ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Mozilla.ai: Για την δημιουργία ενός οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα με αξιοπιστία και διαφάνεια

Το Ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε την ίδρυση μιας startup με το όνομα Mozilla.ai, με στόχο την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που θα είναι αξιόπιστο και ανεξάρτητο. Επικεφαλής της startup θα είναι ο Moez Draief, ένας έμπειρος ερευνητής και επιστήμονας AI. Για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, ο Mozilla επενδύει ένα σημαντικό ποσό 30 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει το έργο.

Καθώς προϊόντα όπως το ChatGPT, το Bing, το Dall-E και το Stable Diffusion συνεχίζουν να κερδίζουν τεράστια δημοτικότητα, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της κακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας deepfakes και ζητημάτων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα ήδη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο και εάν τα chatbots γίνουν το κύριο μέσο πρόσβασης σε πληροφορίες και έμπνευση, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για το απόρρητο των χρηστών, τα πνευματικά δικαιώματα και άλλα συναφή θέματα. 

Ο Mozilla παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις εδώ και αρκετό καιρό και δημοσιεύσε το 2020 τη λευκή βίβλο «Δημιουργία αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης» . Ωστόσο, μέχρι τώρα, ο Mozilla παρέμενε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο όσον αφορά την ανάπτυξη προϊόντων. Τώρα αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του κλάδου, όχι μόνο μέσω της πολιτικής αλλά και με την ανάπτυξη των δικών της προϊόντων.

Αυτή η προσέγγιση δεν είναι νέα για τη Mozilla, καθώς η εταιρεία έχει πλούσια ιστορία ως σημαντικός παίκτης στην αγορά παρά το μικρό της μέγεθος, ιδιαίτερα με το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Firefox . Αν και ο Firefox μπορεί να μην είναι πλέον το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, παραμένει αρκετά δημοφιλές για να διασφαλίσει ότι το Mozilla θα έχει μια θέση στο τραπέζι. Δεδομένης της βαθιάς κατανόησης και του γνήσιου ενδιαφέροντός του για τον Ιστό, το Mozilla ασκεί τεράστια επιρροή σε πολλές από αυτές τις συζητήσεις.

Ο Mozilla μπορεί να είναι μικρός, αλλά είναι μια ισχυρή δύναμη

Η ανακοίνωση του Mozilla.ai δεν είναι ιδιαίτερα αναλυτική σχετικά με τα συγκεκριμένα έργα που σχεδιάζει να αναλάβει η εταιρεία. Ο ιστότοπος της εταιρείας αναφέρει τον στόχο της να δημιουργήσει «ένα αξιόπιστο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα», υποδεικνύοντας ότι πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εργαλείων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της διαφάνειας για τους προγραμματιστές, αντί να επιχειρήσει να ανταγωνιστεί άμεσα προϊόντα όπως το GPT-4.

Ενώ η Mozilla τονίζει συχνά τη δέσμευσή της για τη δημιουργία ευρύτερων κοινοτήτων και οικοσυστημάτων, είναι προφανές ότι η εταιρεία θεωρεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη ως κρίσιμο μέρος του μέλλοντος του Firefox. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Mozilla, Mitchell Baker, δήλωσε σε πρόσφατο podcast ότι πιστεύει ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι σημαντικών αλλαγών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον Firefox (ή άλλο πρόγραμμα περιήγησης) όσον αφορά την ανάκτηση του χαμένου μεριδίου αγοράς. Ο Baker πρότεινε ότι η διαταραχή στον χώρο του προγράμματος περιήγησης γίνεται όλο και πιο πιθανή, ιδιαίτερα σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες, όταν η αγορά φαινόταν πιο στατική.

Η χρονική στιγμή αυτής της ανακοίνωσης είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Εταιρείες όπως η Google και η Microsoft κατέχουν και διαχειρίζονται το BERT και το Bing, αντίστοιχα, και έχουν έννομο συμφέρον να διατηρήσουν την αποκλειστική τους προσέγγιση. Ακόμη και το OpenAI, το οποίο κάποτε υποσχέθηκε να είναι ο τύπος ανοιχτού οικοσυστήματος που οραματίζεται η Mozilla, έχει αρχίσει να μοιράζεται πολύ λιγότερες πληροφορίες σχετικά με τα μοντέλα και τα δεδομένα εκπαίδευσης. Φαίνεται ότι η Mozilla αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα καλύτερο μοντέλο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και ότι μπορεί να είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να υπερασπιστεί αυτή την προσέγγιση.

Πηγή άρθρου: https://www.ghacks.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com