ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Φεβρουαρίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Φεβρουαρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2402/ πάνω από 60 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Νοεμβρίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2402/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα:

Το 26ο Συνέδριο Greek ICT Forum και η 1η Έκθεση Athens ICT Expo διοργανώνονται την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 στο Ζάππειο Μέγαρο, με τον γενικό θεματικό τίτλο «Digitalizing the Future» και με τη συμμετοχή βασικών παραγόντων και φορέων της ελληνική αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICT), υπουργεία με ισχυρή συμμετοχή στην ψηφιακή διακυβέρνηση, φορείς της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς ψηφιακής κατάρτισης, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς.Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), είναι υποστηρικτής του Συνεδρίου και της Έκθεσης, και θα συμμετέχει με περίπτερο στο όποιο θα φιλοξενεί και εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτού λογισμικού.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ επιλέχθηκε να συμμετέχει και φέτος ως mentor organisation στο Google Summer of Code 2024 (GSoC) στηρίζοντας έργα ανοιχτού κώδικα που θα υλοποιηθούν από φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και νέους προγραμματιστές.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) χαιρετίζει τη σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη(ΤΝ) υπό τον πρωθυπουργό αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ελλάδας στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με γνώμονα την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος, η ΕΕΛΛΑΚ απέστειλε επιστολή στο σύνολο των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, με σκοπό την ανάγκη ενσωμάτωση των αρχών της ανοιχτότητας στην εθνική στρατηγική για την ΤΝ, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη βιώσιμη και ηθική ανάπτυξη των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

O 6oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει σαν στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών. Στον φετινό διαγωνισμό, υπέβαλαν προτάσεις συμμετοχής 194 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας , και 174 από αυτές υπέβαλαν επιτυχημένες προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού και παραγωγής σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων.

Είσαι φαν της Rust και θεωρείς ότι είναι μια εξαιρετική γλώσσα προγραμματισμού που αξίζει να γίνει πιο γνωστή και πιο προσβάσιμη σε όλους; Αν ναι, τότε είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μαζί μια δυναμική και φιλόξενη κοινότητα για τη Rust! Ελάτε να γίνετε μέρος αυτής της συναρπαστικής κοινότητας! Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε και να μοιραστούμε την αγάπη μας για τη Rust μαζί σας!
Δηλώστε ενδιαφέρον συμμετοχής στο https://opensource.ellak.gr/register-athens-rust/

Την Τρίτη 5 Μαρτίου μεταξύ 11.00 – 17.00 διοργανώνεται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το 2ο Forum Ανοικτής Διακυβέρνησης και Συν-Δημιουργίας, στο πλαίσιο απονομής του βραβείου του έργου WeOpenGov [Δίκτυο Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση]. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, ενώ τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Το Tails είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα που έχει σχεδιαστεί για όσους δίνουν προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Πρόκειται για ένα φορητό λειτουργικό σύστημα που μπορεί να εκτελεστεί από ένα στικάκι USB χωρίς να αφήνει στοιχεία της χρήσης του στο μηχάνημα στο οποίο λειτουργεί. Η βασική του αποστολή είναι να προστατεύει την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα του χρήστη, καθιστώντας το ένα χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους, ακτιβιστές και οποιονδήποτε άλλο θέλει να προστατεύσει το ψηφιακό του αποτύπωμα από αδιάκριτα βλέμματα.

Το MITOS LABS είναι ένα ψηφιακό αποθετήριο καινοτόμων προσεγγίσεων που αξιοποιούν την πληροφορία που συγκεντρώνεται στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών. Έχοντας ως κύριο στόχο τη συλλογή και τη διάχυση καλών πρακτικών που αναδεικνύουν την αξία των πληροφοριών του ΕΜΔΔ – Μίτος έρχεται να ενισχύσει την καινοτομία μέσα από το τρίπτυχο “Δημόσιοι Φορείς – Φορείς Έρευνας – Ιδιωτικοί Φορείς”.

Αυτή η μελέτη περίπτωσης είναι μια αναδρομική αναδρομή στις πολιτικές και τη χρήση λύσεων ανοιχτού κώδικα στη δημόσια διοίκηση στη γερμανική πόλη του Μονάχου, βασισμένη σε έρευνα γραφείου και συνεντεύξεις με υπαλλήλους της ομάδας πληροφορικής του Δημαρχείου του Μονάχου, it@M.1 Το Μόναχο έχει 25+ χρόνια ιστορίας ανοιχτού κώδικα στη δημόσια διοίκηση.Ήδη από τη δεκαετία του ’90, η πόλη χρησιμοποιούσε λύσεις ανοιχτού κώδικα για τις εφαρμογές web και τον εσωτερικό τηλεφωνικό κατάλογο.

