ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

NGI: 21,6 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για Ελεύθερο Λογισμικό

Η κοινοπραξία Next Generation Internet (NGI) Zero, μόλις παρουσίασε το NGI0 Commons Fund. Αυτό το νέο δημόσιο ταμείο θα χορηγήσει 21,6 εκατομμύρια ευρώ σε μικρά και μεσαία έργα Ε&Α που αναπτύσσουν τεχνολογίες Ελεύθερου Λογισμικού που μπορούν να βελτιώσουν το Διαδίκτυο.

H Κοινοπραξία Next Generation Internet Zero στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, αξιόπιστου και ανοικτού Διαδικτύου που δίνει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες να ελέγχουν την τεχνολογία. Το NGI Commons Fund θα χορηγήσει πάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχορηγήσεις Ε&Α σε έργα Ελεύθερου Λογισμικού ξεκινώντας από το 2024, έως το 2027. Αυτό καθιστά το ταμείο τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 2019.

Απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης

Οι επιχορηγήσεις (μεταξύ 5.000 και 50.000 ευρώ) είναι διαθέσιμες σε ιδιώτες και οργανισμούς κάθε είδους. Μια απαίτηση για τη λήψη επιχορήγησης είναι ότι τα αποτελέσματα του έργου πρέπει να είναι διαθέσιμα στο κοινό με άδεια Ελεύθερου Λογισμικού. Για έργα με υψηλές δυνατότητες κλιμάκωσης, διατίθεται επίσης ένα πρόγραμμα κλιμάκωσης.

Το εύρος των έργων είναι ευρύ, πράγμα που σημαίνει ότι  περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται σε κοινά τεχνολογικά στοιχεία σε ολόκληρο το τεχνολογικό φάσμα : λειτουργικά συστήματα,front and backend apps, τεχνητή νοημοσύνη, ανοιχτό υλικό, τεχνολογίες κρυπτογράφησης και ασφάλειας και πολλούς  άλλουςι τομείς.

Η πρώτη κλήση του το NGI Zero Commons Fund ανοίγει στις 1 Φεβρουαρίου 2024, με προθεσμία την 1η Απριλίου 2024, 12:00 CET (μεσημέρι). Θα ακολουθούν νέες ευκαιρίες κάθε δύο μήνες μέχρι να διατεθεί πλήρως ο προϋπολογισμός.

Εκτός από την οικονομική υποστήριξη, τα έργα μπορούν να βασίζονται σε μια σειρά από υπηρεσίες υποστήριξης για τη βελτίωση της ποιότητας, της ωριμότητας και της δυνατότητας ανάπτυξης των προσπαθειών τους. Πρακτικές υπηρεσίες όπως η ασφάλεια, οι έλεγχοι προσβασιμότητας και η συσκευασία συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και στην προώθηση της υιοθέτησης των έργων. Υπηρεσίες όπως η καθοδήγηση και η διαχείριση της διαφορετικότητας στοχεύουν στην ενίσχυση των κοινοτήτων πίσω από αυτές ή, στην περίπτωση του FSFE, να βοηθήσουν σε νομικά ζητήματα και ζητήματα αδειοδότησης.

«Πιστεύουμε ότι το NGI0 Commons Fund είναι ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για την προώθηση της ανάπτυξης του Ελεύθερου Λογισμικού στην Ευρώπη. Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι το κλειδί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγχουν την τεχνολογία σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η προώθηση των ψηφιακών κοινών μέσω αυτών των επενδύσεων θα καταστήσει τις τεχνολογίες πιο προσιτές και το Διαδίκτυο λιγότερο εξαρτημένο από ιδιόκτητες λύσεις», Gabriel Ku Wei Bin, Διευθυντής Νομικού Προγράμματος του FSFE.

Σχετικά με το NGI Zero

Το NGI έχει την αποστολή να φανταστεί εκ νέου και να ανασχεδιάσει το Διαδίκτυο για να διαμορφώσει μια κοινωνία με επίκεντρο την αξία, ανθρώπινη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Το NGI Zero είναι ένας δυναμικός συνασπισμός μη κερδοσκοπικών οργανισμών που ιδρύθηκε το 2019 και μαζί χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν την ανάπτυξη κοινών τεχνολογίας ως δομικά στοιχεία για το μέλλον του Διαδικτύου. Το NGI Zero περιλαμβάνει έναν μηχανισμό επιχορήγησης που παρέχει πόρους για αρκετές εκατοντάδες έργα Ελεύθερου Λογισμικού.

One thought on “NGI: 21,6 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για Ελεύθερο Λογισμικό

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com