ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μια πιθανή απειλή για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού λόγω της αγωγής που αφορά τους βασικούς προγραμματιστές του Bitcoin στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι παντού, με μελέτες να υπολογίζουν ότι υπάρχει στο 96% περίπου των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε. Ποιες είναι όμως οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού; Μια πιθανή απειλή για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού διαφαίνεται με τη μορφή μιας συνεχιζόμενης αγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο που αφορά το Bitcoin και τους βασικούς προγραμματιστές του.

Το Bitcoin (BTC) είναι ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε το 2009 και λειτουργεί υπό το Άδεια Ανοιχτού Λογισμικού MIT. Μετά την εξαφάνιση του δημιουργού του, μια ομάδα προγραμματιστών λογισμικού συνέχισε να αναπτύσσει το Bitcoin ανεξάρτητα. Επί του παρόντος, ο Δρ Κρεγκ Ράιτ, που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο δημιουργός του Bitcoin, μηνύει τους προγραμματιστές Bitcoin στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της εταιρείας του, Tulip Trading Limited (Tulip). Αυτή η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχασε Bitcoin αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών λόγω πειρατείας που έθεσε σε κίνδυνο τα ιδιωτικά κλειδιά, με αποτέλεσμα να χαθεί η πρόσβαση στα κεφάλαια. Σε αυτή τη δίκη, η Tulip απαιτεί από τους προγραμματιστές του Bitcoin να παρέχουν πρόσβαση στα χαμένα Bitcoin, υποστηρίζοντας ότι οι προγραμματιστές έχουν νομική υποχρέωση να παρέχουν πρόσβαση ή να προσφέρουν δίκαιη αποζημίωση ή αποζημίωση.

Ως εκ τούτου, αυτή η νομική υπόθεση εφιστά επί του παρόντος την προσοχή στο θέμα της ευθύνης των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού, ιδιαίτερα στον βαθμό στον οποίο είναι υπεύθυνοι έναντι των χρηστών τους.

Γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου: Οι προγραμματιστές δεν έχουν νομικά καθήκοντα ή καθήκον φροντίδας σε αυτήν την περίπτωση, αλλά έχουν ορισμένα καθήκοντα σε ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε εάν οι προγραμματιστές λογισμικού και οι ελεγκτές δικτύων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων φέρουν νομικές υποχρεώσεις έναντι των κατόχων κρυπτονομισμάτων που βασίζονται στο λογισμικό τους. Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των προγραμματιστών, αναφέροντας ότι ως «κυμαινόμενο σώμα ατόμων», οι προγραμματιστές δεν μπορούσαν να διατηρήσουν ρεαλιστικά τις συνεχείς υποχρεώσεις. Το δικαστήριο απέρριψε την ιδέα ότι οι προγραμματιστές πρέπει να υποχρεωθούν να παρέχουν ενημερώσεις λογισμικού κατόπιν αιτήματος των κατόχων ψηφιακών στοιχείων, τονίζοντας την απουσία οποιασδήποτε ρητής δέσμευσης ή διαβεβαίωσης από τους προγραμματιστές. Όσον αφορά τους υποτιθέμενους αδικοπραξίες, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι προγραμματιστές δεν όφειλαν στην Tulip καθήκον φροντίδας, τονίζοντας ότι η απώλεια της Tulip ήταν αποκλειστικά οικονομική.

Το καθήκον φροντίδας είναι μια νομική ευθύνη που επιβάλλεται σε ένα άτομο και το οποίο απαιτεί από αυτό να ακολουθεί ένα επίπεδο εύλογης φροντίδας όταν διεξάγει οποιεσδήποτε πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο άλλους.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις,οι προγραμματιστές λογισμικού έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην βλάψουν τα συμφέροντα των χρηστών και μπορεί να έχουν την υποχρέωση να διορθώσουν σφάλματα ή σφάλματα στο σύστημα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε  την αποποίηση ευθύνης στην άδεια MIT, η οποία σε γενικές γραμμές αποποιείται την ευθύνη για ζητήματα λογισμικού. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν επιβεβαίωσε εάν αυτή η αποποίηση ευθύνης απαλλάσει  τους προγραμματιστές του BTC Network  από την ευθύνη για τη λειτουργία του. Αυτό είναι επειδή:

  • η αποποίηση ευθυνών της άδειας MIT δεν έχει χρησιμοπιηθεί  ποτέ δικαστικά και το δικαστήριο είναι ελεύθερο να αποφασίσει και να δημιουργήσει προηγούμενο.
  • τέτοιες δηλώσεις αποποίησης ευθυνών δεν εντοπίζονται εύκολα όταν χρησιμοποιείται λογισμικό.

