ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Google ανακοίνωσε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα “Gemma”

Η Google έχει ένα ιστορικό υποστήριξης έργων ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού—για παράδειγμα, ολόκληρος ο πηγαίος κώδικας του Android είναι ανοιχτός. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι ενοποιεί τα έργα τεχνητής νοημοσύνης της υπό την επωνυμία Gemini. Η Google δεν θέλει να ανοίξει το Gemini, αλλά ανακοίνωσε ένα ελαφρύ μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα ανοίξει. Ονομάζεται Gemma και μπορείτε να αρχίσετε να πειραματίζεστε με αυτό σήμερα.

Σύμφωνα με την Google, το Gemma είναι μια οικογένεια μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) που βασίζονται στην ίδια τεχνολογία με το  Geminiι. Υπάρχουν δύο εκδόσεις του Gemma, γνωστές ως Gemma 2B και 7B, που στοχεύουν στην ολοκλήρωση απλούστερων εργασιών χωρίς τις βαριές απαιτήσεις επεξεργασίας του Gemini. Η κλίμακα ενός μοντέλου μηχανικής μάθησης μπορεί να απεικονιστεί από τον αριθμό των παραμέτρων που περιέχει. Τα πιο σύνθετα μοντέλα χρειάζονται όλες τις πρόσθετες παραμέτρους για να επιτρέψουν πιο σύνθετη συμπεριφορά, αλλά η ποιότητα μπορεί να έχει σημασία όσο και η ποσότητα. Οι ετικέτες 2B και 7B υποδεικνύουν τον κατά προσέγγιση αριθμό παραμέτρων – 2 δισεκατομμύρια και 8 δισεκατομμύρια – πολύ λιγότερο από ανταγωνιστικά μοντέλα όπως το Llama 2 (70 δισεκατομμύρια) και το GPT-4 (1,76 τρισεκατομμύρια).

Παρά το μικρότερο πλήθος παραμέτρων, το Gemma δεν θα συμπεριφέρεται σαν ένα ελαφρύ μοντέλο — η Google μοιράστηκε ορισμένους αριθμούς αναφοράς που δείχνουν ότι η Gemma ξεπερνά το πολύ μεγαλύτερο μοντέλο Meta Llama2. Ωστόσο, μην περιμένετε επιδόσεις όπως τα τελευταία μοντέλα Gemini. Το Gemma είναι το πλέον κατάλληλο για βασικές εργασίες, όπως η σύνοψη και τα chatbots, και είναι βελτιστοποιημένη μόνο για Αγγλικά αυτήν τη στιγμή.

Το Gemma είναι ένα προ-εκπαιδευμένο μοντέλο, αλλά σε αντίθεση με το Gemini, δεν υπάρχει ιστότοπος όπου μπορείτε απλώς να ενεργοποιήσετε την Gemma και να αρχίσετε να μιλάτε μαζί του. Θα χρειαστεί να αναπτύξετε ένα από τα μοντέλα χρησιμοποιώντας μια υποστηριζόμενη πλατφόρμα όπως το Hugging Face, το Kaggle, το Nvidia NeMo ή το Google Vertex AI. Η Google προσφέρει πίστωση 300 $ για να βοηθήσει τους νέους χρήστες να ξεκινήσουν με το Gemma στο Google Cloud. Οι ερευνητές που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το Gemma μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πιστώσεις έως και 500.000 $. Η Google συνεργάστηκε επίσης με τη Nvidia για τη βελτιστοποίηση των μοντέλων για RTX GPU, ώστε να μπορείτε να εκτελέσετε το Gemma σε υπολογιστή με μια αρκετά ισχυρή κάρτα γραφικών.

Η Google λέει έχει σχεδιάσει το Gemma για «υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης», που σημαίνει ότι έχει δοκιμαστεί και τροποποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης για να απομακρύνει τους χρήστες από κακόβουλες χρήσεις. Παράλληλα με την Gemma, η εταιρεία κυκλοφορεί επίσης ένα Responsible Generative AI Toolkit για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν βασικά εργαλεία με ασφάλεια.

Χρησιμοποιώντας το Gemma, οι προγραμματιστές πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους χρήσης της Google, οι οποίοι απαγορεύουν όλα τα συνηθισμένα πράγματα. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Gemma για να παραβιάσετε τα πνευματικά δικαιώματα, να διανείμετε ανεπιθύμητα μηνύματα, να δημιουργήσετε κακόβουλο λογισμικό ή να συμβάλετε με άλλο τρόπο στη διάπραξη εγκλήματος. 

Πηγή άρθρου: https://www.extremetech.com/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com