Η φετινή Scientix STEM Discovery Campaign είναι μια κοινή διεθνής πρωτοβουλία που συνδιοργανώνεται με το έργο Life Terra. Η πρωτοβουλία προσκαλεί εκπαιδευτικούς, έργα, οργανισμούς, βιβλιοθήκες, σχολεία, πανεπιστήμια, συλλόγους νέων και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής να γιορτάσουν τη σταδιοδρομία και τις σπουδές στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM). Η εκστρατεία διαρκεί από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2024, με κορύφωση των δραστηριοτήτων από τις 24 έως τις 30 Απριλίου.

Το έργο NGI TALER χρηματοδοτείται πιλοτικά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας NGI στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λειτουργεί από μια κοινοπραξία 11 εταίρων από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Ολλανδία) με εντολή να αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών που θα επωφελούνται όλοι

Μια ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία ανακοινώθηκε στη φετινή FOSDEM στις 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη «Συμμαχία ανοικτών ιστοτόπων» που σχηματίστηκε από τις τέσσερις δημοφιλέστερες πλατφόρμες CMS ανοιχτού κώδικα στον κόσμο: το Joomla, το WordPress, το Drupal και το Typo3. Η συμμαχία υπό το όνομα Open Website Alliance προέκυψε σε ηγετικό επίπεδο, προωθώντας τις κοινές αξίες των αντίστοιχων κοινοτήτων και πρεσβεύοντας ένα κοινό μήνυμα: την προώθηση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα και την υπεράσπιση των αρχών που το διέπουν, δηλαδή της ανοικτότητας, της εμπιστοσύνης και της ποιότητας.

Το έργο Scientix αναζητά δυναμικούς, και δημιουργικούς εκπαιδευτικούς για να συμμετάσχουν στο Scientix Ambassadors Teacher’s Panel, το οποίο αποτελείται ήδη από περισσότερους απο 1300 Πρεσβευτές Scientix που επιλέχθηκαν από το προηγούμενο κύκλο του Scientix. Οι Πρεσβευτές του Scientix είναι εκπαιδευτικοί από όλο στον κόσμο, πρόθυμοι να υποστηρίξουν τη διάδοση του Scientix και την ανταλλαγή πρακτικών και γνώσεων μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων εκπαίδευσης STEM.

Φανταστείτε ότι ο φίλος σας σας έστειλε ένα ιδιωτικό DM στο Twitter. Τώρα φανταστείτε, αντί το περιεχόμενο να παραμένει μόνο για τα μάτια σας, το Twitter να αφήνει την αστυνομία να το ρίξει μια ματιά. Τέτοιες παρεμβατικές πρακτικές πρόσβασης κρατικών φορέων σε προσωπικά μηνύματα έχουν σοβαρές συνέπειες για τη ζωή μας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποστούν σωματική βλάβη και για κάποιους, μπορεί να σημαίνει ότι οι οικογένειες και οι φίλοι τους θα μπορούσαν να υποστούν διώξεις. Σε συλλογικό επίπεδο, η ζημιά που προκαλεί αυτό στις κοινότητές μας και στην κοινωνία γενικότερα είναι ανυπολόγιστη.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Communia Association for the Public Domain — της οποίας είναι μέλος τα Creative Commons (CC) — ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσουν την ανάπτυξη ενός νόμου για την ψηφιακή γνώση. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, προσφέρουμε κάποιο υπόβαθρο σχετικά με την πρόταση και εξηγούμε γιατί τα CC την υποστηρίζουν πλήρως.

Τα ανοιχτά δεδομένα μεταμορφώνουν τον τρόπο που βλέπουμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο, ειδικά όταν πρόκειται για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Tο OECD’s 2023 Open Useful and Re-usable data (OURdata) Index προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των πολιτικών ανοιχτών δεδομένων σε 40 χώρες. Με έμφαση σε τρεις πυλώνες – διαθεσιμότητα δεδομένων, προσβασιμότητα δεδομένων και κρατική υποστήριξη για επαναχρησιμοποίηση δεδομένων – η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των ανοιχτών δεδομένων στην προώθηση της καινοτομίας, της δημοκρατικής δέσμευσης και της χάραξης πολιτικής.

Οι συζητήσεις για τον κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα ενταθούν το 2024 με μια προσωρινή συμφωνία για τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη που έχει επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Η εξέλιξη του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη προχωρά προς έναν τεχνολογικά ουδέτερο ορισμό για την τεχνητή νοημοσύνη που θα εφαρμοστεί σε μελλοντικά συστήματα AI. Τους επόμενους μήνες, πολλά κράτη θα συμφωνήσουν σε ακριβείς νομικούς ορισμούς, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν ηθικές εκτιμήσεις του ρόλου που θα επιτραπεί και δεν θα επιτραπεί να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη για πρώτη φορά. Και ο επίσημος ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια διαρκής συζήτηση.

Όλα τα άρθρα του Φεβρουαρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2402

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com