Γνώμη του Εφετείου του Ηνωμένου Βασιλείου: Μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι προγραμματιστές οφείλουν ορισμένα νομικά καθήκοντα καταπιστεύματος

Κατόπιν έφεσης, το Εφετείο (το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο στο ΗΒ) ανέτρεψε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν τουλάχιστον αμφισβητήσιμο ότι οι προγραμματιστές οφείλουν νομικά καθήκοντα στους κατόχους κρυπτονομισμάτων. Το δικαστήριο σημείωσε τον αποκλειστικό έλεγχο του κώδικα λογισμικού Bitcoin από μια μικρή ομάδα προγραμματιστών και τον ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό όλων των κατόχων Bitcoin, που μοιάζει με ευθύνες καταπιστευματικότητας. Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι μόνο λίγοι προγραμματιστές έχουν αποκλειστική πρόσβαση στον κώδικα λογισμικού Bitcoin στο GitHub. Για παράδειγμα, εάν ένας κάτοχος Bitcoin παρατηρήσει ένα σφάλμα, δεν μπορεί να το διορθώσει επειδή μόνο οι προγραμματιστές με πρόσβαση μπορούν να το κάνουν και πρέπει να συμφωνήσουν να το κάνουν. Στα μάτια του δικαστηρίου, αυτό είναι μια σαφής άσκηση της de facto εξουσίας των προγραμματιστών. Το δικαστήριο έχασε τελείως το σημείο ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει άλλους να εφαρμόσουν μια διόρθωση στον κώδικα – αυτό είναι μέρος της θεμελιώδης ελευθερίας που συνοδεύει το Ελεύθερο Λογισμικό: εάν οι προγραμματιστές ενός συγκεκριμένου αποθετηρίου αρνηθούν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διορθώσεις, η κοινότητα μπορεί να διαχωρίσει το έργο και να παρακάμψει αυτούς τους προγραμματιστές.

Επιπλέον, ο κώδικας είναι γλώσσα. Η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει την έκφραση και στη γλώσσα του κώδικα του υπολογιστή. Η επιβολή δυσανάλογων καθηκόντων στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού τους αναγκάζει να αλλάξουν τον κώδικά τους, και ως εκ τούτου παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης. Το δικαστήριο παρατήρησε επίσης ότι οι προγραμματιστές έχουν θετικό καθήκον να διορθώσουν σφάλματα και σφάλματα κώδικα και αρνητικό καθήκον να απέχουν από το να ενεργούν για δικό τους συμφέρον.

Συνοπτικά, η υπόθεση του Tulip εγείρει σημαντικά νομικά ερωτήματα και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Tulip πρέπει να αποδείξει την ιδιοκτησία των υποτιθέμενων κλεμμένων bitcoin σε προκαταρκτική δίκη.

Ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού;

Το κοινό δίκαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο (και σε άλλες χώρες) αναπτύσσεται μέσω δικαστικών αποφάσεων και προηγούμενων. Όταν ένα δικαστήριο λαμβάνει μια απόφαση σε μια υπόθεση, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο που χρησιμεύει ως οδηγός για μελλοντικές υποθέσεις με παρόμοιες περιστάσεις. Τα κατώτερα δικαστήρια πρέπει γενικά να ακολουθούν τα προηγούμενα που ορίζονται από τα ανώτερα δικαστήρια. Τα δικαστήρια σε χώρες κοινού δικαίου τείνουν επίσης να δανείζονται έννοιες και προηγούμενα από άλλες χώρες, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο τοπικό προηγούμενο. Ο νόμος και η νομική βιβλιογραφία σχετικά με τα καθήκοντα των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού είναι υπανάπτυκτα και σχεδόν ανύπαρκτα. Αν η Tulip τα καταφέρει στην υπόθεση της, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα διεθνές νομικό προηγούμενο, ανοίγοντας τις πύλες σε δικαστικές αγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρήστης Ελεύθερου Λογισμικού θα μπορούσε ενδεχομένως να μηνύσει τους προγραμματιστές για εικαζόμενες παραβάσεις καθήκοντος.

