ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

KDE el: μια καινούρια αρχή

Αφορμή για την πρωτοβουλία για τη σύσταση της ελληνόφωνης ομάδας για το KDE στάθηκε η πρόσφατη ομιλία στη FOSSCOM 2017 που διεξήχθη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. 

Μέσω αυτής της παρουσίασης για το KDE και το έργο του, μια ομάδα από άτομα που είναι ενθουσιώδεις χρήστες ή συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους στην κοινότητα του KDE ήρθε σε επαφή και αποφάσισε να οργανωθεί με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη της κοινότητας και των έργων του KDE στο ελληνόφωνο κοινό.

Τι θα μπορούσε να κάνει το KDE el

Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο της δράσης της η KDE el ομάδα θα μπορούσε να προσφέρει με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Υποστήριξη και βοήθεια χρηστών στα Ελληνικά
  • Προώθηση του λογισμικού και των άλλων έργων της κοινότητας τα οποία έχουν ως στόχο την ιδιωτικότητα αλλά και τη χρηστικότητα
  • Παρουσιάσεις σε συνέδρια σχετικά με την τεχνολογία, το ελεύθερο λογισμικό και την ιδιωτικότητα
  • Συγγραφή άρθρων για τεχνολογικές ιστοσελίδες
  • Διοργάνωση τεχνικών σεμιναρίων

Με χαρά περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σας ιδέες και σκέψεις γύρω από τη δράση μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν ενδιαφέρεστε να συμβάλετε στη προσπάθεια μας, να συζητήσετε για το ΚDE και γενικότερα για θέματα ελεύθερου λογισμικού και να γνωρίσετε κόσμο με παρόμοια ενδιαφέροντα μπορείτε να μας βρείτε στα εξής δίκτυα:

  • Matrix: #kde-el:matrix.org. Συνδεθείτε άμεσα μέσω Riot.im.
  • ΙRC: #kde-el στο freenode. Συνδεθείτε άμεσα online.
  • Telegram: Kde el

Όλα τα παραπάνω κανάλια είναι συνδεδεμένα και συγχρονίζουν μεταξύ τους, απλά επιλέξτε αυτό που σας βολεύει!

Λίγα λόγια για το ΚDE

Είναι γεγονός πως πολλοί όταν αναφέρονται στο KDE έχουν στο μυαλό τους ένα γραφικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας (Desktop Environment), αυτό που σήμερα ονομάζουμε Plasma. Παρόλο που το KDE ξεκίνησε έτσι, από τότε έχει εξελιχτεί σε μια μεγάλη κοινότητα με εκατοντάδες συμμετέχοντες από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Μπορείτε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στην ιστορία και τη μέχρι σήμερα πορεία του. Τα μέλη της κοινότητας δεν είναι μόνο προγραμματιστές, αλλά επίσης μεταφραστές, σχεδιαστές, άνθρωποι που βοηθούν στον έλεγχο της ποιότητας του λογισμικού, άλλοι που συντάσσουν την τεκμηρίωσή του, και φυσικά, καθημερινοί χρήστες. Ελπίζουμε με αυτή τη προσπάθεια να ενισχύσουμε και να προβάλουμε την ελληνόφωνη συμμετοχή.

Το όραμα

Το όραμα του KDE όπως ορίστηκε από τα μέλη του πριν λίγο καιρό θα μπορούσε να συνοψιστεί στην εξής πρόταση:

Ένας κόσμος στον οποίο όλοι έχουν τον έλεγχο της ψηφιακής τους ζωής και απολαμβάνουν ελευθερία και ιδιωτικότητα.

Επιχειρώντας να αναπτύξουμε αυτή τη δήλωση και το όραμα του KDE μέσα σε λίγες γραμμές, αξίζει να αναφέρουμε πως η κοινότητα κατασκευάζει το λογισμικό της για όλο τον κόσμο και όχι για κάποιους συγκεκριμένα (π.χ. πελάτες ή εργοδότες). Φιλοδοξεί αυτό να είναι διαθέσιμο σε όλους ανεξαρτήτως, χωρίς υλικούς, εκπαιδευτικούς, γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς και να δίνει σε όλους αυτούς τον έλεγχο της ψηφιακής τους ζωής. Σε μια εποχή που ο έλεγχος της ψηφιακής μας ζωής παραδίδεται στο cloud, δηλαδή επί της ουσίας στον υπολογιστή μιας εταιρείας, οργανισμού ή κυβέρνησης,το KDE φιλοδοξεί να δώσει τον έλεγχο και πάλι στους χρήστες του λογισμικού. Αλλά, για να μπορείς να έχεις τον έλεγχο, χρειάζεσαι ελευθερία. Τι σημαίνει αυτό; Χωρίς ελευθερία να δεις τον κώδικα του λογισμικού που χρησιμοποιείς, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να το αντιγράψεις, να το τροποποιήσεις για να κάνει αυτό που ακριβώς θέλεις και χωρίς τη δυνατότητα να μοιραστείς αυτές τις αλλαγές, δεν έχεις εσύ τον έλεγχο του προγράμματος. Αντίθετα, το πρόγραμμα και οι προμηθευτές του είναι αυτοί που έχουν τον έλεγχό. Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγχουν κάθε πτυχή της ψηφιακής τους ζωής: υλικό, λογισμικό, δεδομένα, επικοινωνία, τα πάντα. Για την κοινότητα του KDE, ελευθερία χωρίς ιδιωτικότητα δεν υφίσταται. Κάτι που αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε μια εποχή που η ιδιωτικότητα μας βάλλεται από πολλές διαφορετικές μεριές.

