ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Επιστολή προς το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για την προστασία του ανοιχτού χαρακτήρα και της διαφάνειας στην τεχνητή νοημοσύνη

Αυξάνεται η πίεση στις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν την έκρηξη των προϊόντων και υπηρεσιών  τεχνητής νοημοσύνης, και το  Mozilla Foundation, το  Open Source Initiative,  το Center for Democracy and Technology, το EFF , το Creative Commons μαζί με μια ομάδα σχεδόν 50 μη κερδοσκοπικών οργανισμών, δημοσίευσαν μια επιστολή που καλούν το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να πιέσει για κανονισμούς που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπογράφοντες επιθυμούν να «υπογραμμίσουν βασικά σημεία συναίνεσης σχετικά με τη σημασία του ανοίγματος και της διαφάνειας στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης». Ενώ οι ομάδες παραδέχονται ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα έχει τα δικά του προβλήματα, αυτή η προσέγγιση είναι απαραίτητη καθώς περνάμε σε μια νέα εποχή ισχυρών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) που μπορούν μιμούνται τους ανθρώπους και δημιουργούν περιεχόμενο.

3d rendering robot learning or machine learning with education hud interface

H  επιστολή δείχνει πώς η διαφάνεια επιτρέπει τις συλλογικές προσπάθειες για τη δημιουργία, τη διαμόρφωση και τη δοκιμή της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος όλων, και μιλά για την ανάγκη για πολιτική, τεχνολογία και υπεράσπιση για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος μέσω της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας στην καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης. Η επιστολή υπογράμμιζε τρία γενικά σημεία συναίνεσης σχετικά με το άνοιγμα και τη διαφάνεια στην τεχνητή νοημοσύνη:

  • Τα ανοιχτά μοντέλα μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και η πολιτική θα πρέπει να διατηρήσει και να διευρύνει αυτά τα οφέλη.
  • Η πολιτική θα πρέπει να βασίζεται σε σαφείς αποδείξεις για οριακούς κινδύνους που ενέχουν τα ανοιχτά μοντέλα σε σύγκριση με τα κλειστά μοντέλα.
  • Η πολιτική θα πρέπει να εξετάσει ένα ευρύ φάσμα λύσεων για την αντιμετώπιση σαφώς καθορισμένων οριακών κινδύνων με προσαρμοσμένο τρόπο.

Επίσης στην αποστολή αναφέρεται η  σημασία της ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα μέχρι στιγμής. Το ελεύθερο  λογισμικό ανοιχτού κώδικα αποτελεί συστατικό του 96% των εμπορικών πακέτων λογισμικού και το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες ανοιχτού κώδικα και παρέχει χρηματοδότηση σε πολλά έργα για να συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Επεκτείνοντας αυτή την υποστήριξη στην τεχνητή νοημοσύνη, περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη των LLM. 

Τα ανοιχτά συστήματα είναι επίσης πιο εύκολο να αναλύσουν οι οργανώσεις των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναζητώντας μεροληψία και κακόβουλη πρόθεση. Τα ανοιχτά μοντέλα θα υποστηρίζουν επίσης μια συνεργατική προσέγγιση για την ασφάλεια και την ασφάλεια, ενώ τα κλειστά μοντέλα βασίζονται στην επιφύλαξη του ιδιοκτήτη.

Διαβάστε όλη τη επιστολή εδώ 

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com