ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Κυκλοφόρησε η διανομή Fedora Linux 40

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Το Fedora Project είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Fedora Linux, Fedora Linux 40, είναι πλέον διαθέσιμη. Για υπολογιστές, αυτή η έκδοση διαθέτει το GNOME 46 και το KDE Plasma 6 (με χρήση γραφικών Wayland). Διαθέτει επίσης πρόσφατα ενσωματωμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώσεις σε πολλά πακέτα λογισμικού από ολόκληρο το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα. Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας είναι πλήρως ενημερωμένο πριν κάνετε αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοση.

CentOS Stream 10 & RHEL 10 branch point

Το Fedora Linux 40 έρχεται γεμάτο με νέες δυνατότητες και αλλαγές. Ωστόσο, αυτή η έκδοση του Fedora Linux είναι επίσης αξιοσημείωτη ως το branch point για το CentOS Stream 10. Το CentOS Stream είναι η επόμενη σημαντική έκδοση της διανομής CentOS Stream κυλιόμενης κυκλοφορίας, η οποία με τη σειρά της γίνεται το θεμέλιο για την επόμενη μεγάλη έκδοση του Red Hat Enterprise Linux , RHEL 10. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ανοδικής καινοτομίας στο Fedora θα αρχίσουν να λειτουργούν downstream με την εταιρική εγγύηση για την οποία είναι γνωστή η RHEL.

Παρουσίαση των Fedora Atomic Desktops

Το Fedora Linux 40 επιστρέφει μια κλασική επωνυμία στους χρήστες του, με μια νέα ανατροπή: παρουσιάζει τα Fedora Atomic Desktops! Όλες οι παραλλαγές του Fedora που βασίζονται σε rpm-ostree, συμπεριλαμβανομένων των Silverblue, Kinoite, Sway και Budgie, θα ομαδοποιηθούν στην επωνυμία Fedora Atomic Desktops. Το λειτουργικό σύστημα Sericea είναι πλέον γνωστό ως Fedora Atomic Sway.

Containers IoT με δυνατότητα εκκίνησης

Στο Fedora Linux 40, μπορείτε τώρα να δοκιμάσετε container με δυνατότητα εκκίνησης IoT, έναν νέο τρόπο δημιουργίας και παράδοσης περιεχομένου OS-tree μέσω μοτίβων εγγενών στο cloud.

Πρόοδος Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Fedora Linux 40 έχει τώρα δύο πρόσφατα ενσωματωμένα πακέτα AI. Τα PyTorch και ROCm 6 είναι πλέον διαθέσιμα στην πιο πρόσφατη έκδοση, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα πλαίσιο μηχανικής μάθησης υψηλής ζήτησης που χρησιμοποιείται ευρέως για την αναγνώριση εικόνας και ομιλίας, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και άλλες εφαρμογές AI.

Το PyTorch παρέχει μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για την κατασκευή και τη δοκιμή πολύπλοκων μοντέλων μηχανικής μάθησης. Η τρέχουσα έκδοση επιτρέπει τον υπολογισμό που βασίζεται σε CPU ως πρώτο βήμα για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό εργαλείο. Η υποστήριξη Accelerator έχει προγραμματιστεί για μελλοντικές εκδόσεις. Το ROCm 6 ενεργοποιεί τη νεότερη κορυφαία GPU κέντρου δεδομένων, την AMD Instinct MI300, καθώς και τις προηγούμενες ενεργοποιημένες GPU.

Μεταφορά στη σύγχρονη C

Αυτή η έκδοση του Fedora περιλαμβάνει μια μετάβαση από έναν παλαιότερο μεταγλωττιστή C σε μια πιο σύγχρονη stack C. Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Fedora Linux 40 θα έχουν το πλεονέκτημα των σαφέστερων μηνυμάτων σφάλματος αποτυχίας κατασκευής.

Μεμονωμένη, σταθερή εκχώρηση διεύθυνσης MAC για Wi-Fi

Μια νέα δυνατότητα στο Fedora 40 είναι η δυνατότητα εκχώρησης μιας τυχαίας αλλά σταθερής διεύθυνσης MAC στη σύνδεση Wi-Fi ενός χρήστη, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων από τους διαφημιστές και τους χειριστές δικτύου, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σταθερές, αξιόπιστες συνδέσεις στο Wi. -Fi χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητά τους.

Οι εικόνες Cloud Edition είναι πλέον κατασκευασμένες με Kiwi

Το Fedora Cloud Edition έχει μεταφέρει τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων στη χρήση του Kiwi. Αυτό φέρνει το Fedora και το έργο Kiwi πιο κοντά, δημιουργώντας μια εξαιρετική σχέση εργασίας μεταξύ της ομάδας εργασίας μας στο Cloud και των upstream συντηρητών. Επιπλέον, η χρήση του Kiwi για τη δημιουργία των εικόνων cloud θα επιτρέψει στις εικόνες Fedora να δημιουργηθούν σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και διανομές χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθούν οι δρομείς, οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν το δικό τους καθορισμένο σενάριο στη δημιουργία εικόνων και υποστηρίζει πολλούς τύπους κατασκευής, όπως ISO , ακατέργαστους δίσκους και containers. Η δημιουργία εικόνων δεν ήταν ποτέ τόσο ποικίλη και προσβάσιμη όσο στο Fedora Linux 40.

Ενημερώσεις λειτουργιών

Νέοι μεταγλωττιστές και εργαλεία

Τόσο το LLVM/Clang όσο και η αλυσίδα εργαλείων GNU έχουν ενημερωθεί σε νέες εκδόσεις, φέρνοντας στους χρήστες τις πιο πρόσφατες δυνατότητες, βελτιώσεις, ασφάλεια και διορθώσεις σφαλμάτων.

KDE Plasma 6

Το KDE Plasma έχει πλέον αναβαθμιστεί στην έκδοση 6! Αυτή η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στις προσφορές για φορητές συσκευές και επιτραπέζιους υπολογιστές και το stack είναι χτισμένο σε Qt 6, που σημαίνει σημαντικές αναβαθμίσεις σε QML & Qt Quick και υποστήριξη για Vulkan.

Podman 5

Η τελευταία έκδοση του Podman είναι διαθέσιμη στο Fedora Linux 40! Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να έχουν ευκολότερο χρόνο στη διατήρηση των αρχείων container.conf και μια καλύτερη εμπειρία CLI, για να αναφέρουμε μερικά πλεονεκτήματα αυτής της ενημέρωσης.

Ταχύτερες ενημερώσεις πακέτων

Ο διαχειριστής πακέτων DNF πλέον εντοπίζει πότε απαιτούνται πλήρη μεταδεδομένα λίστας αρχείων και δεν τα κατεβάζει διαφορετικά. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και μειώνει την κατανάλωση μνήμης και CPU.

Η Python 3.7 αποσύρεται

Το πακέτο Python 3.7 αποσύρεται σε αυτήν την έκδοση, με ημερομηνία λήξης ζωής να έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Fedora 40

Το Fedora Linux 40 είναι διαθέσιμο για λήψη τώρα. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη το Fedora Linux, ακολουθήστε τις εύκολες οδηγίες αναβάθμισης (τερματικό ή γραφικό τρόπο). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες δυνατότητες στο Fedora Linux 40, ανατρέξτε στις σημειώσεις έκδοσης. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, επισκεφτείτε το φόρουμ υποστήριξης χρηστών Ask Fedora, το οποίο περιλαμβάνει μια κατηγορία για συνήθη προβλήματα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/, https://eiosifidis.blogspot.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com