ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Οκτωβρίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Οκτωβρίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2210/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Οκτωβρίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2210/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα:

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει την έναρξη του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) και καλεί όσες ομάδες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15/12/2022

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν στις 16 & 17 Δεκεμβρίου 2022 το 6ο Συνέδριο MoodleMoot το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022 στο https://pretalx.ellak.gr/mootgr22/cfp.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) με γνώμονα την προώθηση της ανοιχτότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως με σκοπό την ενημέρωσή της σε θέματα Ψηφιακής Ανεξαρτησίας και Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) με γνώμονα την προώθηση της ανοιχτότητας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα με σκοπό την ενημέρωσή του σε θέματα Ψηφιακής Ανεξαρτησίας και Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) με στόχο την προώθηση της ανοιχτότητας στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Πρόεδρο της ΚτΠ ΜΑΕ κ. Δημήτρη Ασκούνη και τον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΠ ΜΑΕ κ. Σταύρο Ασθενίδη, ζητώντας την επαναπροκήρυξη διαγωνισμού έργου πληροφορικής και προτείνοντας την πραγματοποίηση συνάντησης ενημέρωσης σε θέματα Στρατηγικής για την Ψηφιακή Ανεξαρτησία και τις Ανοιχτές Τεχνολογίες.

Απαντήσεις στα ‘καυτά’ ερωτήματα που απασχολούν κάθε περιβαλλοντικά ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη δίνονται στον νέο οδηγό που δημοσιεύουν σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Ο οδηγός αυτός παρέχει στους πολίτες ελεύθερη πρόσβαση σε πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές, έχοντας ως στόχο την ενδυνάμωσή τους προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβουν ενεργό δράση και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Καθώς οι κυβερνήσεις καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να συνεργαστούν με τις κοινότητες ανάπτυξης ελεύθερου λογισμικού/ανοικτού κώδικα, μερικές μπορεί να ενδιαφέρονται να μάθουν πόση συμμετοχή έχει κάθε χώρα. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν δύο ενδιαφέρουσες μελέτες σχετικά με το θέμα αυτό. Το μεγαλύτερο από τα δύο αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως μια ενιαία γεωγραφική θέση και δείχνει ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Η δεύτερη μελέτη επικεντρώνεται στην Ευρώπη και αναλύει τα πάντα στο επίπεδο των κρατών μελών, ακόμη και των περιφερειών εντός των κρατών μελών.

Πριν από λίγες μέρες, η Επιτροπή δημοσίευσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Με την Παγκόσμια Ημέρα Κρυπτογράφησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να τονιστεί ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το ελεύθερο λογισμικό/ λογισμικί ανοιχτού κώδικα στο να είναι η παροχή της κρυπτογράφησης διαθέσιμη και επαληθεύσιμη για όλους.

Τώρα, χάρη σε μια νέα δυνατότητα μεταφοράς που ονομάζεται “Snowflake“, ο καθένας μπορεί να εκτελέσει μια συνδεόμενη μεταφορά στο πρόγραμμα περιήγησής του με μερικά μόνο κλικ και να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς.

Πόσο ώριμη είναι η ψηφιακή κυβέρνηση στην Ευρώπη; Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ο δείκτης αναφοράς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συγκρίνει ετησίως τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη παρέχουν ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Αξιολογεί τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Συμπληρωματικά με το Joinup, το οποίο διανέμει πληροφορίες σχετικά με πολλαπλά ανοιχτά λογισμικά, σημασιολογικά έργα και έργα ανοιχτών δεδομένων από ευρύ φάσμα ιδιωτικών και δημόσιων έργων, το code.eurοpa.eu είναι η πλατφόρμα ανάπτυξης κώδικα για έργα ανοικτού κώδικα που μοιράζονται τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιτροπή, Κοινοβούλιο, Συμβούλιο, Δικαστήριο…).

Η 6η έκδοση του EU Datathon, του διαγωνισμού ανοικτών δεδομένων της ΕΕ, ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022. Οι τελικοί πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και μεταδόθηκαν διαδικτυακά σε ένα παγκόσμιο κοινό και ανακοινώθηκαν και οι νικητήριες ομάδες, όπου ανάμεσα τους είναι και 2 ομάδες από την Ελλάδα: η ομάδα 100 Europeans και η ομάδα YouthPop .

H Barilla κυκλοφόρησε το σχέδιο για μια συσκευή ανοιχτού κώδικα που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια στο μαγείρεμα των ζυμαρικών. Ομολογουμένως δεν είναι ένα τρομερά πολύπλοκο κομμάτι υλικού, που αποτελείται από κάτι περισσότερο από ένα Arduino Nano 33 BLE, έναν ανιχνευτή NTC και μια λίγα εξαρτήματα σε μια θήκη που εκτυπώνεται με 3D. Αλλά η τεκμηρίωση είναι εξαιρετική και πρέπει να δώσουμε στην Barilla τα εύσημα για την προσπάθεια της,

Tα καλά νέα είναι ότι οι δημοσιεύσεις ανοιχτής πρόσβασης, οι οποίες επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να διαβάζει ακαδημαϊκές εργασίες χωρίς να χρειάζεται συνδρομή, κυριαρχούν. Τα κακά νέα είναι ότι οι ακαδημαϊκοί εκδότες κατάφεραν να το ανατρέψουν, οπότε η νίκη αποδεικνύεται κούφια. Αυτό επιβεβαιώνεται ένα νέο preprint από μια διεθνή ομάδα ερευνητών.

Το πρόγραμμα «DNS4EU» θα προσφέρει μια εναλλακτική ευρωπαϊκή υπηρεσία για την πρόσβαση στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Θα είναι διαφανές, θα συμμορφώνεται με τα πλέον πρόσφατα πρότυπα και κανόνες ασφάλειας, προστασίας δεδομένων και ιδιωτικότητας ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού, και θα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανικής συμμαχίας για τα δεδομένα και το υπολογιστικό νέφος.

To «WeOpenGov» είναι ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια στην ενδυνάμωση και την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας Πολιτών σε θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός πανελλαδικού, μόνιμου και πλήρως λειτουργικού Δικτύου Φορέων για την ανοιχτή διακυβέρνηση από την Κοινωνία Πολιτών, Δημόσιους Φορείς, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τον Ιδιωτικό Τομέα.

Όλα τα άρθρα του Οκτωβρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2210/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com