ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Ιανουαρίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Ιανουαρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2301/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Ιανουαρίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2301/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα:

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ συμμετέχει με 3 παρουσιάσεις στην φετινή FOSDEM 2023. Η FOSDEM (που σημαίνει Free and Open Source Developers’ European Meeting), είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της κοινότητας που διοργανώνονται στην Ευρώπη. Φέτος η FOSDEM θα πραγματοποιηθεί στις 4 & 5 Φεβρουαρίου 2023 με πάνω από 750 συνεδρίες.

Η ομάδα διοργάνωσης του Πανελλήνιου συνεδρίου FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2022 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και απευθύνει κάλεσμα προς ομάδες φοιτητών, οι οποίες σε συνεργασία με μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου.

Το Akademy 2023 θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, από το Σάββατο 15 Ιουλίου ως την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Το Akademy 2023 θα είναι ένα υβριδικό event, συνδυάζοντας δια ζώσης και εξ αποστάσεως συνεδριάσεις, και θα περιλαμβάνει συζητήσεις, workshops, Birds of a Feather (BoF) meetups, εκπαιδεύσεις και συναντήσεις κώδικα.

Αν μπορείς να δανειστείς ένα βιβλίο, γιατί να μην μπορείς να δανειστείς κι ένα σφυρί; Αυτό το απλό ερώτημα απαντούν στην πράξη οι δανειστικές «βιβλιοθήκες» εργαλείων, μια πρακτική που χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα γνωρίζει εξαιρετική άνθηση, ιδιαίτερα μετά την περίοδο του κορωνοϊού.

Η Διαύγεια άνοιξε ένα παράθυρο στις αποφάσεις του δημόσιου τομέα, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ελλάδα το 2010 που την κατέταξε στις 8 χώρες παγκοσμίως που είχαν ενεργητικές πολιτικές διαφάνειας.

Δημοσιεύθηκε η όγδοη ετήσια έκθεση που μετρά το επίπεδο ωριμότητας ανοικτών δεδομένων σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση ωριμότητας ανοιχτών δεδομένων (ODM) 2022 καταγράφει την πρόοδο που σημείωσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς προωθούν τη δημοσίευση και επαναχρησιμοποίηση ανοιχτών δεδομένων, καθώς και τις διαφορετικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί για να γίνει αυτό.

Το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού δεν είναι κάτι που μπορεί να ειδωθεί μεμονωμένα και αποσπασματικά για την κάθε χώρα. Επειδή ακριβώς η ανάπτυξη και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών συμβαίνει σε ένα περιβάλλον διαρκούς διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης, δεν αρκεί να βλέπουμε τι έχει κάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά πως η πρόοδός μας συγκρίνεται με αυτήν των άλλων.

Ο Δήμος του Ντόρτμουντ προχωρεί με τους στόχους του να κάνει κανόνα, τη χρήση και την ανάπτυξη του Ανοιχτού κώδικα για τη δημόσια διοίκησή του μέχρι το 2025. Στις 15 Δεκεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία νέας μονάδας συντονισμού ψηφιακής ανεξαρτησίας και ανοικτού κώδικα για την οποία εκδόθηκε και ανακοίνωση πρόσληψης.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα γίνονται όλο και πιο οικονομικά, θα γίνονται βασικό στοιχείο λήψης αποφάσεων και θα επιτρέπουν τη διαχείριση της αστικής πολυπλοκότητας. Η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η ενσωμάτωσή του θα γίνει με τα κριτήρια του τεχνολογικού ανθρωπισμού και της ηθικής διακυβέρνησης.

Η έρευνα του CSIS (Center for Strategic and International Studies) δημιούργησε ένα σύνολο δεδομένων 669 κυβερνητικών πολιτικών για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (OSS) στο οποίο καταγράφει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εμπλακεί και υποστηρίζουν το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Η μελέτη “Software Power: The Economic and Geopolitical Implications of Open Source Software” από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων τονίζει την σημασία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην εθνική ασφάλεια, την διεθνή επιρροή και την ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) συγκεντρώνει το τελευταίο καιρό τα βλέμματα με νέα εργαλεία όπως το ChatGPT και το DALL-E 2, αλλά είναι ήδη εδώ και έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Όλο και περισσότερο βλέπουμε την επιβολή του νόμου, την ιατρική περίθαλψη, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας να στρέφονται στο μαύρο κουτί της τεχνητής νοημοσύνης για να λάβουν αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή – μια τάση που θα πρέπει να αμφισβητούμε σε κάθε βήμα.

Καθώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα γίνεται πιο αξιόπιστο, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης αντιλαμβάνονται απτά οφέλη από τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την ευελιξία του. Είναι σαφές ότι ο ανοιχτός κώδικας παρουσιάζει μια σειρά από οφέλη για τον κλάδο, βοηθώντας όχι μόνο τις ανεπτυγμένες αλλά και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Για άλλη μια χρονιά η αναγνωσιμότητα της ελληνικής Βικιπαίδειας είχε ανοδική πορεία. Επιχειρείται εδώ να καταγράψουμε και να κάνουμε μια ανάλυση για τα δημοφιλέστερα -μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα- λήμματα της ελληνικής Βικιπαίδειας για το 2022.

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Creative Commons επιστρέφει το 2023 και αυτή τη φορά κατευθύνεται σε μια από τις πιο ζωντανές και πολιτιστικά πλούσιες πόλεις στον κόσμο – την Πόλη του Μεξικού! Από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου 2023, θα συγκεντρωθούμε στο Centro Cultural Universitario Tlatelolco για να ενώσουμε, να μοιραστούμε ιδέες και να δημιουργήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για την ανοιχτότητα και την κοινή χρήση.

Αν δεν είστε σίγουροι πως να κάνετε αναφορά σε έργα που διανέμονται με άδειες Creative Commons, ετοιμάσαμε ένα απλό οδηγό με παραδείγματα καλών πρακτικών αναφοράς, για να τα χρησιμοποιήσετε.

Στην ετήσια έρευνα για συμμετείχαν 872 στελέχη από περισσότερες από 20 μεγάλες βιομηχανίες. Οι απαντήσεις δείχνουν ότι η υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς το 80% των οργανισμών ανέφερε αύξηση της χρήσης OSS τον περασμένο χρόνο. Οι κλάδοι όπου η υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα αυξήθηκε σημαντικά περιλαμβάνουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.

Όλα τα άρθρα του Ιανουαρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2301/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com