ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Φεβρουαρίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Φεβρουαρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2302/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Φεβρουαρίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2302/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα:

 

 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ επιλέχθηκε να συμμετέχει και φέτος ως mentor organisation στο Google Summer of Code 2023 (GSoC) στηρίζοντας έργα ανοιχτού κώδικα που θα υλοποιηθούν από φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, καθώς επίσης και από νέους προγραμματιστές.

 

 

 

Στόχος της Ομάδας Εργασίας είναι η οργάνωση της κοινότητας όσων ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και το Ανοιχτό Περιεχόμενο στην Εκπαίδευση, η προβολή καλών πρακτικών που ήδη υλοποιούνται και η σχεδίαση και υλοποίηση νέων δράσεων για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του ανοιχτού λογισμικού, των ανοιχτών ψηφιακών τεχνολογιών και των ανοιχτών εκπαιδευτικών ψηφιακών πόρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 

 

 

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος φορέων ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω της προώθησης της καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση μέσω της Εθνικής Πύλης για τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Όλα τα πιλοτικά έργα θα υλοποιηθούν με τη χρήση ανοικτών προτύπων, ενώ ο πηγαίος κώδικας και η τεκμηρίωση τους θα είναι διαθέσιμα με την άδεια ανοιχτού λογισμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) και θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα Joinup της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

 

Το έργο Scientix αναζητά δυναμικούς, και δημιουργικούς εκπαιδευτικούς για να συμμετάσχουν στο Scientix Ambassadors Teacher’s Panel, το οποίο αποτελείται ήδη από περισσότερους απο 1000 Πρεσβευτές Scientix που επιλέχθηκαν από το προηγούμενο κύκλο του Scientix.

 

 

 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σε συνεργασία με τα μέλη του και σε συνέχεια της δράσης για την δημιουργία μαθημάτων για τεχνικούς ανοιχτού λογισμικού ΙΕΚ, σχεδιάζει την παραγωγή Μαθημάτων και Διδακτέας Ύλης για προγραμματιστές Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημιακού Επιπέδου.

 

 

 

Το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε την ψηφιακή στρατηγική του για το 2023-2027. Αυτή η στρατηγική υποστηρίζει τη χρήση των «ψηφιακών κοινών» συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου λογισμικού αναφέροντας τα ασφαλή, ελεύθερα και κοινοτικά χαρακτηριστικά του.

 

 

 

Το Λουξεμβούργο σχεδιάζει να δημοσιεύσει δύο υπηρεσίες άμεσης συνομιλίας (chat) βασισμένες στο το ανοικτό πρότυπο και πρωτόκολλο Matrix κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με στόχο την παροχή ασφαλούς επικοινωνίας με κρυπτογραφημένα μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας.

 

 

 

Καθώς αναδύεται μια νέα γενιά καινοτόμων τεχνολογίας, το Έργο FOSSDA στοχεύει να αποκαλύψει και να καταγράψει τις ιστορίες της πρώτης γενιάς προγραμματιστών λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα, τους οραματιστές που αμφισβήτησαν το κατεστημένο και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο.

 

 

 

Ως κοινότητα ανοιχτού κώδικα, δημιουργούμε τεχνολογία. Τη δημιουργούμε ανοιχτά, μαζί και με γνήσιο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή βιωματικών γνώσεων. Εκτιμούμε τη διαφορετικότητα και βρίσκουμε αξία στις απόψεις των αρχαρίων και των ειδικών. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείτε να πάρετε από ένα ρομπότ συνομιλίας μηχανικής εκμάθησης, είτε είναι ανοιχτού κώδικα είτε όχι (και το ChatGPT δεν είναι).

 

 

 

Το WordCamp Europe είναι ένα άτυπο συνέδριο που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή κοινότητα του WordPress, όπου συζητούνται όλα τα θέματα που αφορούν το WordPress, γίνεται ανταλλαγή ιδεών και φυσικά γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Φέτος θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής από τις 8 έως και τις 10 Ιουνίου του 2023.

 

 

 

Έχετε ακούσει ποτέ για τo «Focused View » του TikTok; Με αυτήν τη νέα δυνατότητα που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022, το TikTok ισχυρίζεται ότι μπορεί να παρακολουθεί τα συναισθήματά σας για να πουλάει διαφημίσεις. Έχουμε τις αμφιβολίες μας εάν αυτό είναι ακόμη δυνατό – αλλά σίγουρα παραβιάζει το απόρρητό σας για να αυξήσει τα κέρδη του.

 

 

 

Με αυτόν τον νέο κανονισμό, όλα τα νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά θα πρέπει να έχουν αντικαταστάσιμες μπαταρίες: σε πολλές περιπτώσεις οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να τις αντικαθιστούν οι ίδιοι. Επίσης, οι μπαταρίες θα διατίθενται ως ανταλλακτικά για 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας μονάδας του μοντέλου στην αγορά.

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κατώφλι της υιοθέτησης μιας νομοθεσίας ορόσημο, του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης. Ο νόμος στοχεύει να ενεργοποιήσει μια ευρωπαϊκή αγορά τεχνητής νοημοσύνης που εγγυάται την ασφάλεια και βάζει τους ανθρώπους στην καρδιά της αγοράς. Ωστόσο, μια απίστευτα επικίνδυνη πτυχή παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστη: Η αναπτυσσόμενη αγορά «αναγνώρισης συναισθημάτων» στην οποία πρέπει να δοθεί άμεσα ένα τέλος.

 

 

 

Αναζητάτε την τέλεια εικόνα για να προσθέσσετε τη δημοσίευσή σας; Μια συναρπαστική μελωδία στο τζαζ για το βίντεο σας; Μην κοιτάξετε πέρα ​​από το Openverse, την τεράστια βιβλιοθήκη ελεύθερων και ανοιχτών φωτογραφιών, εικόνων και ήχου που συνεισέφεραν στα δημόσια κοινά άνθρωποι από όλο τον κόσμο!

 

 

 

Η ύπαρξη χαρτογραφικών δεδομένων ακριβείας μετά από την καταστροφή είναι σημαντική για την ανθρωπιστική δράση των σωστικών συνεργείων στην περιοχή. Το Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT – hotosm.org) ξεκίνησε άμεσα μια χαρτογραφική εκστρατεία καταγραφής. Μέλη και μη μέλη των κοινοτήτων του ανοιχτού διαδικτυακού χάρτη openstreetmap.org, καθώς και εθελοντές από το HOT συμμετέχουν και συντονίζουν την προσπάθεια: https://is.gd/tDWIuu

 

Όλα τα άρθρα του Φεβρουαρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2302/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com