ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Γιατί οι προδιαγραφές βίντεο ανοιχτού κώδικα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Ανοιχτού Κώδικα

Η  είδηση  ​​ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP) αποφάσισε να μην διενεργήσει πλήρη αντιμονοπωλιακή έρευνα σχετικά με την πολιτική αδειοδότησης της Alliance for Open Media (AOM) είναι ευπρόσδεκτη, ειδικά για την προδιαγραφή AV1 CODEC (διάδοχος του VP9  CODEC  που προορίζεται να επιτρέπει τη ροή υψηλής ποιότητας βίντεο χωρίς δικαιώματα). Η απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι μια πρόοδος και υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι «αμοιβαίοι» μηχανισμοί στις άδειες ανοιχτού κώδικα είναι γενικά υπέρ του ανταγωνισμού.

Φαίνεται ότι κάποιες φωνές είχαν υποδείξει λανθασμένα ότι η αμοιβαία αδειοδότηση των τυπικών βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (SEP) στην πολιτική της AOM είναι κατά κάποιο τρόπο αντιανταγωνιστική. Ωστόσο, η αμοιβαία αδειοδότηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι πολύ συνηθισμένη στη βιομηχανία λογισμικού γενικά και στον Ανοιχτό Κώδικα ειδικότερα –για παράδειγμα είναι μέρος των όρων της Άδειας χρήσης Apache – έτσι η κατηγορία φαινόταν πολύ πιο πιθανό να ήταν μια προσπάθεια τις legacy εταιρίες της Ευρώπης που εξαρτώνται από το SEP. Μια χρήσιμη εικόνα για τους ψιθύρους στους οποίους απάντησε η DG COMP μπορεί να φανεί στις  πρόσθετες πληροφορίες  που έχει προσθέσει η AOM στη  νομική της σελίδα  ως απάντηση στο θέμα.

Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και όχι απλώς ως έγκριση αμοιβαίων όρων. Αν και υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις , ο γενικός κανόνας είναι ότι τα έργα ανοιχτού κώδικα αποφεύγουν πρότυπα που ενσωματώνουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας με δικαιώματα, όχι κυρίως λόγω των δικαιωμάτων αλλά λόγω της υποχρέωσης μιας ιδιωτικής διαπραγμάτευσης με τους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας – μια προφανώς αντιανταγωνιστική πτυχή για κάθε νεο-εισερχόμενο στην αγορά,  για την οποία διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι .

Χρειάζεται μόνο ένας επιθετικός κάτοχος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να κλέψει από όλους μας ένα βιώσιμο βίντεο Ανοιχτού Κώδικα, επομένως φαίνεται απολύτως λογικό να τηρείται σχολαστικά η απαίτηση από οποιονδήποτε δικαιούχο του AV1 να δεσμευτεί να παραιτηθεί από τα δικαιώματα (και επομένως τη διαπραγμάτευση του). Η AOM δημιουργεί πρότυπα που προορίζονται ρητά να επιτρέπουν την εφαρμογή τους από έργα Ανοιχτού Κώδικα, επομένως οι όροι της έχουν σημαντικό λόγο ύπαρξης.

Τα σύννεφα όμως δεν έχουν διασκορπιστεί όλα. Η αδειοδότηση του AOM βασίζεται δυστυχώς σε μια άδεια που δεν είναι εγκεκριμένη από το Open Source Institute (για εξαιρετικούς λόγους αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα). Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί καθώς ο Ανοιχτός Κώδικας διευρύνει την εμβέλειά του. Επίσης, συνεχίζουν να υπάρχουν εχθρικές ομάδες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οι οποίες χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις, ισχυρίζονται ότι τα πρότυπα AV1 παραβιάζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Πηγή άρθρου: https://blog.opensource.org/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com