ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

2 μελέτες για τη χώρα προέλευσης των προγραμματιστών του ελεύθερου λογισμικού/ λογισμικού ανοικτού κώδικα

Καθώς οι κυβερνήσεις καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να συνεργαστούν με τις κοινότητες ανάπτυξης ελεύθερου λογισμικού/ανοικτού κώδικα, μερικές μπορεί να ενδιαφέρονται να μάθουν πόση συμμετοχή έχει κάθε χώρα. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν δύο ενδιαφέρουσες μελέτες σχετικά με το θέμα αυτό. Το μεγαλύτερο από τα δύο αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως μια ενιαία γεωγραφική θέση και δείχνει ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Η δεύτερη μελέτη επικεντρώνεται στην Ευρώπη και αναλύει τα πάντα στο επίπεδο των κρατών μελών, ακόμη και των περιφερειών εντός των κρατών μελών.

Και οι δύο μελέτες χρησιμοποιούν μια προσέγγιση «βέλτιστης εικασίας» για την εκχώρηση μιας γεωγραφικής θέσης που βασίζεται σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ονόματα, δεδομένα ζώνης ώρας κ.λπ. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τους περιορισμούς αυτών των πληροφοριών, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη και η Αφρική μοιράζονται χρονικές ζώνες και ότι σήμερα το όνομα «Eric, που προέρχεται από τα παλιά νορβηγικά, είναι πιο δημοφιλές στη Γκάνα από ό, τι είναι στη Γαλλία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο». Προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ερωτηματολόγια, τα οποία δίνουν μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των απαντήσεων και εισάγουν επίσης το δικό τους σύνολο προκαταλήψεων.

Παγκόσμιο πλαίσιο

Η πρώτη δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα με τίτλο Geographic Diversity in Public Code Contributions, από τους Rossi και Zacchiroli. Αυτή η μελέτη έκανε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να συγκεντρώσει ένα μέγιστο όγκο δεδομένων και βασίζεται σε συνολικά 160 εκατομμύρια έργα με 43 εκατομμύρια συνεισφέροντες, συμπεριλαμβανομένων των αποθετηρίων κώδικα που πηγαίνουν μέχρι το 1971. Εκτός από τη συζήτηση της τρέχουσας κατάστασης, παρουσιάζει επίσης εξελίξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 50 ετών. Η μελέτη χωρίζει τους προγραμματιστές σε δώδεκα περιοχές λέξεων, με βάση ένα γεωσχήμα που περιγράφεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι συνεισφορές ήταν για πρώτη φορά μεγάλες στη Βόρεια Αμερική, η οποία κυριάρχησε μέχρι μια δραματική αύξηση στην Ευρώπη από το 1993 έως το 1996, και τα τελευταία χρόνια οι άλλες περιοχές του κόσμου αυξάνονται.

Συνεισφορές ανά περιφέρεια ανά έτος 1971-2020
Αναλογία ενεργών προγραμματιστών ανά παγκόσμια ζώνη κατά την περίοδο 1971-2020.

Ευρωπαϊκό πλαίσιο

Το δεύτερο είναι η γεωγραφία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα: Στοιχεία από το GitHub, από τους Wachs et. al., που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2021. Αυτό λαμβάνει ένα στιγμιότυπο των συνεισφερόντων που ήταν ενεργοί το 2021 σε έργα στην ιστοσελίδα του GitHub, αλλά προσφέρει επίσης ορισμένες συγκρίσεις με στιγμιότυπα από παρόμοιες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν. Περιλαμβάνονται δεδομένα για χώρες εκτός Ευρώπης, αλλά υπάρχει έμφαση στην Ευρώπη και ένα πράγμα που κάνει αυτή τη μελέτη να ξεχωρίζει είναι ότι προσπαθούν ακόμη και να εντοπίσουν την περιοχή σε μια χώρα στην οποία εργάζεται ο συγγραφέας.

Μπορούμε να δούμε ότι οι πρωτεύουσες έχουν συνήθως υψηλή συγκέντρωση συνεισφερόντων ανά κάτοικο. (Δείτε χάρτη παρακάτω) Βλέπουμε επίσης ότι οι πλουσιότερες χώρες έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα συνεισφοράς στο ελεύθερο λογισμικό/ανοικτού κώδικα. Αλλά όταν συγκρίνουμε τις πλουσιότερες χώρες μεταξύ τους, η συσχέτιση είναι ασθενέστερη, γεγονός που υποδηλώνει ότι και άλλοι παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί. (Σχήμα 1, σελίδα 9) Η Εσθονία και η Βουλγαρία επισημαίνονται ως να έχουν «περισσότερες δραστηριότητες OSS από ό,τι αναμενόταν».

Το έγγραφο περιέχει επίσης ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το έγγραφο έχει παγκόσμια εστίαση και οι πατέντες λογισμικού ισχύουν σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οπότε αυτή η συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα, ακόμη και στην Ευρώπη. Σημειώνει επίσης τα πορίσματα ενός άλλου εγγράφου που παρατήρησε ότι η αύξηση των συνεισφορών σε ελεύθερο λογισμικό/ανοικτού κώδικα συσχετίστηκε με «αύξηση των νεοφυών επιχειρήσεων ΤΠ (9-18 % ετήσια αύξηση έναντι αντιπαραδείγματος) και απασχόλησης στην απασχόληση στον τομέα της πληροφορικής (7-14 %) και μείωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ΤΠ (5-16 %)» (Nagle, F., 2019).

Κατά κεφαλήν συνεισφέροντες του GitHub ανά περιφέρεια στην Ευρώπη

Άλλες μελέτες

Οι μελέτες αυτές αναφέρουν επίσης δύο ελαφρώς παλαιότερες, οι οποίες μπορεί επίσης να παρουσιάζουν ενδιαφέρον:

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com