ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: eDEX-UI | Ένα τερματικό από ταινίες sci-fi

by: Cerebrux

Το eDEX-UI είναι ένα τερματικό για Linux, Windows, macOS και RaspberryPi, εμπνευσμένο από ταινίες sci-fi και κυρίως από την ταινία TRON legacy, με όμορφα εφέ αλλά και χρηστικές λειτουργίες. 

Όσοι χρησιμοποιείτε Kitty τερματικό αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο eDEX-UI. Το eDEX-UI είναι ένας εξομοιωτής τερματικού συμβατός με Linux, Windows, macOS και RaspberryPi, το οποίο μοιάζει με μια διεπαφή υπολογιστή από ταινίες sci-fi (TRON Legacy).

Εκτός από εξαιρετική εμφάνιση, το eDEX-UI έχει πληροφορίες συστήματος, πληροφορίες δικτύου, διαχείριση αρχείων και φακέλων, υποστήριξη πολλαπλών καρτελών και εντυπωσιακά themes.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι :

  • Πλήρως εξοπλισμένος εξομοιωτής τερματικού με καρτέλες, χρώματα, υποστήριξη ποντικιού και υποστήριξη για εφαρμογές curses
  • Παρακολούθηση συστήματος (CPU, RAM, swap, διεργασίες) και δικτύου (GeoIP, ενεργές συνδέσεις, ρυθμοί μεταφοράς) σε πραγματικό χρόνο.
  • Πλήρης υποστήριξη για οθόνες με δυνατότητα αφής, συμπεριλαμβανομένου ενός πληκτρολογίου στην οθόνη.
  • Προβολή φακέλων που ακολουθεί το CWD (τρέχων κατάλογος εργασίας) του τερματικού.
  • Υποστήριξη για CSS injection
  • Προαιρετικά ηχητικά εφέ

Λήψη του eDEX-UI;

Το eDEX-UI μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε διανομή Linux που υποστηρίζει appimage αλλά και από Windows και macOS. 

Στο Linux θα χρειαστεί να το κάνετε εκτελέσιμο το AppImage που κατεβάσατε. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο, κλικ στις ιδιότητες, έπειτα κάντε κλικ στο Δικαιώματα και επιλέξτε » Allow_executing file as program / Εκτέλεση ως πρόγραμμα».

Τώρα κάντε διπλό κλικ στο αρχείο και θα εκτελεστεί το eDEX-UI. Θα δείτε σε full screen κάτι όπως παρακάτω:

Για να βγείτε από το eDEX-UI γράφετε exit και πατάτε enter.

Το eDEX-UI αποστέλλεται με 5 διαφορετικά Themes. Μπορείτε να αλλάξετε θέματα επεξεργάζοντας το αρχείο settings.json που βρίσκεται στο userData (ανάλογα με το λειτουργικό σας). Ανοίξτε το αρχείο settings.json και αλλάξτε το όνομα του θέματος. Όλα τα διαθέσιμα θέματα βρίσκονται στο userData/themes. Μόλις αποθηκευτεί το αρχείο settings.json, επανεκκινήστε την εφαρμογή για να εφαρμόσετε το νέο θέμα. 

Επί του παρόντος, υπάρχουν 5 διαθέσιμα θέματα. Όμως, η δημιουργία προσαρμοσμένων θεμάτων δεν είναι δύσκολη. Διαβάστε αυτό το wiki για περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία προσαρμοσμένου θέματος eDEX-UI.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα λειτουργικό τερματικό, με μεγάλο μειονέκτημα ότι καταναλώνει αρκετή επεξεργαστική ισχύ για να προβάλει όλα αυτά που θα δείτε στην οθόνη σας.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com