ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

CHAOSS: μια πρωτοβουλία του Linux Foundation για την διασφάλιση της διαφορετικότητας στον Ανοιχτό Κώδικα

H πρωτοβουλία CHAOSS του Linux Foundation , ξεκίνησε μια Ομάδα Εργασίας για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και την Ενσωμάτωση, η οποία συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς για τη δημιουργία διεθνών προτύπων που σχετίζονται με την ποικιλομορφία για κοινότητες ανοιχτού κώδικα.

Η ποικιλομορφία αποκτά δυναμική στην παγκόσμια κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Από μια σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας έως την υψηλότερη διεπιστημονική ένταξη και καλύτερα αποτελέσματα για τους τελικούς χρήστες και τους καταναλωτές, υπάρχουν πολλά οφέλη από την υψηλή ποικιλομορφία στο χώρο εργασίας. Δυστυχώς, ο κόσμος του ανοιχτού κώδικα υστερεί σε σχέση με άλλους τομείς όσον αφορά τη διασφάλιση της διαφορετικότητας στο εργατικό δυναμικό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Tennessee Vandana Singh , οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα .

Πηγή: Jennifer Riggins, κοινότητες ανοιχτού κώδικα Χρειάζονται περισσότερους ασφαλείς χώρους και κώδικες συμπεριφοράς  Τώρα.
Πηγή: Jennifer Riggins, κοινότητες ανοιχτού κώδικα Χρειάζονται περισσότερους ασφαλείς χώρους και κώδικες συμπεριφοράς. Τώρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οργανώσεις ανά τον κόσμο ξεκινούν έργα και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ένα παράδειγμα της ανανεωμένης προσοχής που δίνεται στη διαφορετικότητα σχετίζεται με τη λεγόμενη Πρωτοβουλία CHAOSS , η οποία είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα από το Linux Foundation που επικεντρώνεται στην κατανόηση της υγείας της κοινότητας μέσω μετρήσεων. Αυτό το κάνει με δύο τρόπους: από τη μία πλευρά, ορίζει μετρήσεις και αναπτύσσει μια τυπική γλώσσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η παγκόσμια κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Από την άλλη πλευρά, δημιουργεί λογισμικό για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με έργα ανοιχτού κώδικα και την παραγωγή των μετρήσεων και των πληροφοριών που σχετίζονται με την υγεία τους. 

Με ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο, το CHAOSS χωρίζεται σε διαφορετικές ομάδες εργασίας: : Diversity, Equity, & Inclusion (DEI), Evolution, Common Metrics, Value και Risk. Η ομάδα DEI ήταν η πρώτη που δημιουργήθηκε στο CHAOSS, το 2017, η οποία επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η διαφορετικότητα για την υγεία ενός έργου. Στηρίχθηκε σε δύο κύρια έργα, δηλαδή την Ανάλυση της διαφορετικότητας των φύλων στην κοινότητα OpenStack και την έρευνα του Mozilla από την Emma Irwin. Σήμερα, το DEI επικεντρώνεται σε επτά τομείς: Συμπεριληπτική επικοινωνία, Ποικιλομορφία Κοινότητας Συντελεστών, Ποικιλομορφία Εκδηλώσεων, Διακυβέρνηση, Ηγεσία, Έργο και Κοινότητα, Αναγνώριση Καλής Εργασίας. Κάθε ένας από αυτούς τους τομείς εστίασης στοχεύει να βοηθήσει τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς ανοιχτού κώδικα να προσδιορίσουν τον βαθμό της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ένταξης στις στρατηγικές επικοινωνίας τους, τις συνεισφορές των μελών τους σε μια κοινότητα, τις εκδηλώσεις που σχεδιάζουν και φιλοξενούν, τη διακυβέρνηση και την ηγεσία τους όπως σε κάθε ένα από τα έργα τους.

Για να γίνει αυτό, η ομάδα DEI συγκέντρωσε ερωτήσεις που οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αξιολογήσουν το επίπεδο DEI τους σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς. Οι ερωτήσεις στη συνέχεια συχνά ενημερώνονται με βάση τα σχόλια που συλλέγουν οι οργανισμοί που τις χρησιμοποίησαν και τις ανέπτυξαν ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας προσαρμογής. 

Ο κύριος στόχος του CHAOSS είναι να παρέχει αυτούς τους πόρους ως αφετηρία για την ανάπτυξη διεθνών προτύπων. Επομένως, οι οργανισμοί δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν όταν θέλουν να ερευνήσουν τις κοινότητές τους και την υγεία των έργων τους. Οι κύριοι ενδιαφερόμενοι που ενδιαφέρονται για την προσπάθεια της CHAOSS κυμαίνονται από ιδρύματα ανοιχτού κώδικα έως εταιρείες και πανεπιστήμια, με ειδική αναφορά στους διαχειριστές της κοινότητας και στους διαχειριστές του Open Source Program Office (OSPO), οι οποίοι συνήθως είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις σχετικές κοινότητες.

«Το ευρύ ενδιαφέρον για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη πηγάζει από το γεγονός ότι επικεντρώνεται στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να συνεργαστούν με τις κοινότητές μας. Κάνοντας πιο φιλόξενες τις κοινότητές μας, τις κάνουμε καλύτερες για όλους. Δεν έχει σημασία ποιος είναι υπεύθυνος για ένα έργο. Η εστίαση στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη είναι καλή για όλους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων και των πανεπιστημίων, και η ενσωμάτωση αυτών των αρχών από την αρχή βοηθά τους οργανισμούς να δημιουργήσουν πολύ καλύτερα και πιο υγιή έργα ανοιχτού κώδικα και κοινότητες» κατέληξε ο Georg Link.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/collection/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com