ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Μαρτίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Μαρτίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2403/ πάνω από 60 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Νοεμβρίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2403/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήν

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 20η Τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (eellak.gr). Τη φετινή χρονιά, η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε υβριδικά στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής και συμμετείχαν 33 από τους 37 μετόχους του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ , τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης eTwinning και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» διοργανώνουν το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στις Αίθουσες Πολυμέσων στην Πολυτεχνειούπολη ΕΜΠ Ζωγράφου μια Ημερίδα για την Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για εφαρμογές έρευνας και βιομηχανίας. Έχει αποδειχθεί ότι τα LLM ανοιχτού κώδικα είναι ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις σε εμπορικές λύσεις και η χρήση τους μπορεί να προσφέρει υψηλότερο επίπεδο ελέγχου στην ανάπτυξη ασφαλών και βελτιστοποιημένων για εφαρμογές μοντέλων.

Το «ΜΙTOS», το Επίσημο μητρώο διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου έλαβε ειδική αναγνώριση στα Ευρωπαϊκα Βραβεία Δημόσιου Τομέα, ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα βραβείων για φορείς του δημόσιου τομέα, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το 2009 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIΔΔ).

Την Τρίτη, 12 Μαρτίου, οι δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον νόμο περί ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο (CRA) και την Οδηγία Ευθύνης Προϊόντων (PLD) σηματοδότησε το προσωρινό τέλος μιας μακράς συζήτησης σχετικά με την εισαγωγή κανόνων ευθύνης για το λογισμικό – με μια ευρεία εξαίρεση για το Ελεύθερο Λογισμικό.

Στα συστήματα δικαιοσύνης παγκοσμίως, η διαφάνεια των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την εμπιστοσύνη και τη δικαιοσύνη προς τους πολίτες. Ωστόσο, όταν υπάρχει αποτυχία στην αποτελεσματική επεξεργασία των δεδομένων, η εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σύστημα μειώνεται.

Σε μια απόφαση ορόσημο στην υπόθεση –Podchasov vs. Ρωσίας— το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι η αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης μπορεί να οδηγήσει σε γενική και αδιάκριτη παρακολούθηση των επικοινωνιών των χρηστών και παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

To TechFuse είναι ένα διήμερο συνέδριο που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 5-6 Απριλίου 2024 στα Ιωάννινα, και συνδυάζει την τεχνολογία και την καινοτομία με τον πολιτισμό. Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας” σε συνεργασία με την κοινότητα ψηφιακών νομάδων C.Ioannina, ενώ υποστηρίζεται από εγχώριους και διεθνείς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, και έχει στόχο να διεξάγεται κάθε χρόνο.

Η ομάδα του Open Source Observatory της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OSOR) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την κυκλοφορία της αρχικής έκδοσης του εγχειριδίου OSOR: ένα μακροχρόνιο έργο που αποσκοπεί στην παροχή βασικών πληροφοριών στην κοινότητα ανοικτού κώδικα εντός του δημόσιου τομέα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Markus Richter, CIO του Ομοσπονδιακού Κράτους της Γερμανίας, και η Stéphanie Schaer, διευθύντρια της Διυπουργικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DINUM) της Γαλλίας, υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο μια κοινή δήλωση προθέσεων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στην περιοχή της ψηφιακής ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης.

Καθώς οι νέοι εμβληματικοί τεχνολογικοί νόμοι της ΕΕ (Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές) , μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή, οι Big Tech εργάζονται σκληρά για να τους καταρρίψουν. Πριν από λίγες ημέρες , ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) τέθηκε πλήρως σε εφαρμογή, μετά τον αντίστοιχο Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) στις 17 Φεβρουαρίου.

Πριν από λίγες ημέρες, τα Creative Commons (CC) εντάχθηκαν στην Digital Public Goods Alliance (DPGA) ως νέο μέλος. Η DPGA είναι μια πρωτοβουλία πολλών ενδιαφερομένων με αποστολή να επιταχύνει την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, διευκολύνοντας την ανακάλυψη, ανάπτυξη, χρήση και επένδυση σε ψηφιακά δημόσια αγαθά (DPG).

Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Νοτιοανατολικής Φινλανδίας (XAMK) και το Φινλανδικό Κέντρο Ανοιχτών Συστημάτων και Λύσεων (COSS) έχουν αναπτύξει μια σειρά μαθημάτων σχετικά με τις δυνατότητες των τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα για τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Το Μουσείο J. Paul Getty μόλις κυκλοφόρησε περισσότερα από 88 χιλιάδες έργα κάτω από την άδεια Creative Commons Zero (CCØ), θέτοντας τις ψηφιακές εικόνες των αντικειμένων από την εντυπωσιακή συλλογή του ξεκάθαρα και κατηγορηματικά στο κοινό κτήμα.

Η πολύγλωσση τεχνητή νοημοσύνη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από την αυτόματη μετάφραση ή γενικότερα την μετάφραση με τη βοήθεια υπολογιστή έως την αυτόματη αναγνώριση χαρακτήρων, τους φωνητικούς βοηθούς και την ιατρική παρακολούθηση ασθενών.

Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα όλα τα ελληνικά ψηφιακά βιβλία που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και διανέμονται ελεύθερα!

Όλα τα άρθρα του Μαρτίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2403

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com