ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διαβάστε το newsletter Δεκεμβρίου του ellak.gr

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ σας εύχεται χρόνια πολλά με υγεία και ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2022!

Το ενημερωτικό δελτίο Δεκεμβρίου του ellak.gr είναι διαθέσιμο στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2112/

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2112/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Αν θες να συμμετέχεις στην ομάδα αρθρογραφίας της κοινότητας, και ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλεις στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσεις νέες ερμηνείες από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών ή όποιας εφαρμογής / πρωτοβουλίας ή/και καλής πρακτικής ανοιχτού λογισμικού θεωρείς ότι είναι χρήσιμη, δήλωσε συμμετοχή στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2112/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Δεκεμβρίου:

Ξεκίνησε ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση- Κάλεσμα για συμμετοχή

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει την έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) και καλεί όσες ομάδες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2022. Περισσότερα »

Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε το Εργαστήριο Ιδεών της ΕΕΛΛΑΚ για τα Ανοιχτά Δεδομένα του Ελληνικού Κτηματολογίου

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της OGP 2021 πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο με τίτλο «Ανοιχτά Δεδομένα Ελληνικού Κτηματολογίου: Ιδέες για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές». Το εργαστήριο είναι ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και του Ελληνικού Κτηματολογίου, προκειμένου η Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου να λάβει την τελική της μορφή και να ανακοινωθεί επίσημα στο επόμενο διάστημα η διασύνδεσή της με την Εθνική Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων data.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Περισσότερα »

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά το λογισμικό της με άδεια ανοιχτού κώδικα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι υιοθετεί νέους κανόνες σχετικά με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με τους οποίους θα καταστήσει όλο το λογισμικό της ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Ωριμότητα των Ανοιχτών Δεδομένων στην ΕΕ το 2021

Αυτή η ετήσια έκθεση δείχνει την ετήσια πρόοδο που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες στη δημοσίευση και επαναχρησιμοποίηση ανοιχτών δεδομένων». Περισσότερα »

Η Γερμανική δημόσια διοίκηση θα δημιουργήσει σταθμούς εργασίας ανοικτού κώδικα για την ψηφιακή της ανεξαρτησία

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία με εννέα από τα γερμανικά κρατίδια για τη δημιουργία ενός «σταθμού εργασίας δημόσιας υπηρεσίας», βασισμένου σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Έκθεση διαφάνειας πνευματικών δικαιωμάτων YouTube: Ο υπερβολικός αποκλεισμός περιεχομένου είναι πραγματικότητα

Για όποιον ενδιαφέρεται για τις συζητήσεις σχετικά με το αυτοματοποιημένο φιλτράρισμα περιεχομένου, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρώτη έκδοση της Έκθεσης Διαφάνειας Πνευματικών Δικαιωμάτων του Youtube που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημερες. Περισσότερα »

apps.education.fr: Μια πλατφόρμα εργαλείων ανοιχτού κώδικα για τηλεργασία από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας

Το Γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεότητας (Ministère de l’Éducation nationale et de la Jeunesse) κυκλοφόρησε την έκδοση beta της πλατφόρμας apps.education.fr. Στηριζόμενη σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το apps.education.fr αποσκοπεί στη διασφάλιση παιδαγωγικής συνέχειας και στην κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών για εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Περισσότερα »

Έκθεση προόδου σχετικά με την ψηφιακή δημόσια διοίκηση και τη διαλειτουργικότητα στην ΕΕ από το National Interoperability Framework Observatory (NIFO)

To Interoperable Europe, μέσω του National Interoperability Framework Observatory (NIFO), δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την έκθεση του 2021, η οποία παρέχει μια εικόνα των εξελίξεων στη ψηφιακή δημόσια διοίκησης και την διαλειτουργικότητα στην Ευρώπη, από το 2020 έως το 2021. Περισσότερα »

Η μηχανή αναζήτησης CC Search μετακομίζει στο Openverse του WordPress!

Στο εξής, όλοι οι χρήστες του CC Search θα ανακατευθύνoνται στο Openverse στο WordPress. Εκεί θα βρείτε τις ίδιες σημαντικές συλλογές με ανοιχτές άδειες. Θα δείτε μια οικεία διεπαφή, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση ανά περίπτωση χρήσης, τύπο άδειας ή πολλά άλλα φίλτρα. Περισσότερα »

Stem School Label: Μια δράση του European Schoolnet για τα σχολεία της Ευρώπης

Ο στόχος του STEM School Label είναι να καθοδηγήσει τα ευρωπαϊκά σχολεία στην αύξηση του ενδιαφέροντος και των δεξιοτήτων των νέων Ευρωπαίων σε μαθήματα STEM και να παράσχει στα σχολεία τα απαραίτητα εργαλεία για να εμπλέξουν τους μαθητές, τους δασκάλους και άλλους φορείς τους σε σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσοντας μια κατάλληλη στρατηγική STEM. Περισσότερα »

Το 2022 στο Κοινό Κτήμα (Public domain)

Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος Κοινό κτήμα (Αγγλικά: public domain) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων η ελεύθερη χρήση των οποίων δεν περιορίζεται από το νόμο ή της οποίας οι νομικοί περιορισμοί έχουν λήξει. Περισσότερα »

Το Open Source Initiative ανακοινώνει μια νέα έρευνα σχετικά με τη χρήση του ανοιχτού κώδικα και ένα νέο επίπεδο δωρεάν συνδρομής.

Η έρευνα προσπαθεί να καταγράψει τις τάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί και οι χρήστες κατά την υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα σήμερα. Περισσότερα »

Η Σουηδική κυβέρνηση επιλέγει την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Nextcloud ως τη βασική λύση για την ψηφιακή της συνεργασία

Σε μια κυβερνητική έκθεση σχετικά με τις επιλογές για τεχνολογίες ψηφιακών πλατφορμών συνεργασίας για τον δημόσιο τομέα, η σουηδική κυβέρνηση επιλέγει την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Nextcloud ως τη βασική λύση σε αυτόν τον τομέα. Περισσότερα »

Το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προγραμμάτων περιήγησης

Εάν εγκριθεί μια πρόταση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η ασφάλεια του HTTPS στο πρόγραμμα περιήγησης σας μπορεί να χειροτερέψει κατά πολύ. Μια προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 45 του πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ (eIDAS) θα είχε σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφάλεια σε εκατομμύρια χρήστες που περιηγούνται στον Ιστό. Περισσότερα »

Επικυρώθηκε η Σύσταση της UNESCO για την Ανοιχτή Επιστήμη

Ο Οργανισμός των Creative Commons (CC) επικροτεί την ομόφωνη επικύρωση της Σύστασης της UNESCO για την Ανοιχτή Επιστήμη στην 41η Γενική Διάσκεψη της UNESCO. Αυτό το έγγραφο ορόσημο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς τη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο η καλύτερη ανταλλαγή της επιστήμης είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς από το σχεδιασμό. Περισσότερα »

Μελέτη για την ανάγκη ενίσχυσης του Ανοιχτού Κώδικα ως Δημόσια Ψηφιακή Υποδομή για την Ψηφιακή Ανεξαρτησία, από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ψηφιακή δημόσια υποδομή, ωστόσο δεν λαμβάνει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας σημαντικών έργων. Με βάση αυτή την υπόθεση, μια μελέτη σκοπιμότητας που χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας προτείνει τη δημιουργία ενός «Ταμείου Ανεξαρτησίας της Τεχνολογίας του Δημοσίου» για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο οικοσύστημα λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Όλα τα άρθρα του Νοεμβρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2112/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com