Το FSFE δημοσίευσε σήμερα μια ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπογράφει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και 37 ακόμη οργανισμοί και εταιρείες, ζητώντας από τους νομοθέτες της ΕΕ το δικαίωμα εγκατάστασης οποιουδήποτε λογισμικού σε οποιαδήποτε συσκευή, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους πρόσβασης στο υλικό. Αυτά τα δικαιώματα υποστηρίζουν την επαναχρησιμοποίηση και τη μακροζωία των συσκευών μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επαναπροσδιορίσει τα κριτήρια οικολογικού σχεδιασμού για τα προϊόντα σε πολλές νομοθετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης του Sustainable Product Initiative, του Circular Electronics Initiative, και του Right to Repair. Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στην επέκταση του χρόνου χρήσης του υλικού και στη διευκόλυνση της κυκλικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών. Οι ισχύοντες κανονισμοί χρονολογούνται από το 2009 και δεν περιλαμβάνουν κριτήρια σχετικά με το σχεδιασμό και την αδειοδότηση λογισμικού ως σημαντικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των ηλεκτρονικών προϊόντων. Το λογισμικό επηρεάζει άμεσα το πόσο καιρό οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους.
Σήμερα, οι χρήστες που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να επαναχρησιμοποιούν το υλικό τους με δημιουργικό τρόπο, αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα φραγμών λογισμικού: από την απαρχαιοποίηση έως το απροσδόκητο τέλος υποστήριξης, από το serializatiob ανταλλακτικών έως τους κλειδωμένους boot loaders. Στην πράξη, αυτοί οι τεχνητοί περιορισμοί στη χρήση και επαναχρησιμοποίηση υλικού επιβάλλονται τελικά από το λογισμικό. Ούτε οι καταναλωτές ούτε οι επαγγελματικές υπηρεσίες τρίτων μπορούν να τα ξεπεράσουν, συχνά απλώς λόγω της ασάφειας των μοντέλων αδειοδότησης ιδιόκτητου λογισμικού.
Η αδειοδότηση Ελεύθερου Λογισμικού επιλύει πολλά από αυτά τα ζητήματα και με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ζωτικής σημασίας για έναν φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα του υλικού. Aυτό είναι το βασικό μήνυμα μιας Ανοιχτής Επιστολής που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού και συνυπογράφεται από 37 ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εταιρείες.
Μεταξύ των αρχικών υπογραφόντων είναι μεγάλα συνδικάτα επισκευών όπως η European Right to Repair Campaign, η Round Table Repair και η Netzwerk Reparatur Initiative – εκπροσωπώντας μαζί εκατοντάδες πρωτοβουλίες και ενώσεις του ευρωπαϊκού τομέα επισκευών. Μαζί με τα iFixit, Fairphone, Germanwatch, Open Source Business Alliance, Wikimedie DE, Digitalcourage, European Digital Rights Initiative και πολλά άλλα, δημιουργούν μια συμμαχία 38 οργανισμών, που ζητούν από τους ευρωπαίους νομοθέτες μια πιο βιώσιμη ψηφιακή οικονομία, δίνοντας στους χρήστες το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα λειτουργικά συστήματα, λογισμικό και υπηρεσίες.
Η επιστολή χωρίζει αυτό το δικαίωμα σε τέσσερις βασικές απαιτήσεις:
Καθολικό δικαίωμα εγκατάστασης οποιουδήποτε λογισμικού σε οποιαδήποτε συσκευή
Οι χρήστες πρέπει να έχουν το καθολικό δικαίωμα να εγκαταστήσουν και να αναπτύξουν οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και λογισμικό θέλουν σε οποιαδήποτε συσκευή. Δεν πρέπει να επιτρέπονται νομικά, τεχνικά ή άλλα εμπόδια στην επαναχρησιμοποίηση αυτών των συσκευών για οποιονδήποτε σκοπό.
Δωρεάν επιλογή παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών
Η χρήση συγκεκριμένου υλικού δεν πρέπει να υπαγορεύει ποιες διαδικτυακές υπηρεσίες θα χρησιμοποιηθούν. Η υποχρέωση σύνδεσης διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω Ανοιχτών Προτύπων πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν υπηρεσίες από διαφορετικούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που φιλοξενούνται από τον ίδιο τον πελάτη ή εκείνων που φιλοξενούνται από οποιοδήποτε τρίτο μέρος.
Διαλειτουργικές και συμβατές συσκευές
Η χρήση συγκεκριμένου υλικού δεν πρέπει να υπαγορεύει ποιες διαδικτυακές υπηρεσίες θα χρησιμοποιηθούν. Η υποχρέωση σύνδεσης διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω Ανοιχτών Προτύπων πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν υπηρεσίες από διαφορετικούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που φιλοξενούνται από τον ίδιο τον πελάτη ή εκείνων που φιλοξενούνται από οποιοδήποτε τρίτο μέρος.
Δημοσίευση πηγαίου κώδικα προγραμμάτων οδήγησης, εργαλείων και διεπαφών
Οι κατασκευαστές πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να επαναχρησιμοποιήσουν, να αντικαταστήσουν ή να επισκευάσουν οποιοδήποτε μέρος μιας συσκευής. Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και να επαναχρησιμοποιήσουν τον πηγαίο κώδικα όλων των απαραίτητων προγραμμάτων οδήγησης, εργαλείων και διεπαφών για την εκτέλεση της συσκευής και των στοιχείων της. Αυτό σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικας των εργαλείων, των προγραμμάτων οδήγησης και των διεπαφών κάθε τμήματος υλικού μέσα σε μια συσκευή πρέπει να δημοσιεύεται με άδεια Ελεύθερου Λογισμικού.
Το FSFE και 38 ευρωπαϊκοί οργανισμοί και εταιρείες τονίζουν τις παραπάνω απαιτήσεις ως απαραίτητες για βιώσιμη χρήση και επαναχρησιμοποίηση του υλικού μας. Η παροχή στους χρήστες με το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα λειτουργικά συστήματα, λογισμικό και υπηρεσίες θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν και να επαναχρησιμοποιούν τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι αρχικοί υπογράφοντες της ανοιχτής επιστολής περιλαμβάνουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και τεχνολογικούς τομείς. Αρκετές εταιρείες υποστηρίζουν επίσης αυτές τις απαιτήσεις, δείχνοντας ότι μια πιο βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία και οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελούν αντιφάσεις.
Δείτε τη επιστολή εδώ
Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/