ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τι σημαίνει το ChatGPT για την κοινότητα ανοιχτού κώδικα;

Η μηχανική μάθηση και η «τεχνητή νοημοσύνη» είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα αυτή τη στιγμή, κυρίως λόγω του ChatGPT. Με την ευρέως διαθέσιμη δημόσια επίδειξη, η ομάδα OpenAI (ένα και τόσο πετυχημένο όνομα μιας το ChatGPT δεν είναι ανοιχτού κώδικα) έδειξε στο κοινό ότι όταν χρησιμοποιείται ένα ολόκληρο σύννεφο υπολογιστικής ισχύος στο διαδίκτυο, μπορεί τότε να δημιουργηθεί ένα πιστευτό κείμενο για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός “πιστευτού” κειμένου και ενός “σωστού” , αλλά σε επιφανειακό επίπεδο φαίνεται ότι το ChatGPT είναι μια έγκυρη πηγή συνοπτικής και επιφανειακής γνώσης.

Το ChatGPT δεν είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά σχεδόν όλα όσα εξάγει βασίζονται σε ανοιχτή γνώση. Βασίζεται σε περιεχόμενο που έχουμε βάλει εσείς και εγώ στο διαδίκτυο για άλλους. Αυτό σημαίνει ότι το ChatGPT έχει ενταχθεί σε μια κοινότητα; Συμβάλλει το ChatGPT στη βελτίωση της κοινής γνώσης; Ή απλώς μειώνει τον αριθμό των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο που πρέπει να κάνετε πριν καταλήξετε σε μια γενική ιδέα για το ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην ερώτησή σας;

Τα οφέλη του αντίθετου

Πιθανότατα είστε μέλος κάποιας κοινότητας, είτε πρόκειται για κοινότητα ενός έργου ανοιχτού κώδικα είτε ακόμη και για την τοπική σας γειτονιά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να είναι ενοχλητικοί. Είναι γεγονός της ζωής ότι οι άνθρωποι έχουν απόψεις και συχνά αυτές οι απόψεις έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Όταν υπάρχει διαφωνία για το πώς πρέπει να γίνει κάτι, συνήθως αισθάνεστε σαν να χάνεται χρόνος. Εξάλλου, ξέρετε την καλύτερη λύση, αλλά αντί να την κάνετε πράξη, πρέπει να αφιερώσετε όλη την ημέρα για να πείσετε όλους τους άλλους για την αξία της. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν όλοι συμφωνούσαν μαζί σας σωστά;

Η διαφωνία είναι επίσης άβολη. Οδηγεί σε δύσκολες συζητήσεις. Πρέπει να βρεις έναν συμβιβασμό ή αλλιώς να πείσεις κάποιον να δει τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο, ακόμα κι όταν προσπαθεί να σε πείσει να δεις τα πράγματα όπως θέλει. Δεν είναι εύκολο και συχνά δεν είναι αυτό που θέλετε να κάνετε κάθε δεδομένη στιγμή.

Φυσικά, οι περισσότεροι ενήλικες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει δύναμη και στην αντίθετη γνώμη. Ένα bot μπορεί να είναι σε θέση να μιμηθεί μια αντίθετη γνώμη, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας γνώμης και του πείσματος ή της εμμονής. Οι διαφορετικές απόψεις, που προέρχονται από την τεχνογνωσία και την εμπειρία, είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη και γόνιμη συνεργασία. Όσο άβολο κι αν είναι, οι διαφορετικές απόψεις για τον «σωστό» τρόπο να κάνεις κάτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τεστάρεις τις ιδέες σου. Βλέποντας το αντίθετο, μπορείτε να προσδιορίσετε τις προκαταλήψεις και τις υποθέσεις σας. Αποδεχόμενοι διαφορετικές απόψεις, μπορείτε να βελτιώσετε τις δικές σας.

