ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: UbuntuDDE: Νέα διανομή Ubuntu με Deepin Desktop

by: Cerebrux

Η νέα προσπάθεια που φέρνει το Deepin Desktop στο Ubuntu ονομάζεται UbuntuDDE και η πρώτη του έκδοση θα είναι το UbuntuDDE Remix 20.04 το οποίο χρησιμοποιεί ως βάση το Ubuntu 20.04 LTS και θα υποστηρίζεται από την κοινότητα του UbuntuDDE.

Μήπως επιθυμούσατε να είχατε μια διανομή με την σταθερότητα και την εξοικείωση που έχετε σε ένα Ubuntu LTS όπως με αυτή της επερχόμενης έκδοσης 20.04, αλλά με την εντυπωσιακή ομορφιά του Deepin Desktop που προέρχεται απο την κινεζική διανομή Deepin Linux; Τότε το ολοκαίνουργιο UbuntuDDE μπορεί να είναι η τέλεια διανομή Linux για εσάς.

Τι είναι το UbuntuDDE – Deepin Desktop Environment;

Το UbuntuDDE είναι ένα «remix» του Ubuntu παρόμοιο με το Ubuntu Cinnamon Remix που είχαμε δεί στο άρθρο «Η πρώτη έκδοση του Ubuntu Cinnamon είναι διαθέσιμη«. Φυσικά όπως και το Ubuntu Cinnamon, δεν υποστηρίζεται επίσημα από την Canonical (σε αντίθεση π.χ. με το Kubuntu ή το Ubuntu Budgie), αλλά αυτό ίσως να αλλάξει σε επόμενες εκδόσεις.

Στιγμιότυπα της Deepin επιφάνειας εργασίας
Στιγμιότυπα της Deepin επιφάνειας εργασίας

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής προγραμματιστής Arun Kumar Pariyar σχετικά με το γιατί γιατί δημιούργησε αυτό το έργο:

Όπως γνωρίζουμε, το Ubuntu είναι μία από τις πιο ισχυρές διανομές Linux με το ευρύ φάσμα πακέτων λογισμικού, ενώ το Deepin Desktop Environment (DDE) 5.0 είναι ένα από τα πιο όμορφα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας στον κόσμο του Linux. «Αναρωτιόμουν» τι θα γινόταν αν συνδυάσουμε το Ubuntu με το DDE; Αυτό θα περιλάμβανε τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο κόσμους.πηγή: An Exciting New Version Of Ubuntu 20.04 Offers The Deepin Desktop With A Twist (Forbes)

Μπορείτε να κατεβάσετε την τρέχουσα έκδοση beta του UbuntuDDE 20.04 και να συζητήσετε με τους προγραμματιστές και την κοινότητα στην επίσημη ομάδα Telegram εδώ.

Σημειώστε ότι όσοι το δοκιμάσετε σε εικονική μηχανή βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τo «Normal Mode» για καλύτερη απόδοση αντί για το πιο εφετζίδικο «Effects Mode«.

Γιατί να μην βάλω Deepin Linux;

Το Deepin Linux, την παρουσίαση της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο «Deepin Linux: Κινέζικη δύναμη ή μια ακόμα ‘κινεζιά’;» είναι μια διανομή που βασίζεται στο Debian Unstable. Αντίθετα, το UbuntuDDE, όπως προδίδει και το όνομα αυτού, βασίζεται στο Ubuntu.

Μια μεγάλη επίσης διαφορά, που ίσως να ανακουφήσει τις ανησυχίες μεταξύ ορισμένων χρηστών σχετικά με τις κατηγορίες περί «συλλογής δεδομένων χρηστών» απο το Deepin Linux είναι ότι αντί του Deepin AppStore χρησιμοποιεί το Ubuntu Store. Όπως αναφέρει ο Pariyar:

Το AppStore του Deepin’s βασίζεται σε ιστότοπό που περιέχει συνδέσμους cnzz.com [κινεζική έκδοση του Google Analytics] και δεν συλλέγονται ιδιωτικές πληροφορίες χρήστη«.

Ωστόσο, το UbuntuDDE Remix δεν έχει Deepin Appstore και αντ ‘αυτού χρησιμοποιεί το Κέντρο λογισμικού Ubuntu. Επίσης, η φύση των πακέτων UbuntuDDE που κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τον ανοιχτού κώδικα Deepin επιφάνειας εργασίας, διασφαλίζει ότι δεν συλλέγονται δεδομένα από το UbuntuDDE ή την τεχνολογία Deepin.πηγή: An Exciting New Version Of Ubuntu 20.04 Offers The Deepin Desktop With A Twist (Forbes)

Έτσι, για όσους ανησυχείτε για την τηλεμετρία, ίσως είναι καθησυχαστικό το ότι το Deepin AppStore δεν περιλαμβάνεται και ότι τα πακέτα Deepin που υπάρχουν στην τρέχουσα beta του UbuntuDDE προέρχονται από αποθετήρια λογισμικού του Ubuntu και όχι του Deepin Linux.

Μήπως δεν το χρειαζόμαστε τελικά;

Το DDE παραμένει μια κομψή και γρήγορη επιφάνεια εργασίας που δυστυχώς δεν λαμβάνει την ευρεία προσοχή που της αξίζει λόγω ίσως της κινεζικής προέλευσής της.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το περιβάλλον DD επιφάνειας εργασίας στην υπάρχουσα εγκατάσταση Ubuntu που έχετε, αλλά αυτό συνοδεύεται από πιθανούς πονοκεφάλους, ή περιστασιακά σφάλματα που μπορεί να εμφανιστούν όταν υπάρχουν ταυτόχρονα δύο επιφάνειες εργασίες.

Το UbuntuDDE βρίσκεται στα «σπάργανα», αλλά ο δελεαστικός συνδυασμός του Ubuntu LTS σε συνδυασμό με την εμπειρία στην επιφάνεια εργασίας του Deepin είναι πολλά υποσχόμενο.

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com