ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός Ημερίδας “Ελεύθερο – Ανοικτό Λογισμικό, Ανοικτή Πρόσβαση” με τον τον πρόεδρο του FSFE Matthias Kirschner

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις 26/10 η ημερίδα “Ελεύθερο – Ανοικτό Λογισμικό, Ανοικτή Πρόσβαση και Επιχειρηματικότητα”  που πραγματοποιήθηκε  στο  Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) , με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο του FSFE (Free Software Foundation Europe) Matthias Kirschner.

Στόχος της ημερίδας, ήταν να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού και της Ανοικτής Πρόσβασης στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα, για τους πολίτες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις.

Αρχικά έγινε παρουσίαση του δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas και των υπηρεσιών που προσφέρει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω διακρατικών επιχειρηματικών συνεργασιών, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και υπηρεσιών για τη διαχείριση της καινοτομίας.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, Διομήδης Σπινέλλης, παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και προλόγισε τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Matthias Kirschner, Πρόεδρο του FSFE.

img_20161026_183840

Ο Matthias Kirschner, στην κεντρική του ομιλία, παρουσίασε τις βασικές αρχές του ελεύθερου λογισμικού και τους τρόπους που αυτές οι αρχές μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να επωφεληθούν από το Ελεύθερο Λογισμικό – και πώς το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας του Τύπου και την προστασία της ιδιωτικότητας.

matias

Μετά τον πρόεδρο του FSFE, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παρουσίασε 2 από τα πιο σημαντικά έργα ανοιχτής πρόσβασης, το Searchculture.gr και την Υπηρεσία ΕΚΤ ePublishing.

Συγκεκριμένα, ο Χάρης Γεωργιάδης , παρουσίασε την ανοικτή διαδικτυακή πύλη του EKT Searchculture.gr , που προσφέρει κεντρική και ανοιχτή πρόσβαση και ενιαία αναζήτηση σε ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο , ενώ η Μαρίνα Αγγελάκη παρουσίασε την πλατφόρμα ηλεκτρονικών εκδόσεων Ανοιχτής πρόσβασης ΕΚΤ ePublishing.

cvttparwaaapnzr

cvtzsl4weaa1zlv

Την ημερίδα ολοκλήρωσε η Polina Malaja (Συντονίστρια της νομικής ομάδας του FSFE) παρουσιάζοντας την σχέση των ψηφιακών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ελεύθερο λογισμικό και τον ανοικτό κώδικα.

cvtfdqvwaaa0cdp

Τα αρχεία παρουσιάσεων της ημερίδας:

Γεωργία Τζένου (Enterprise Europe Network-Hellas, ΕΚΤ) Helping ambitious SMEs innovate and grow internationally
Διομήδης Σπινέλης,  (ΕΕΛΛΑΚ)  GFOSS – Open Technologies Alliance
Matthias Kirschner (FSFE) Common misunderstandings about Free Software: How individuals, companies, governmental and non-governmental organisations can use the full potential of Free Software
Χάρης Γεωργιάδης (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) SearchCulture.gr – Κεντρική πρόσβαση σε ανοικτό πολιτιστικό ψηφιακό περιεχόμενο
Μαρίνα Αγγελάκη (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) Ανοικτό περιεχόμενο & Υπηρεσία ΕΚΤ ePublishing
Polina Malaja (FSFE legal team Coordinator) DSM, EIF, RED: Acronyms on the EU level and why they matter for software freedom

Άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση:

img_20161026_180445img_20161026_183449img_20161026_184822cvtjysaw8aeyydd

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com