ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Το μέλλον του CentOS και τα fork

by: Cerebrux

Ήδη αυτοί που έπρεπε να ανησυχούν για το μέλλον των συστημάτων τους μιας και χρησιμοποιούν CentOS φαντάζομαι ότι έχουν αρχίσει τα απαραίτητα σχέδια αντικατάστασης της σταθερής έκδοσης του CentOS 8. Για όλους τους άλλους που απλά δείχνουν ενδιαφέρον, ας πούμε μερικά πράγματα.

Εφόσον έχετε διαβάσει την είδηση ότι το CentOS αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται, ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα σχετικά με τις ειδήσεις για το τέλος του CentOS όπως το ξέραμε μέχρι τώρα.

Σημείωση: Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω την θέση μου ως εργαζόμενος στην Red Hat ότι το άρθρο αυτό είναι ή άποψή μου και μόνο αυτό.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση επίσημη ανακοίνωση από την Red Hat πάνω στο θέμα. Αν θέλετε επίσημες διευκρινήσεις, διαβάστε το FAQ και το blogpost της εταιρείας που έχουμε στις παραπομπές.

Ξεκαθάρισμα για το τι θα συμβεί στο CentOS

Ας ξεκινήσουμε με βάση, αυτά που ανακοινώθηκαν για να έχετε κατά νου για το τι μέλλει γενέσθαι με το CentOS:

  • Tέλος το CentOS και άρα δεν θα υπάρχει CentOS Linux 9
  • Τα updates για το CentOS 8 θα ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021
  • Τα updates για το CentOS 7 θα ισχύουν μέχρι 30 Ιουνίου 2024.

Γιατί αυτή η αλλαγή στο CentOS;

Το CentOS δεν ήταν ποτέ 1:1 κλώνος του RHEL

Ναι, όλοι έτσι νομίζουν, αλλά δεν ισχύει. 

Υπάρχουν αρκετές διαφορές στον κώδικα, αφού το CentOS υποστηρίζει πολλά περισσότερα πακέτα από αυτά που υποστηρίζει το RHEL. Συνεπώς κανείς δεν χάνει μία “δωρεάν κόπια του RHEL” καθώς δεν ήταν ποτέ μία ένα-προς-ένα σωστή κόπια.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Καθε 4-5 χρόνια οι μηχανικοί στην RedHat, τραβάνε ένα snapshot του Fedora, το παίρνουν και του αλλάζουν τα φώτα, και φτιάχνουν έτσι την νέα έκδοση του RHEL.

Η διαδικασία μετατροπής του Fedora σε RHEL γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των πελατών, συνεργατών, vendors και ό,τι συγκεκριμένα use-cases έχουν και ζητάνε από το RHEL να τους παρέχει.

Στην συνέχεια, όταν κυκλοφορήσει το RHEL, τότε αρχίζει και προετοιμάζεται και η αντίστοιχη έκδοση του CentOS Linux.

Το πρόβλημα

Για την ακρίβεια υπάρχουν 3 προβλήματα με αυτή τη προσέγγιση.

  1. Contribution στο RHEL για κάποιον εκτός της RedHat, είναι πολύ δύσκολο, αφού το όλο building γίνεται στα “κρυφά”.
  2. Οι αλλαγές στο RHEL μέσω τις κοινότητας, γίνονται μέσω του Fedora (δηλαδή 4 με 5 χρόνια αργότερα) και δεν είναι καν σίγουρο αν θα επιλεχθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές για να μπουν στο RHEL.
  3. Contribution στο CentOS το ίδιο, καθώς ο κώδικας του προέρχεται κατά βάση από το RHEL, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραγικές καθυστερήσεις.

Η αλλαγή λύνει αυτά τα προβλήματα.

Προτεραιότητες επιχειρήσεων

Η RedHat ήταν, είναι και θα είναι πάντα open-source εταιρεία.

Η απόφαση δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι η RedHat δεν θέλει τον κόσμο να έχει δωρεάν λογισμικό. Επίσης η απόφαση δεν σχετίζεται με την IBM (αλλά είναι πιασάρικο και πουλάει για clickbait).

Ο στόχος είναι να δοθεί στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού ένας τρόπος να αλληλεπιδράσουν καλύτερα και πιο σωστά με το RHEL (και κατ επέκταση και με το ίδιο το CentOS), και αυτός ο τρόπος είναι το CentOS Stream. Η RedHat θέλει περισσότερο open-source, όχι λιγότερο. Θέλει περισσότερη διαφάνεια, όχι λιγότερη. Κάθε 6 μήνες θα γίνεται συγχώνευση του CentOS Stream στο RHEL.

Αυτό επιτρέπει την κοινότητα να βάλει πράγματα στο RHEL με έναν πιο γρήγορο και διαφανή τρόπο. Και όχι μόνο την κοινότητα, αλλά και οποιονδήποτε συνεργάτη ή πελάτη της RedHat, πλέον έχει την δύναμη να βάλει κάτι μέσα στο RHEL και να τρέξει μέσα στους επόμενους 6 μήνες, επηρεάζοντας έτσι το roadmap της ίδιας της enterprise διανομής.

Επειδή τα συγκεκριμένα contributions θα έχουν ως στόχο το stability (δεν νομίζω να θέλει κάποιος να του “σκάσει” το RHEL στο production), δεν μιλάμε για το τυπικό rolling release model τύπου Tumbleweed, Debian Sid ή Fedora Rawhide, όπου εκεί είναι η παιδική χαρά.

