψτε σχόλιο τι σας άρεσε και τι χρειάζεται βελτίωση.

Πηγή άρθρου: https://eiosifidis.blogspot.com

One thought on “OnlyOffice… Γιατί δεν υπάρχει μόνο μια σουίτα γραφείου!!!

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com