ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Μαΐου του ellak.gr

Το ενημερωτικό δελτίο Μαΐου του ellak.gr είναι διαθέσιμο στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2105/

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2105/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Αν θες να συμμετέχεις στην ομάδα αρθρογραφίας της κοινότητας, και ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλεις στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσεις νέες ερμηνείες από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών ή όποιας εφαρμογής / πρωτοβουλίας ή/και καλής πρακτικής ανοιχτού λογισμικού θεωρείς ότι είναι χρήσιμη, δήλωσε συμμετοχή στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2105/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Μαΐου:

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) συμμετέχει το GSOC 2021 με 10 έργα ανοιχτού κώδικα

Ανακοινώθηκαν στις 17 Μαΐου 2021, από την Google τα έργα ανοιχτού λογισμικού που θα που θα συμμετέχουν στο Google Summer Of Code 2021. To GSoC προσφέρει σε φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο λογισμικού, και να μάθουν πώς να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

Κάλεσμα για εθελοντές εκπαιδευτές για δημιουργία ανοιxτού εκπαιδευτικού υλικού για ανοιχτές τεχνολογίες

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) καλεί όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν ως εθελοντές/εκπαιδευτές στην δημιουργία και τον εμπλουτισμό εκπαιδευτικού υλικού για μαθήματα που θα είναι δωρεάν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ. Περισσότερα »

H FOSSCOMM 2021 διαδικτυακά στις 13-14 Νοεμβρίου 2021 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας : Κάλεσμα για προτάσεις ομιλιών εργαστηρίων

Η οργανωτική επιτροπή της FOSSCOMM 2021 καλεί τις κοινότητες ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να υποβάλει την αίτηση ομιλίας ή workshop στο https://pretalx.2021.fosscomm.gr/fosscomm-2021/cfp μέχρι την 24 Οκτωβρίου 2021. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ελληνικά, υπάρχει όμως δυνατότητα να δεχτούμε και προτάσεις στην Αγγλική γλώσσα. Περισσότερα »

Απολογισμός της ημερίδας «Δημοκρατικότερο λογισμικό σε ένα σχολείο για όλους: αλλάζοντας στάσεις και νοοτροπίες»

Την Τετάρτη 19 Μαΐου, μεταξύ 18:00-21:00 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για το Ανοιχτό Λογισμικό με τίτλο «Δημοκρατικότερο λογισμικό σε ένα σχολείο για όλους: αλλάζοντας στάσεις και νοοτροπίες» η οποία συνδιοργανώθιηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και το 4ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Αττικής. Η ημερίδα διεξήχθη διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex, ενώ παράλληλα μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. στο youtube. Περισσότερα »

Τα αποτελέσματα του hackathon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Winning over the classroom with Jitsi»

Πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου το διαδικτυακό hackathon με θέμα την εκπαίδευση με τίτλο «Winning over the classroom with Jitsi» με την συμμετοχή περισσότερων από 150 ατόμων από 50 χώρες για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για το Jitsi. Περισσότερα »

Απoλογισμός της Δημόσιας συζήτησης “Open reclaim of digital transformation”

Με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η δημόσια συζήτηση που συνδιοργάνωσαν η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος, το ΕΔΥΤΕ Α.Ε, η ΕΕΛ/ΛΑΚ και η ομάδα Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της εβδομάδας Ανοιχτής Διακυβέρνησης (OpenGovWeek) της Σύμπραξης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP). Περισσότερα »

Ολοκληρώθηκε η Πανελλήνια συνάντηση των πρεσβευτών του Scientix

Με αφορμή την είσοδο νέων Ελλήνων πρεσβευτών στην ομάδα των Scientix Ambassadors, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29/05 μια ημερίδα γνωριμίας, απολογισμού της προηγούμενης περιόδου και προγραμματισμού και οργάνωση των δράσεων για το επόμενο διάστημα του έργου Scientix. Περισσότερα »

Γιατί πρέπει να ζητάτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα για τις συσκευές IoT σας

