ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Οκτωβρίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Οκτωβρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2310/ πάνω από 60 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Οκτωβρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2310/

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει την έναρξη του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και καλεί ομάδες μαθητριών, μαθητών και εκπαιδευτικών να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 12/01/2024.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν στις 8 & 9 Δεκεμβρίου 2023 το 7ο Συνέδριο MoodleMoot το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 1 Δεκεμβρίου 2023 στο https://pretalx.ellak.gr/moodlemoot-2023/cfp.

Το έργο Scientix αναζητά δυναμικούς, και δημιουργικούς εκπαιδευτικούς για να συμμετάσχουν στο Scientix Ambassadors Teacher’s Panel, το οποίο αποτελείται ήδη από περισσότερους απο 1200 Πρεσβευτές Scientix που επιλέχθηκαν από το προηγούμενο κύκλο του Scientix.

Ως Κοινότητα Ανοιχτών Τεχνολογιών παρακολουθούμε την ανάπτυξη των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων από τις αρχές του 2023. Μας ενδιαφέρει θερμά να εξετάσουμε το θέμα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ανοιχτού κώδικα στην Ελληνική γλώσσα.

Η Καγκελαρία του κρατιδίου του Schleswig-Holstein θέλει να δημιουργήσει ένα γλωσσικό μοντέλο που θα βοηθήσει την δημόσια διοίκηση στην παραγωγή και επεξεργασία κειμένων. Το εργαλείο, προσαρμοσμένο ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των καθηκόντων δημιουργίας κειμένου.

Μιλώντας για τις Ψηφιακές Δημόσιες Υποδομές την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «το κόλπο είναι να οικοδομήσουμε δημόσια ψηφιακή υποδομή που να είναι διαλειτουργική, ανοιχτή σε όλους και αξιόπιστη».

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ για τη χαρτογράφηση διοικητικών δεδομένων υψηλής αξίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (EMFA) , 80 ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφων καλούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) να εξασφαλίσουν ουσιαστική προστασία για τους δημοσιογράφους στον κανονισμό συμπεριλαμβάνοντας ένα συνολικό απαγόρευση του spyware.

Η πρώτη έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, παρέχει ολοκληρωμένη επισκόπηση της προόδου προς την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού για να καταστεί η ΕΕ περισσότερο ψηφιακά κυρίαρχη, ανθεκτική και ανταγωνιστική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Margus Tsahkna ανακοίνωσε την επένδυση στο Σαββατοκύριακο δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τους ΣΒΑ. «Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα αναπτυχθούν και θα διατεθούν ως ψηφιακά δημόσια αγαθά ανοιχτού κώδικα, επαναχρησιμοποιήσιμα δομικά στοιχεία λύσης τεχνητής νοημοσύνης, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Tsahkna.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του «9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου eTwinning», που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη από 20 έως 22 Οκτωβρίου 2023, μαζί με το «11ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών συνεχίζει να ενισχύει τις υπηρεσίες που προσφέρει προς το ερευνητικό και ακαδημαϊκό κοινό της χώρας για την αναβάθμιση του παρεχόμενου έργου και την ευθυγράμμιση του με τις αρχές της Ανοικτής Επιστήμης.

Η Ακαδημία του Παρισιού χρησιμοποιεί το λογισμικό ανοιχτού κώδικα Basthon για το Capytale — μια διαδικτυακή πλατφόρμα που διδάσκει ψηφιακές δεξιότητες στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όχι μόνο το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που κυκλοφόρησε υπό την GPLv3, αλλά το περιεχόμενο που μοιράζεται στην πλατφόρμα είναι γενικά κάτω από την άδεια Creative Commons share-alike.

Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς σας καλεί στο 1ο Forum του έργου WeOpenGov “ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” την Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 | 11.00 – 17.00, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2-4.

Το Linux Foundation (LF) δημοσίευσε την ευρωπαϊκή έκδοση της έρευνας Global Spotlight 2023, με τίτλο «Exploring the State of European Open Source Innovation, Opportunities and Challenges». Η έκθεση του LF φέρνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των γραφείων προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα (ospos) στην Ευρώπη.

Ένα νέο έγγραφο πολιτικής από το ECNL και το Access Now περιγράφει τις βασικές συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η αξιολόγηση του αντίκτυπου στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιωμάτων θα έχει καποιο νόημα βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DSA).

Η πρωτοβουλία Dataproducts της ΕΕΛΛΑΚ ξεκίνησε με σκοπό να αποκτήσουμε τεχνογνωσία πάνω στα προεκπαιδευμένα μοντέλα που βρίσκονται στο Hugging Face. Θέλαμε να εξετάσουμε κατά πόσον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοντέλα όπως BERT και RoBERTa σε έργα ταξινόμησης κειμένου με πολλαπλές ετικέτες, και να διαμορφώσουμε δοκιμασίες για να αξιολογούμε την επίδοσή τους.

Όλα τα άρθρα του Οκτωβρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2310/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com