ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Αποκεντρωμένα ομόσπονδα (federated) κοινωνικά δίκτυα και το Mastodon

H ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στο Διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους χρήστες των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα συγκεντρωτικά κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, Instagram και Twitter ακόμα διαμορφώνουν την κοινή γνώμη εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ παράλληλα κερδίζουν πουλώντας τα προσωπικά μας δεδομένα.

Πέρα από το θέμα της συλλογής και πώλησης των προσωπικών μας δεδομένων με σκοπό το κέρδος, τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα έχουν και άλλα προβλήματα. Πρώτα από όλα ανήκουν σε μία εταιρία και αποθηκεύουν τα δεδομένα μας αποκλειστικά σε δικούς της server. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, οπότε δεν ξέρουμε αν οι φωτογραφίες και οι συνομιλίες μας είναι ασφαλείς.

Το αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο του Mastodon

Το Fediverse  είναι μία ομοσπονδία (federation) κοινωνικών δικτύων που δεν έχουν τα παραπάνω προβλήματα και μάλιστα συνεργάζονται μεταξύ τους, προσφέροντάς μας χαρακτηριστικά που δε θα υπάρξουν ποτέ στο Facebook, το Instagram ή το Twitter.

Μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες στο κόσμο των αποκεντρωμένων κοινωνικών δικτύων είναι το Mastodon. To Mastodon είναι μία ανεξάρτητη, μη εμπορική πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, όπου σε αντίθεση με το Twitter όπου μια εταιρεία έχει πλήρη έλεγχο των κανόνων και κανονισμών, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του διακομιστή του Mastodon και να το διαχειριστεί. Το Mastodon είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή δίκτυο του Fediverse και προσφέρει τις κλασικές λειτουργίες microblogging που έχουμε συνηθίσει στο Twitter. Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα δικό σας server, μπορείτε να συνδεθείτε σε έναν από τους ήδη υπάρχοντες.

Αυτοί οι servers του Mastodon ονομάζονται instances και διαχειρίζονται από μια κοινότητα χρηστών που μπορούν να ορίσουν τους δικούς τους κανόνες με βάση τις προτιμήσεις τους. Αυτά τα instances μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πλήθος διατηρώντας τα έτσι χωρίς διαφημίσεις. Οι χρήστες από διαφορετικά instances μπορούν να ακολουθούν και να επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον απρόσκοπτα διατηρώντας τις πύλες ανοιχτές για όλους

Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, το Mastodon δεν μπορεί να πουληθεί σε κάποια εταιρία και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να το εμποδίσει ή να το λογοκρίνει. Στην καρδιά του, το Mastodon είναι μια κοινωνική εφαρμογή όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν τα προφίλ τους, να ακολουθούν φίλους και άλλα άτομα, να δημοσιεύουν τις απόψεις τους, φωτογραφίες ή βίντεο ελεύθερα.

Χαρακτηριστικά του Mastodon

Ακριβώς όπως το Twitter, στο Mastodon υπάρχει ένα όριο χαρακτήρων στα μηνύματα. Το Mastodon επιτρέπει ένα όριο 500 χαρακτήρων, σε αντίθεση με το όριο των 280 χαρακτήρων του Twitter. Αντί για tweets, η κοινωνική πλατφόρμα έχει toots και το Mastodon σας επιτρέπει να κάνετε μια ψηφοφορία, να προσθέσετε μια προειδοποίηση πριν από την εμφάνιση του μηνύματός σας και να προσαρμόσετε το απόρρητο του toot πριν από τη δημοσίευσή του.

Επίσης υπάρχει μια επιλογή όπου να διατηρήσετε την παρουσία σας ιδιωτική, αν προτιμάτε. Επιπλέον, το Mastodon διαθέτει επίσης εργαλεία κατά της κατάχρησης για τους χρήστες για περιπτώσεις που ενδέχεται να παραβιάζουν τις πολιτικές της κοινότητας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό στο Mastodon εδώ.

Ακολουθήστε την ΕΕΛΛΑΚ στο mastodon από εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com