ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Σεπτεμβρίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Σεπτεμβρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2309/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Σεπτεμβρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2309/

 

Ο Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση διοργανώνει το πρώτο GR digiGOV-innoHUB bootcamp για την στοχευμένη αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων (προκλήσεων) του Δημοσίου Τομέα και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή.

 

Το WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ανακοινώνουν ότι παρατείνουν τη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νομοθετικής πρότασης για την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού στη λήψη αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα. Η νέα προθεσμία υποβολής σχολίων και προτάσεων συμπληρώνεται την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

 

Το συνέδριο κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης.Η ομάδα που διοργάνωσε τη συνάντηση του 2018, επανενώνεται και σας προσκαλεί το Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Για τέσσερις δεκαετίες η κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού εργάζεται για να ενδυναμώσει τους χρήστες να ελέγχουν την τεχνολογία και να βοηθήσουν την κοινωνία μας να κατανοήσει πώς το Ελεύθερο Λογισμικό συμβάλλει στην ελευθερία, τη διαφάνεια και την αυτοδιάθεση.

 

Η μηχανική μάθηση υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά στα τέλη του 2022, οι πρόσφατες εξελίξεις στη βαθιά εκμάθηση και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα άρχισαν να αλλάζουν το παιχνίδι και να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Και οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται: “Αγαπάμε το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, οπότε ας έχουμε και AI ανοιχτού κώδικα.”

 

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου τον Ιούνιο, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, συμμετείχε σε μια συζήτηση όπου ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ σε μοντέλα ανοιχτού κωδικα για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η ανακοίνωση έγινε μαζί με τον Arthur Mensch, έναν από τους συνιδρυτές της πρόσφατα ιδρυθείσας εταιρείας AI ανοιχτού κώδικα, Mistral AI.

 

Οι προσομοιωτές κυψέλης (Cell-site simulators -CSS)—γνωστοί και ως IMSI Catchers και Stingrays—είναι εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αρχές επιβολής του νόμου και οι κυβερνήσεις για την παρακολούθηση της τοποθεσίας των τηλεφώνων, την παρακολούθηση ή τη διακοπή των επικοινωνιών, την κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων ή ακόμα και την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

 

Στις 14 Σεπτεμβρίου η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της ΕΕ ενέκρινε μια έκθεση που ζητά περισσότερα συμμετοχικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ. Η έκθεση, η οποία δεν έχει άμεσο νομοθετικό αντίκτυπο, πέρασε με 316 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 47 αποχές.

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης eTwinning και η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε, συνεργάζονται για την οργάνωση και παράλληλη διεξαγωγή των συνεδρίων τους, στη Σύρο, στις 20 – 22 Οκτωβρίου 2023.

 

Η πρόσφατα δημοσιευμένη σύνοψη πολιτικής από το Think20 , με τίτλο « Ανοιχτά δεδομένα ως ραχοκοκαλιά της ψηφιακής δημόσιας υποδομής: Προτεραιότητα σε σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας για αποτελεσματική διακυβέρνηση» προτείνει μια κοινή δέσμευση για τα Ανοικτά Διακυβέρνηση Δεδομένων (OGD) της G20 για περαιτέρω βελτίωση της Ψηφιακής Δημόσιας Υποδομής.

 

Η Γάνδη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Ανατολικής Φλάνδρας, και η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα, μετά από τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. Είναι λιμάνι και πανεπιστημιούπολη. Μεγάλο μέρος της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της πόλης παραμένει ανέπαφο και είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο και ανακαινισμένο.

 

“Community over Commercialization” είναι το θέμα της φετινής Διεθνούς Εβδομάδας Ανοιχτής Πρόσβασης (23-29 Οκτωβρίου). Αυτό το θέμα ενθαρρύνει μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το ποιες προσεγγίσεις για την ανοιχτή γνώση δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα του κοινού και της ακαδημαϊκής κοινότητας — και ποιες όχι.

 

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ξεκίνησαν πάλι τις δραστηριότητές τους. Τους επόμενους μήνες, αναμένουμε να δούμε την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο Ελεύθερο Λογισμικό.

 

Ενώ οι περισσότεροι χρήστες ανοιχτού κώδικα στις δημόσιες διοικήσεις αναπτύσσουν στρατηγικές για τη χρήση, την ανάπτυξη και τη διατήρηση τέτοιων τεχνολογιών για το μέλλον, άλλες κοινότητες εδραιώνουν το παρελθόν τους. Η πρωτοβουλία Software Heritage κυκλοφόρησε πρόσφατα το μοναδικό αναγνωριστικό της, το «SoftWare Hash IDentifiers» ή SWHID ανοιχτά.

 

Tο Upscayl , ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα για να αναβαθμίσει τις εικόνες χαμηλής ανάλυσης. Το Upscayl λειτουργεί σε Linux, Windows και macOS.Είναι εύκολο να εγκαταστήσετε στο Linux είτε το σύστημά σας χρησιμοποιεί πακέτα RPM είτε DEB, και ο ιστότοπός του περιέχει επίσης ένα καθολικό Linux AppImage.

 

Πριν από λίγες ημέρες 81 οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών έστειλαν ανοιχτή επιστολή στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να τις προτρέψουν για άλλη μια φορά να πουν όχι στον κανονισμό CSA έως ότου προστατεύσει πλήρως τα διαδικτυακά δικαιώματα, ελευθερίες και ασφάλεια.

Όλα τα άρθρα του Σεπτεμβρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2309/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com