Στην ουσία το CentoOS Stream θα είναι το επόμενο RHEL, οπότε πλέον θα έχετε κάτι πολύ κοντά στο RHEL, χωρίς καθυστερήσεις, το οποίο θα είναι “αρκετά σταθερό”. Βέβαια το “αρκετά” δεν είναι και πολύ συγκεκριμένο metric…

Καλά όλα αυτά, αλλά το CentOS…

Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί δεν κράτησε η RedHat την υπόσχεση της να παρέχει support στο CentOS 8 ως το 2029; Γιατί δεν έφτιαξε 2 projects (CentOS και CentOS Stream) ή γιατί δεν ονόμασε το νέο προϊόν RHEL Stream;

Ναι, έχετε δίκιο εδώ. Από την στιγμή που «υποσχέθηκε» υποστήριξη ως το 2029 έπρεπε να την κρατήσει.

Ωστόσο, αν δείτε λίγο τι συμβαίνει εκεί έξω στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού, αυτό είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο. Από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο συμβόλαιο, δεν υπάρχει κάποια νομική εγγύηση να σου λέει ότι θα ισχύει. Αν ο maintainer του εκάστοτε project αποφασίσει να το σταματήσει, απλά θα μείνεις ξεκρέμαστος.

Υπάρχει ένα ρητό, που λέει: “Those who do; decide”.

Με άλλα λόγια, όποιος θέλει να συνεχίσει το έργο του CentOS ως μία downstream εκδοχή του RHEL, μπορεί να το κάνει, και όπως θα δούμε παρακάτω, ήδη έχει ξεκινήσει μία τέτοια προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, η Red Hat έσπασε την εμπιστοσύνη που της είχαν στο κομμάτι του CentOS και αυτό δεν αλλάζει.

Άλλες λύσεις:

Διανομή… τύπου CentOS ή κλώνος του RHEL ;

Όπως είπα, «Αυτοί που πράττουν, αποφασίζουν». Έτσι, όπως αναφέρθηκε και στην είδηση, ήταν αναμενόμενο να έχουμε αντιδράσεις και να παρθούν αποφάσεις. Ο ίδιος ο ιδρυτής του CentOS αναφέρεται σε σχόλιο και μιλάει για την δημιουργία μιας νέας διανομής που θα είναι 1:1 ίδια με το RHEL. Όπως φαίνεται, θα λέγεται Rocky.

Θέλεις ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι κλώνος του RHEL, αλλά δεν θες ή δεν μπορείς να πληρώσεις για αυτό; Επίσης δεν σε καλύπτει το development version του RHEL για τα workloads που τρέχεις; Το πιο επίσημα κοντινό σε RHEL είναι πλέον το CentOS Stream ή μπορείς να διαλέξεις μία άλλη διανομή όπως πχ Ubuntu LTS, Debian, openSUSE Leap, ή κάποιο άλλο παράγωγο του RHEL.

Μια απο αυτές αλλά ίσως άγνωστη εναλλακτική που αναφέρθηκε στα social είναι το Oracle Linux που βασίζεται στο RHEL και χρησιμοποιείται κυρίως από DBAs. Προσωπικά, θα πω πάλι ότι μια χαρά είναι το Ubuntu LTS, Debian, openSUSE Leap. Στην τελική το CentOS 7 θα παίζει μέχρι το 2024, και μέχρι τότε σίγουρα κάποιος κλώνος του θα έχει σταθεροποιηθεί.

Με τα CentOS Containers;

Κάνεις build containerized apps πάνω σε CentOS Linux container images; Χρησιμοποίησε το RedHat Unified Build Image (UBI). Είναι δωρεάν RHEL για containers. Θα το βρεις εδώ.

Για εφαρμογές που φτιάχνω στο RHEL;

Φτιάχνεις εφαρμογές για το RHEL;

Ωραία, αν δεν το γνωρίζεις, Κατέβασε το ίδιο το πραγματικό RHEL που είναι δωρεάν για Developers, με μόνο πρόβλημα ότι θα έχεις spam mails από το Red Hat developer subscription. Διαφορετικά, μπορείς να δοκιμάσεις το CentOS Stream.

Πως κάνω μετάβαση από CentOS σε CentOS Stream;

Τρέχεις CentOS και θες να κάνεις migrate σε CentOS Stream (το ίδιο ισχύει και για containers); Τρέξε

dnf install centos-release-stream && dnf distro-sync

Εν τέλη, για την δική μου ατομική λύση στον server μου, πιστεύω ότι το CentOS Stream θα είναι μια χαρά σταθερό και αν υπάρχει bug είναι πλέον πολύ πιο πιθανό να λυθεί τώρα, παρά πριν. Επίσης αν είστε λάτρης του Linux και ξέρετε τα βασικά από packaging, πλέον θα μπορείτε να βάλετε κώδικα μέσα στο RHEL, το οποίο μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την επαγγελματική σας καριέρα στο χώρο του Λίνουξ. Γενικότερα, το CentOS Stream πιστεύω θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διανομή για αρκετούς φίλους της κοινότητας CentOS.

Θα κλείσω αναφέροντας ότι φυσικά, και έχω ξενερώσει με την απόφαση να κόψουν το support για την έκδοση 8 το 2021, αντί το 2029.

Παραπομπές

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com