ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τέλος το CentOS μετά το 2021

Όσοι βασίζουν τους server τους σε CentOS, θα εκπλαγούν ίσως με την είδηση ότι το CentOS 8 θα σταματήσει να υποστηρίζεται το 2021 και να αναπτύσσεται ως σταθερής έκδοσης διανομή, με το CentOS Stream να γίνεται επίκεντρο ως έργο αλλά και ως ανάντη της διανομής RHEL.

Ήδη ένα μεγάλο μέρος των χρηστών τoυ CentOS έχει ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών ενάντια στην απόφαση της RedHat. Δείτε την καμπάνια εδώ

Πριν περίπου 1 χρόνο, με την κυκλοφορία του CentOS 8, είχε ανακοινωθεί και το νέο project CentOS Stream για το οποίο είχαμε γράψει στο άρθρο «CentOS 8 / Stream : Τι είναι το CentOS Stream«. Με λίγα λόγια το CentOS Stream είναι μια Rolling Release διανομή Linux που περιέχει τον κώδικα που αναπτύσσεται για την επόμενη έκδοση RHEL. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης επιτρέπει στην κοινότητα να συζητήσουν, να προτείνουν και να συνεισφέρουν χαρακτηριστικά και διορθώσεις στην RHEL περισσότερο γρήγορα.

Όσοι βασίζονται στο CentOS 8 για να απολαύσουν την αξιοπιστία και τα χαρακτηριστικά της Red Hat Enterprise Linux 8, αλλά χωρίς το κόστος αδειοδότησης κ.λπ., θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποστήριξη της διανομής θα λήξει το 2021. Μετά το τέλος του 2021, το CentOS 8 δεν θα συντηρείται πλέον, αλλά το CentOS 7 θα συνεχίσει να υποστηρίζεται έως το 2024.

Αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης για το CentOS

Η κοινότητα του CentOS, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο επίσημο blog τους θα επικεντρωθεί στο CentOS Stream ως το ανάντη (upstream) έργο του Red Hat Enterprise Linux και καλούν τους χρήστες του CentOS 8 να ξεκινήσουν τη μετάβαση στο CentOS Stream.

Σύμφωνα με το blog post τους εάν χρησιμοποιείτε το CentOS Linux 8 σε production περιβάλλον και ανησυχείτε ότι το CentOS Stream δεν θα ικανοποιήσει τις ανάγκες σας, συνιστούν να επικοινωνήσετε με την Red Hat σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές για την εταιρεία σας. Με άλλα λόγια αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια το CentOS 8 μετά το 2021 και να μην αλλάξετε σε Stream θα πρέπει να διαλέξετε μια συνδρομητική υπηρεσία από την Red Hat.

Τι λέει η Red Hat, τι απαντάνε οι χρήστες του CentOS

Η (IBM)Red Hat από την μεριά της, αναφέρει στην αρχή της ανακοίνωσής τους ως παράδειγμα την Facebook οι οποίοι έχουν μετεγκατασταθεί (ή μετεγκαθίστανται) όλοι οι server τους σε εσωτερική διανομή που βασίζεται στο CentOS Stream.

Η Red Hat πιστεύει ότι η μετατόπιση στο CentOS Stream είναι ο καλύτερος τρόπος για την περαιτέρω και στενότερη σχέση της κοινότητα με την ανάπτυξη της διανομής RHEL. Το CentOS Stream βρίσκεται ως διανομή ανάμεσα στο Fedora Project και της διανομής του RHEL. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σκοπεύουν να εισαγάγουν χαμηλού ή χωρίς κόστος συνδρομές για μια ποικιλία περιπτώσεων χρήσης, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για έργα ανοιχτού κώδικα και κοινότητες και επέκταση των περιπτώσεων χρήσης συνδρομών Red Hat Enterprise Linux Developer για καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών διαχειριστών συστημάτων Linux που βασίζονται στο CentOS.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν καθησυχάζουν τους χιλιάδες διαχειριστές CentOS οι οποίοι βασίζουν τα συστήματά τους σε αυτόν τον δωρεάν «κλώνο» του RHEL. Αν επισκεφτεί κάποιος το επίσημο blog τους CentOS και διαβάσει τα σχόλια θα καταλάβει τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει αυτή η απόφαση.

Αρκετοί αναφέρουν ότι ο σκοπός της ύπαρξης της διανομής CentOS και ο μόνος λόγος που κάποιος χρησιμοποιεί το CentOS είναι επειδή αποτελεί ένα ανακατασκευασμένο RHEL και επομένως η απόφαση αυτή, αυτομάτως ακυρώνει την ύπαρξη, την χρήση αλλά και την συμμετοχή της ευρύτερης κοινότητας στην ανάπτυξή της διανομής. Άλλοι αναφέρουν ότι ο λόγος που χρησιμοποιούν το CentOS ήταν επειδή αποτελούσε μια σταθερή διανομή ενώ τώρα με την αλλαγή στο CentOS Stream, η διανομή μετατρέπεται από μια σταθερή κυκλοφορία, σε διανομή «έδαφος δοκιμών beta» για το RHEL.

Τέλος, αρκετοί βλέπουν ότι κερδισμένοι από την υπόθεση θα βγουν οι Canonical με το Ubuntu LTS , το Debian, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι το Oracle Linux που είναι 100% συμβατό με το Red Hat Enterprise Linux (και άρα με το CentOS), είναι μια ασφαλής και δωρεάν εναλλακτική λύση και μια τεράστια ευκαιρία για την Oracle να καλύψει το κενό.

Update (9/11/20): Παρακολουθούμε το ζήτημα και θα ενημερώνουμε. O Gregory Kurtzer, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του CentOS, ανέφερε :

Σκέφτομαι να δημιουργήσω μια άλλη ανακατασκευή του RHEL και ίσως να μπορώ να προσλάβω μερικούς ανθρώπους για αυτήν την προσπάθεια. Εάν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε, εγγραφείτε στο HPCng slack (σύνδεσμος στον ισότοπο hpcng.org).

Gregory Kurtzer original founder of CentOS

Ήδη ξεκινάνε το fork του CentOS 8 : https://github.com/hpcng/rocky/

Παραπομπές

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com