ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

5 εργαλεία ανοιχτού κώδικα για να έχετε τον έλεγχο των δικών σας δεδομένων

Παλιά, δεν υπήρχε το cloud. Όλα ήταν στο τηλέφωνό σας. Ίσως είχατε μια κάρτα microSD στην οποία είχατε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα. Τελικά, η κάρτα SD θα σταματούσε καποια στιγμή να λειτουργεί και θα χάνατε τα πάντα, εκτός αν την είχατε αποθηκεύσει σε εγγράψιμο CD ή DVD ή την είχατε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας. Το Self-hosting ήταν δύσκολo εκείνες τις μέρες και ήταν ακριβό. Το λογισμικό δεν ήταν τόσο προσιτό όσο είναι τώρα.

Σήμερα, είναι σύνηθες φαινόμενο τα τηλέφωνα να μην διαθέτουν υποδοχή κάρτας SD. Τα καλά νέα είναι ότι το λογισμικό είναι αρκετά καλό ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ό,τι έχετε σε ένα μόνο Raspberry Pi , ένα εφεδρικό φορητό υπολογιστή ή ένα μίνι υπολογιστή.

Μπορείτε να είστε οι ιδιοκτήτες των δικών σας δεδομένων μέσω Self-hosting και τα κοντέινερ και το προσωπικό λογισμικό cloud το καθιστούν δυνατό. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να δείτε αρκετούς από τους τρόπους για να συμβεί αυτό.

Containers

Ένα κοντέινερ είναι λογισμικό που αποτελείται από όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσει μια εφαρμογή. Κάθε κοντέινερ λειτουργεί ως δικός του υπολογιστής και δεν επηρεάζει άλλα κοντέινερ ή λογισμικό στον κεντρικό υπολογιστή σας. Με αυτήν την τεχνολογία, μπορείτε να διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο χωρίς να καταστρέφετε το σύστημά σας. Σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε πού αποθηκεύονται τα δεδομένα, διευκολύνοντας τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας.

Η εκμάθηση της χρήσης containers μπορεί να ακούγεται εκφοβιστική αλλά εάν είστε εξοικειωμένοι με την εγκατάσταση εφαρμογών στο τερματικό Linux , θα το καταφέρετε γρήγορα.

Syncthing

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας είναι μέσω του Syncthing. Αυτό το λογισμικό ανοιχτού κώδικα συγχρονίζει δεδομένα σε διαφορετικές συσκευές. Επιλέξτε το φάκελο που θέλετε να υπάρχει σε δύο (ή περισσότερες) συσκευές και, στη συνέχεια, τα δεδομένα και τυχόν αλλαγές σε αυτόν διατηρούνται αξιόπιστα ενημερωμένα σε κάθε συσκευή.

Αυτός δεν είναι απλώς ένας βολικός τρόπος κοινής χρήσης δεδομένων. είναι επίσης μια λύση back-up. Σε περίπτωση προβλημάτων σε ένα σκληρό δίσκο, έχετε ένα αντίγραφο των σημαντικών δεδομένων σας σε άλλη συσκευή. Μόλις επαναφέρετε τον δίσκο στον υπολογιστή, μπορείτε να συνδεθείτε ξανά με το Syncthing και συγχρονίζει όλα όσα χάσατε. Ο συγχρονισμός είναι χρήσιμος για την αποθήκευση δεδομένων σε πολλές συσκευές σε διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων έξω από το σπίτι σας (για παράδειγμα, στο σπίτι ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας). Είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εκτός τοποθεσίας.

Nextcloud

Το Nextcloud  είναι μια εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα στο Google Drive ή το Dropbox. Είναι επίσης πολλαπλών χρηστών, οπότε μόλις εγκαταστήσετε το Nextcloud, μπορείτε να ρυθμίσετε ξεχωριστές συνδέσεις για κάθε χρήστη. Υπάρχει μια ποικιλία από εφαρμογές Nextcloud για τηλέφωνα και υπολογιστές. Μπορείτε να συγχρονίσετε αυτόματα τις φωτογραφίες σας και, στη συνέχεια, να προβάλετε φωτογραφίες από την εφαρμογή ή από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Μπορείτε να επισημάνετε τα αρχεία ως δημόσια για να τα μοιραστείτε με το υπόλοιπο Διαδίκτυο.