Σπίθα πρωτοτυπίας

Ένα bot οπλισμένο με μηχανική μάθηση μπορεί να εφεύρει ιδέες μόνο από υπάρχουσες ιδέες. Αν και μπορεί να έχει αξία η απόσταξη του θορύβου σε κάτι μοναδικό απτό, εξακολουθεί να είναι απλώς μια περίληψη των εννοιών που έχουν προκύψει. Μια συγκέντρωση πραγματικών ανθρώπινων πραγματικών μυαλών είναι ισχυρή λόγω των φαινομενικά άσχετων και απροσδόκητων ιδεών που σχηματίζονται από τη συνομιλία, την επανάληψη, τη συμφωνία, τη διαφωνία και την ποικιλία των εμπειριών και του υπόβαθρου. Μπορεί να μην είναι λογικό για μένα να βασίσω το CI/CD pipeline μου στη στρατηγική που εφηύρα για το χθεσινοβραδινό επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων, αλλά αν αυτό χρησίμευσε ως έμπνευση για κάτι που τελικά είναι πολύ καλό, δεν έχει σημασία τελικά . Υπάρχει ένας παράλογος να ερμηνεύεις τον κόσμο μέσω της εμπειρίας σου στο κέντημα ή την κηπουρική ή το μαγείρεμα ή κατασκευή σετ LEGO με το παιδί σας, αλλά αυτό δεν το καθιστά άκυρο. Στην πραγματικότητα, είναι η ικανότητα σύνδεσης της έμπνευσης με τη δράση που γεννά την εφεύρεση.

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να μάθει το ChatGPT από το διαδίκτυο.

Σχεδιασμός συστήματος

Το ChatGPT και άλλα πειράματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί κάλλιστα να έχουν τη χρήση τους για τη μείωση επαναλαμβανόμενων εργασιών ή για τον εντοπισμό πιθανών σφαλμάτων ή για να ξεκινήσετε με ένα ιδιαίτερα μπερδεμένο αρχείο YAML. Αλλά ίσως το κρυφό μήνυμα εδώ είναι στην πραγματικότητα μια ερώτηση: γιατί πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε το ChatGPT για αυτά τα πράγματα; Μήπως τελικά αυτές οι διαδικασίες χρειάζονται βελτίωση; Μπορεί να μην είναι τόσο απλό το να γράψεις κάποιο «απλό» YAML όσο φαινόταν αρχικά; Ίσως εκείνα τα σφάλματα που χρειάζονται τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπιστούν είναι λιγότερο ασθένεια παρά σύμπτωμα υπερβολικά πολύπλοκου σχεδιασμού γλώσσας ή αποτυχία στον τρόπο διδασκαλίας κώδικα ή απλώς μια ευκαιρία να αναπτυχθούν ευκολότερες καταχωρίσεις στον προγραμματισμό.

Με άλλα λόγια, ίσως τα ρομπότ μηχανικής εκμάθησης να μην είναι η λύση σε τίποτα, αλλά μια ένδειξη για το πού κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Στον ανοιχτό κώδικα, σχεδιάζουμε τα συστήματα με τα οποία αλληλεπιδρούμε. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζουμε ρομπότ συνομιλίας για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο κώδικας ή πώς να προγραμματίζουμε, επειδή εμείς είμαστε οι εφευρέτες. Μπορούμε να επανασχεδιάζουμε γύρω από τα προβλήματα. Δεν χρειαζόμαστε ένα chat bot για να συνενώσουμε και να συμπυκνώσουμε τη σύγχυση της παγκόσμιας κοινότητας, γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Ανθρώπινη σύνδεση

Η κοινότητα αφορά ανθρώπους. Η δημιουργία συνδέσεων με άλλα άτομα με κοινό ενδιαφέρον και πάθος για κάτι είναι αυτό που κάνει τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού τόσο δυνατές. Τόσο οι διαφωνίες όσο και οι στιγμές κοινής έμπνευσης είναι βαθιές εμπειρίες που εμείς οι άνθρωποι φέρνουμε ο ένας στον άλλο στα φόρουμ, τα , chat rooms, τις αναφορές σφαλμάτων, τα συνέδρια και τις γειτονιές μας. Ως κοινότητα ανοιχτού κώδικα, δημιουργούμε τεχνολογία. Τη δημιουργούμε ανοιχτά, μαζί και με γνήσιο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή βιωματικών γνώσεων. Εκτιμούμε τη διαφορετικότητα και βρίσκουμε αξία στις απόψεις των αρχαρίων και των ειδικών. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείτε να πάρετε από ένα ρομπότ συνομιλίας μηχανικής εκμάθησης, είτε είναι ανοιχτού κώδικα είτε όχι (και το ChatGPT δεν είναι).

Στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού ευδοκιμεί το γνήσιο ενδιαφέρον για κοινή χρήση. Αυτό είναι κάτι που το ChatGPT δεν μπορεί να μιμηθεί.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com