Τα έργα της κοινότητας

Η κοινότητα του ΚDE αναπτύσσει μια πλειάδα προϊόντων λογισμικού που προσφέρουν λύσεις σε διάφορους τομείς. Η ναυαρχίδα της κοινότητας είναι φυσικά το λογισμικό για την επιφάνεια εργασίας, γνωστό και ως Plasma. Το Plasma εξελίσσεται συνεχώς και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες, ισχυρές και πλούσιες σε χαρακτηριστικά και επιλογές επιφάνειες εργασίας.

Αναπόφευκτα, με την όλο και αυξανόμενη χρήση των κινητών συσκευών, το ΚDE αναπτύσσει και προτείνει το Plasma Mobile, την εκδοχή του Plasma για smartphones και tablets. Το Plasma Mobile επιδιώκει να κάνει πράξη την περιβόητη σύγκλιση (convergence). Δηλαδή, την προσαρμογή του γραφικού περιβάλλοντος με βάση τις συσκευές εισόδου, εξόδου αλλά και τον προσανατολισμό τους. Π.χ. αν σε μια κινητή συσκευή που τρέχει το, βελτιστοποιημένο για κινητά Plasma Mobile, συνδέσουμε πληκτρολόγιο, οθόνη και ποντίκι, θα έχουμε στα χέρια μας μια πλήρως λειτουργική εκδοχή του Plasma Desktop.

Έχοντας στο μυαλό όλες αυτές τις δυνατότητες και τα παραδείγματα χρήσης, και με τη βοήθεια των touch friendly Qt Quick Controls, οι προγραμματιστές του KDE δημιούργησαν το πλαίσιο εργασίας Kirigami. Το Kirigami απευθύνεται σε κάθε προγραμματιστή που θέλει να κατασκευάσει εύκολα και γρήγορα μια εφαρμογή που θα προσαρμόζεται ανάλογα με τη συσκευή.

Το KDE προσφέρει επίσης μια σειρά από εφαρμογές γραφείου, πολυμέσων, παιχνιδιών, προγραμματισμού, κλπ. Ανάμεσα σε αυτές τις πολύ επιτυχημένες εφαρμογές συναντούμε το Krita για ψηφιακό σχέδιο, τη σουίτα γραφείου Calligra, τον επεξεργαστή βίντεο Kdenlive και το πρόγραμμα προβολής εγγράφων Οkular.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι εφαρμογές αυτές δεν είναι διαθέσιμες μόνο για GNU/Linux διανομές, αλλά επίσης και για Windows και MacOS.

Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια

Πολύ πρόσφατα τα μέλη της κοινότητας κλήθηκαν να συναποφασίσουν ως προς το πού θα ήθελαν να επικεντρωθούν οι προσπάθειες του KDE στα επόμενα χρόνια.

Μετά από ψηφοφορία, επιλέχθηκαν τρεις βασικές προτάσεις.

1. Κορυφαία χρηστικότητα και παραγωγικότητα

Ο σκοπός εδώ είναι να ενισχυθεί η χρηστικότητα του λογισμικού του KDE και να γίνει πιο προσιτό και φιλικό προς όλους. Αυτό θα γίνει μέσω της αναγνώρισης των μικρών -αλλά και μεγαλύτερων- βελτιώσεων που, αν συμβούν, μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Λογισμικό που να προστατεύει την ιδιωτικότητα

Το KDE να είναι σε θέση να προσφέρει ένα πλήρες πακέτο λογισμικού με σκοπό την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών σε όλα τα είδη ηλεκτρονικών συσκευών. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα εκθέτονται προσωπικά δεδομένα του χρήστη και θα ζητείται η άδειά του για την αποστολή τους σε τρίτα πρόσωπα. Θα χρησιμοποιούνται τα ανάλογα πρωτόκολλα ασφαλείας και θα χτίζονται εφαρμογές με επίκεντρο την ασφάλεια, την κρυπτογράφηση, κλπ.

3. Βελτίωση της διαδικασίας ένταξης νέων συμμετεχόντων

Το KDE είναι μια μεγάλη κοινότητα που δουλεύει σε διάφορα έργα και αναπτύσσει μια μεγάλη γκάμα λογισμικού. Αυτό μπορεί να φανεί χαοτικό σε αυτούς που ενδιαφέρονται να προσφέρουν και να τους σταματά από το να συμμετέχουν. Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να διευκολύνει την ένταξη νέων μελών και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες τους.

Κάλεσμα για συμμετοχή

Αν διάβασες μέχρι εδώ, τότε πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρει η προσπάθεια του ΚDE και της ελληνόφωνης αυτής ομάδας. Εάν συμμερίζεσαι τους στόχους και το όραμα της κοινότητας μας, θα χαρούμε πολύ αν γίνεις κι εσύ ένα ακόμη μέλος αυτής της προσπάθειας. Η κοινότητα του KDE είναι ανοιχτή σε όλους όσους έχουν διάθεση να προσφέρουν στο πνεύμα της ανοιχτής συμμετοχικότητας, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com