Παρόμοια με το Syncthing, ένας χρήστης μπορεί επίσης να συγχρονίσει αρχεία μεταξύ του διακομιστή του και του επιτραπέζιου υπολογιστή ή του φορητού υπολογιστή του. Το Nextcloud διαθέτει επίσης στοιχεία που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε επαφές και ημερολόγια και, φυσικά, μπορείτε να τα συγχρονίσετε μεταξύ άλλων συσκευών.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να εγκαταστήσετε πολλά είδη εφαρμογών στο Nextcloud, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για αποθήκευση σημειώσεων, διαχείριση email, συνομιλία με άλλους και πολλά άλλα. Το περιβάλλον Nextcloud περιλαμβάνει ένα “app store” εφαρμογών ανοιχτού κώδικα.

Jellyfin

Εάν ενδιαφέρεστε να διαχειριστείτε τον δικό σας διακομιστή πολυμέσων, τότε είστε τυχεροί. Το Jellyfin παίρνει τα πολυμέσα σας, όπως ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και μουσική, και τα καθιστά διαθέσιμα σε οποιαδήποτε συσκευή επιτρέπετε την πρόσβαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Jellyfin για να αναζητήσετε στο web για μεταδεδομένα, ανακτώντας αυτόματα πληροφορίες εξωφύλλου και πολυμέσων.

Το Jellyfin λειτουργεί και χωρίς internet. Όταν η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πρόβληματική, και δεν μπορείτε να συνδεθείτε στην αγαπημένη σας υπηρεσία streaming, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τοπικό σας δίκτυο για να συνδεθείτε στον διακομιστή Jellyfin και να παρακολουθήσετε ή να ακούσετε τα πολυμέσα σας.

Οικιακός server

Αυτές είναι μερικές μόνο υπηρεσίες που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή Linux. Χρειάζεστε έναν διακομιστή που είναι πάντα ενεργοποιημένος για να διασφαλίσετε ότι οι υπηρεσίες σας είναι συνεχώς διαθέσιμες. Αυτό όμως δεν απαιτεί σημαντική επένδυση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά είδη υπολογιστών ως διακομιστές Linux. Το πιο εύκολο και φθηνό είναι ένα Raspberry Pi , το οποίο έχει εξαιρετική υποστήριξη με μια εξυπηρετική και ενθουσιώδη κοινότητα.

Η εγκατάσταση ενός Raspberry Pi είναι “as easy as pie”, χάρη στο σύστημα Raspberry Pi imgaer. Χρειάζεται μόνο περίπου 5 W ισχύος, επομένως δεν χρειάζεται πολλή ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων των Odroid, Orange Pi και Rockpi.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το Linux σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή και να το εκτελέσετε ως διακομιστή. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαχρησιμοποιήσετε παλιούς υπολογιστές.

Τέλος, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν εικονικό ιδιωτικό διακομιστή (VPS). Ένα VPS είναι ένα “κομμάτι” χώρου σε έναν διακομιστή που βρίσκεται σε ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων. Πληρώνετε ενοίκιο στο χώρο του διακομιστή και τον συντηρείτε όπως θέλετε.

Τα δεδομένα σας πρέπει να σας ανήκουν

Όταν τοποθετείτε δεδομένα στο cloud, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τον έλεγχο ή τη συγκατάθεσή σας. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθούν εν αγνοία σας..

Δεν χρειαζόμαστε πλέον ιδιωτικές εταιρείες που χειρίζονται τα δεδομένα μας. Μπορείτε συχνά να αντικαταστήσετε τις εταιρικές υπηρεσίες για να μειώσετε τον όγκο των δεδομένων που δίνετε.

Θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιοκτήτες των δεδομένων μας και πρέπει να το κάνουμε σωστά, μέσω του ανοιχτού κώδικα. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε υπηρεσίες για προσωπική χρήση και για οικογένεια και φίλους. Νομίζω ότι αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτό και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή τη στιγμή.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com