by: Cerebrux
Αν και δε φημίζεται για την αξιοπιστία του, το distrowatch αποτελεί μια ένδειξη για το που βαδίζουν τα πράγματα στον κόσμο των διανομών σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στο παρόν άρθρο προσπαθώ να ρίξω φως στο φαινόμενο που λέγεται MX Linux και αν όντως έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο.
Τι περίεργο συνέβη;

Τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με το distrowatch.com το MX Linux είναι νούμερο 3 στις τάσεις, με ανοδική πορεία ενώ τους τελευταίους 3 μήνες είναι πρώτο. Μου γέννησε λοιπόν το ερώτημα για ποιους λόγους μία διανομή να έχει μία τέτοια ανοδική πορεία.
Τι είναι το MX Linux;

Είναι μια διανομή που βασίζεται στο Debian και στο antiX και το επίσημο γραφικό της περιβάλλον είναι το Xfce. Το συγκεκριμένο project ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013 από μία διαμάχη που υπήρχε στα μέλη της κοινότητας του MEPIS1. Έτσι οι προγραμματιστές του MEPIS που έφυγαν σε συνεργασία με τους προγραμματιστές του antiX ξεκίνησαν το MX Linux.
Το όνομα τους είναι από τον συνδυασμό του πρώτου γράμματος του Μepis και του τελευταίου γράμματος του antiX.
Live Δοκιμή του MX Linux

Μόλις έτρεξα το live-USB δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα με την εικόνα αντιθέτως απογοητεύτηκα καθώς η μπάρα είναι σε πολύ άβολη θέση για μένα, αλλά μετά σκέφτηκα ότι έχουμε Xfce και μπορούμε να το φέρουμε εύκολα στις δικές μας προτιμήσεις.
Ένα πράγμα που δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο είναι ότι είχα απευθείας εγκαταστημένη την ασύρματη κάρτα δικτύου και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να συνδεθώ στο δίκτυο μου πράγμα που δεν συνάντησα σε άλλες διανομές καθώς χρειαζόταν κάποιες ενέργειες για να την ενεργοποιήσω.
Εγκατάσταση του MX Linux



Η φόρμα εγκατάστασης είναι πολύ απλή στη χρήση της και για κανέναν λόγο δεν με δυσκόλεψε σε κάποιο βήμα της. Βήμα-βήμα απλά και κατανοητά προχωράμε την εγκατάσταση και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει 15-20 λεπτά.
Ποιες λειτουργίες την κάνουν νούμερο ένα στις τάσεις
Αρχικά δεν θα αναφερθώ καθόλου στο γραφικό περιβάλλον διότι λόγω xfce μπορείς εύκολα να το μετατρέψεις με βάση τις δικές σου προτιμήσεις.
Καθώς περιπλανιόμουν στο μενού εφαρμογών, είδα ένα εικονίδιο MX Tools και ήταν η πρώτη φορά που συναντούσα κάτι παρόμοιο σε μία διανομή. Παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος χρήστης αρχάριος ή μη.

Κάποιες από τις δυνατότητες που με εντυπωσίασαν είναι:
- Boot Options: Ρυθμίζεις το grub menu και το διαμορφώνεις. Σου δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστείς το θέμα του grub και την φωτογραφία καθώς περιμένεις να φορτώσει το λογισμικό και όλα αυτά σε μία εφαρμογή που είναι προ-εγκατεστημένη στο σύστημα σου.

- CleanUp: “Καθαρίζει” κάποια άχρηστα δεδομένα που υπάρχουν στον υπολογιστή σου. Και επίσης σου δίνει την δυνατότητα να ορίζεις και ένα πρόγραμμα για το πότε θες να γίνεται.

- MX Package Installer: Έχει μαζεμένα και σε κατηγορίες ορισμένα προγράμματα που μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσεις και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις τις apt πηγές (apt sources) για την πραγματοποίηση τους.

Συμπεράσματα
Τα κρίσιμα στοιχεία που κάνουν αυτή την διανομή νούμερο ένα στις τάσεις είναι η out-of-the-box εμπειρία που σου παρέχει, το ελαφρύ γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιεί (xfce) και κάποια εργαλεία που είτε θα έπρεπε να εγκαταστήσεις με κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα είτε να χρησιμοποιήσεις το τερματικό σου για την επίλυση τους.
Πηγή άρθρου:https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net