Σε έναν κόσμο όπου οι συσκευές IoT γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να ζητάτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την συσκευή σας: Για να έχετε μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Ποιο είναι το πρόβλημα με το κλειστό λογισμικό στις συσκευές ΙΟΤ; Δεν είστε πότε σίγουροι ότι η συσκευή σας θα υποστηρίζεται, όσο αυτή ακόμα λειτουργεί. Περισσότερα »

Εγκατάσταση Nextcloud για τις ανάγκες ενός οργανισμού

Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της σουίτας εφαρμογών Nextcloud. Αυτό το άρθρο βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την εγκατάσταση του Nextcloud για εσωτερική χρήση στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). To άρθρο στα Αγγλικά. Περισσότερα »

Η πόλη του Ντόρτμουντ επιλέγει ανοιχτό λογισμικό

Πριν από λίγους μήνες το δημοτικό συμβούλιο του Ντόρτμουντ ενέκρινε δύο ψηφίσματα, με στόχο να κάνει τη χρήση και την ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα κανόνα έως το 2025. Με αυτήν την απόφαση , που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και δημοσιεύθηκε αργότερα, η πόλη θα κάνει ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο της υποδομής πληροφορικής της πόλης. Περισσότερα »

Τα Creative Commons γίνονται 20 χρονών!

Όταν ιδρύθηκε το Creative Commons το 2001, το Διαδίκτυο ήταν ένα εκκολαπτόμενο σύμπαν με πολλές δυνατότητες και οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα όπως η Βικιπαίδεια και η Google μόλις είχαν ξεκινήσει. Οι ιδρυτές των CC ήθελαν να διασφαλίσουν ότι, καθώς το Διαδίκτυο θα συνέχιζε να μεγαλώνει, η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα θα έμενε αδιαπραγμάτευτη. Περισσότερα »

Η πανδημία, η φαρμακευτική βιομηχανία και ο «καπιταλισμός της πνευματικής ιδιοκτησίας»

Στον απόηχο της συζήτησης για την ενδεχόμενη κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορονοϊού με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, δημοσιεύουμε σήμερα ένα κείμενο που ασχολείται με τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη δομή της φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο του σύγχρονου «καπιταλισμού της πνευματικής ιδιοκτησίας». Περισσότερα »

Σχεδιάζοντας φάρμακα για τους ανθρώπους όχι για τα κέρδη

Η παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων παραμένει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του ιδιωτικού τομέα που αναζητά κέρδη, παρά τη ζωτική σημασία που έχει η δημόσια υγεία, καθώς και τις υψηλότατες δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα. Γιατί τα εμβόλια για την covid-19 ανήκουν σε ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες και όχι στους ανθρώπους; Περισσότερα »

Παρουσιάζοντας το Διαδίκτυο δημόσιου συμφέροντος: Μια σειρά άρθρων από το EFF

Αν πείτε τη λέξη «Διαδίκτυο» αυτές τις μέρες, και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέπτονται εικόνες του Mark Zuckerberg και του Jeff Bezos, της Google και του Twitter. Αυτή η χούφτα εταιρειών τεχνολογίας και οι απόμακροι διευθύνοντες σύμβουλοί τους έχουν την ηλεκτρονική μας προσοχή και κυριαρχούν ακόμα και στις offline ειδήσεις. Περισσότερα »

Ασφαλείς, χωρίς αποκλεισμούς επικοινωνίες με MATRIX στο Πανεπιστήμιο του Innsbruck

Το Πανεπιστήμιο του Innsbruck είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αυστρίας. Ιδρύθηκε το 1669 και διαθέτει 16 σχολές που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων σε σχεδόν 30.000 φοιτητές. Θέλοντας να υποστηρίξει τη ζωντανή κουλτούρα μάθησης, το πανεπιστήμιο ήθελε να παρουσιάσει ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο. Περισσότερα »

Όλα τα άρθρα του Μαΐου ειναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2105/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com