ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο Οργανισμός του European Data Protection Supervisor επιλέγει ανοιχτό κώδικα για ένα ασφαλέστερο ψηφιακό μέλλον


Οδηγίες για εγκατάσταση Nextcloud για τις ανάγκες ενός οργανισμού.


Αυτό το μήνα, ο Οργανισμός European Data Protection Supervisor (EDPS) ανακοίνωσε ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τη σουίτα Ανοιχτού Κώδικα του Nextcloud και το Collabora Online. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της ψηφιακής στρατηγικής της αρχής προστασίας δεδομένων για ένα ασφαλέστερο ψηφιακό μέλλον. Ενώ η πρωτοβουλία είναι απλώς πιλοτική, αυτά τα πρώτα βήματα ενδέχεται να συνεπάγονται ευρύτερη υιοθέτηση λύσεων Ανοικτού Κώδικα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Δεδομένου ότι η εγκατάσταση του Nextcloud έγινε μέσω των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους TAS για την ενσωμάτωση με το EU login, η λύση θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΕ. 

Η σουίτα Nextcloud θα προσφέρει στους υπαλλήλους του EDPS τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια συνεργατική λύση υπολογιστικού νέφους που διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Όπως έχει ήδη δεσμευτεί η στρατηγική του EDPS, προσπαθεί να «ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή του από τους μονοπωλιακούς παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών και λογισμικού, ώστε να αποφευχθεί ο επιζήμιος εγκλωβισμός και η συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους Οργανισμούς και άλλες δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ, ώστε να μπορούν να κάνουν το ίδιο». Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Wojciech Wiewiórowski επιβεβαίωσε το εξής: «Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα προσφέρει φιλικές προς την προστασία των δεδομένων εναλλακτικές λύσεις έναντι των ευρέως χρησιμοποιούμενων παρόχων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους μεγάλης κλίμακας, οι οποίες συχνά συνεπάγονται τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων ατόμων σε τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου, λύσεις όπως αυτή μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από τους μονοπωλιακούς παρόχους και τον επιζήμιο εγκλωβισμό των προμηθευτών.» 

Κατά τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί κατά πόσον αυτή η ενσωμάτωση είναι επιτυχής και πώς αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η ορθή επιβολή της προστασίας των δεδομένων. Με τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα, τα θεσμικά όργανα θα μπορούσαν να αποφεύγουν τους υπεργολάβους επεξεργασίας δεδομένων και, ως εκ τούτου, να εμποδίζουν τη μεταφορά δεδομένων σε τρίτες χώρες.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com