Το διαχειριστικό καθήκον, όπως ισχυρίζεται η Tulip, αναφέρεται στη νομική υποχρέωση ενός προσώπου ή μιας οντότητας να ενεργεί προς το βέλτιστο συμφέρον άλλου μέρους, που συνήθως αναφέρεται ως ο δικαιούχος ή ο εντολέας. Αυτό το καθήκον χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και εξάρτηση από τον καταπιστευματοδόχο να ενεργεί ηθικά και υπεύθυνα για λογαριασμό του δικαιούχου. Υποχρεώσεις διαχείρισης υπάρχουν μόνο σε πολύ συγκεκριμένες σχέσεις, όπως αυτές των διαχειριστών, των δικηγόρων, των αντιπροσώπων, των εταίρων και των διευθυντών εταιρειών. Η ανάθεση αυτών των καθηκόντων σε προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού είναι άνευ προηγουμένου και δυσανάλογη.

Η παραγωγή Ελεύθερου Λογισμικού, καταλύτης για την τεχνολογική καινοτομία, βασίζεται σε εθελοντικές συνεισφορές. Η επιβολή  διαχειριστικών υποχρεώσεων (ή τυχόν δυσανάλογων υποχρεώσεων) στους προγραμματιστές θα μπορούσε να τους αποτρέψει από τη συμμετοχή σε έργα Ελεύθερου Λογισμικού, φοβούμενοι νομικές επιπτώσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, όπου οι προγραμματιστές επιλέγουν πιο περιοριστική αδειοδότηση ή απέχουν από την κοινή χρήση του κωδικού τους ή κυκλοφορούν το λογισμικό μόνο σε δικαιοδοσίες όπου δεν υπάρχουν υποχρεώσεις από τον φόβο της δικαστικής διαμάχης. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επίδρασης θα ήταν καταστροφικά. καταπνίγοντας την καινοτομία και δυνητικά αναστέλλοντας την πρόοδο συγκεκριμένων προσπαθειών Ελεύθερου Λογισμικού.

Στην ουσία, εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της Tulip, μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες που μπορεί να είναι επιζήμιες για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Τα δικαστήρια ενδέχεται να επιβάλλουν ενεργό καθήκον στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού να επιλύσουν αυτά που τα δικαστήρια θεωρούν προβληματικά ζητήματα.
  2. Στο μέλλον, τα δικαστήρια ενδέχεται να επιβάλουν ενεργό καθήκον στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού να μην προκαλούν σφάλματα που επηρεάζουν τους χρήστες. Αυτό μπορεί δυνητικά να εκθέσει τους προγραμματιστές σε δικαστικές αγωγές επειδή απλώς παρατήρησαν ένα σφάλμα ή δεν εντόπισαν ένα σφάλμα.
  3. Τα δικαστήρια μπορούν επίσης να επιβάλλουν υποχρεώσεις στους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού που απαιτούν από αυτούς να θέτουν σε κίνδυνο τις εγγυήσεις κρυπτογραφικής ακεραιότητας του λογισμικού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εντολές για την αποδυνάμωση των αλγορίθμων κρυπτογράφησης ή την παροχή πρόσβασης σε κερκόπορτα, υπονομεύοντας άμεσα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του απορρήτου των χρηστών και του απορρήτου των δεδομένων. Τέτοιες εντολές δεν θα έβαζαν σε κίνδυνο μόνο την αποτελεσματικότητα του λογισμικού κρυπτογράφησης αλλά και τα εργαλεία όπως η ασφαλής διαγραφή αρχείων ή η ανάκτηση δεδομένων.

Η ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού ευδοκιμεί με τις συλλογικές προσπάθειες προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο, που εξελίσσεται συνεχώς. Η αυτονομία των προγραμματιστών που είναι εγγενής στο Ελεύθερο Λογισμικό δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από τον φόβο της άδικης δίκης. Η κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού στην Ευρώπη παραμένει σε εγρήγορση για την προστασία από απειλές για την αυτονομία των προγραμματιστών που θα μπορούσαν να καταπνίξουν την καινοτομία. Υπό το πρίσμα αυτών των ανησυχιών, καλούμε τους προγραμματιστές να επιμείνουν στο ανεκτίμητο έργο τους χωρίς φόβο.

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com