ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τι είναι μια αμετάβλητη διανομή Linux?

Στην αρχή, υπήρχε ο πηγαίος κώδικας.

Και, ο Linus Torvalds το διαμόρφωσε και το ονόμασε Linux. Το λειτουργικό σύστημα όμως ήταν άμορφο και δύσκολο στη χρήση, οπότε ο Owen Le Blanc του Manchester Computing Center (MCC) είπε, “Ας υπάρξει μια διανομή Linux” και εγένετο φως. Και από τότε μέχρι τώρα, οι περισσότερες διανομές Linux βασίζονται απευθείας στον πηγαίο κώδικα και τα συστήματα πακέτων όπως π.χ DEB και RPM. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη προσέγγιση που ονομάζεται αμετάβλητο Linux, και κερδίζει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.

Οι αμετάβλητες διανομές Linux έρχονται με ένα βασικό σύστημα μόνο για ανάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό λειτουργικό σύστημα, αφού εγκατασταθεί, δεν μπορεί να τροποποιηθεί κατά την τακτική χρήση.

Οι ενημερώσεις κώδικα, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων συστήματος, γίνονται κατά τη διάρκεια μιας επανεκκίνησης. Αυτό ονομάζεται ατομική αναβάθμιση, που σημαίνει ότι η ενημέρωση των πάντων αντιμετωπίζεται ως μία μόνο συναλλαγή. Εάν κάτι πάει στραβά, μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε στην προηγούμενη κατάστασή του.

Αυτή η αρχιτεκτονική προσέγγιση ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος, καθώς αποτρέπει τις μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές και μειώνει τον κίνδυνο καταστροφής του συστήματος. Αντί να ενημερώνονται τα πράγματα αποσπασματικά όπως κάνουν οι περισσότερες μεγάλες διανομές Linux, τα πάντα ενημερώνονται αμέσως.

Γιατί; Επειδή το βασικό σύστημα είναι μόνο για ανάγνωση, είναι πολύ λιγότερο ευάλωτο σε κακόβουλο λογισμικό και παραβίαση. Εάν δεν μπορείτε να προσθέσετε τίποτα στο λειτουργικό σύστημα, δεν μπορείτε να το καταστρέψετε. Επιπλέον, οι αμετάβλητες διανομές χρησιμοποιούν κοντέινερ για εφαρμογές. Αυτό απομονώνει περαιτέρω τα προγράμματα από το βασικό σύστημα και το ένα από το άλλο. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε μια κακή εφαρμογή, έχει πολύ λιγότερη πρόσβαση στο υποκείμενο σύστημα από ό,τι, για παράδειγμα, μια εφαρμογή στα Windows.

Μια άλλη νίκη ενός αμετάβλητου  Linux είναι ότι προσφέρει απαράμιλλη αξιοπιστία και σταθερότητα. Διατηρώντας μια συνεπή κατάσταση, οι εξαρτήσεις λογισμικού τους παραμένουν άθικτες. Αυτό μειώνει τα ζητήματα συμβατότητας που προέρχονται από ενημερώσεις ή αλλαγές σε παραδοσιακά συστήματα. Το αποτέλεσμα? Πιο αξιόπιστη απόδοση με ελάχιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Για να εγκαταστήσετε εφαρμογές, χρησιμοποιείτε εφαρμογές με κοντέινερ και μορφές γενικών πακέτων, όπως π.χ AppImage, Flatpak, ή Snap. Ενώ πολλοί χρήστες Linux της παλιάς σχολής μισούν αυτήν την προσέγγιση, αυτή η μέθοδος σε conatiners  για την εγκατάσταση της εφαρμογής έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Πρώτον, είναι ανεξάρτητη από διανομές. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε Flatpak του Discord, μπορείτε να το εγκαταστήσετε και να το εκτελέσετε σε οποιαδήποτε διανομή Linux που υποστηρίζει Flatpak.

Αυτά τα συστήματα πακέτων με containers  αποφεύγουν επίσης τα ζητήματα εξάρτησης που συνοδεύουν τους παραδοσιακούς διαχειριστές πακέτων. Οι διαχειριστές πακέτων της παλιάς σχολής πρέπει συχνά να ενημερώνουν όχι μόνο τις εφαρμογές, αλλά και όλες τις εξαρτήσεις λογισμικού τους. Μερικές φορές αυτό δεν είναι δυνατό. Εν τω μεταξύ, τα πακέτα κοντέινερ περιέχουν όλο το λογισμικό που χρειάζεστε για να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε το πρόγραμμά του.

Σας δίνουν επίσης τη δύναμη να εγκαταστήσετε πολλά ιδιόκτητα προγράμματα λογισμικού. Για παράδειγμα, καθιστούν απλή την εγκατάσταση του Zoom ή του Spotify, ενώ μπορεί να είναι ενοχλητική η εγκατάσταση είτε σε συστήματα Linux χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς διαχειριστές πακέτων όπως το Advanced Packaging Tool (APT) ή το DNF.

Τέλος, επειδή αυτές οι εφαρμογές εκτελούνται σε κοντέινερ, είναι πιο ασφαλείς από  αυτές που βασίζονται σε πακέτα.

Τίποτα από αυτά, παρεμπιπτόντως, δεν είναι καινούργιο. Ενώ ορισμένες αναφορές έχουν διακηρύξει ότι οι αμετάβλητες διανομές Linux αντιπροσωπεύουν μια ριζική αλλαγή, αυτό δεν συμβαίνει. Πράγματι, έχετε ήδη εκτεθεί στην αμετάβλητη προσέγγιση Linux, αλλά σχεδόν σίγουρα δεν το γνωρίζατε. Βλέπετε, κάτω από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Chrome, το ChromeOS είναι ένα αμετάβλητο σύστημα Linux.

Το ChromeOS δεν είναι το μόνο αμετάβλητο Linux σε ένα κουτί. Για παράδειγμα, εάν παίζετε παιχνίδια με ένα Steam Deck κάτω από την κουκούλα, τρέχετε το αμετάβλητο SteamOS έκδοση 3.2, το οποίο βασίζεται στο Arch Linux.

Το Immutable Linux, όμως, δεν είναι μόνο για υλικό. Υπάρχουν πολλές αμετάβλητες διανομές Linux. Μερικοί είναι από μεγάλους διανομείς Linux που ήδη γνωρίζετε, όπως π.χ Fedora Silverblue, openSUSE MicroOS, και η Canonical είναι προσεχής Το Ubuntu 24.04 θα έχει επίσης μια αμετάβλητη έκδοση. Ακόμαυπάρχουν για  Vanilla OS, Endless OS, και το  Project Bluefin.

Τώρα, οι αμετάβλητες διανομές Linux δεν είναι για όλους. Είναι λιγότερο ευέλικτες από τις συνηθισμένες διανομές Linux. Επιπλέον, ορισμένες εφαρμογές και υπηρεσίες δεν λειτουργούν καλά με περιβάλλοντα με κοντέινερ. Από την άλλη  είναι όλες πολύ σταθερές και ασφαλείς. Για τους αρχάριους χρήστες  είναι επίσης πιο εύκολο να εγκατασταθούν και να εκτελεστούν από τα συμβατικά μεγαλύτερα αδέρφια τους.

Συγκεκριμένα, για νέους χρήστες στο Linux, προτείνονται το Silverblue που βασίζεται στο Fedora, το Vanilla OS που βασίζεται στο Ubuntu ή το Endless OS με προσανατολισμό στο Debian. 

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com