ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Η επιτυχία του GNU Health ξεπερνά την έννοια ελεύθερου λογισμικού

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Αφού είδαμε πως μπορεί το GNU Health να καταπολεμήσει την COVID-19, ας δούμε και πως το GNU Health ξεπερνά την έννοια του απλού λογισμικού;

Το 2006, ο Dr. Luis Falcón, MD ίδρυσε το GNU Health, ένα δωρεάν πληροφοριακό σύστημα πληροφόρησης για την υγεία, το οποίο έλαβε το βραβείο “Best Project of Social Benefit” που έδωσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού.

Το GNU Solidario είναι η μη κερδοσκοπική ΜΚΟ πίσω από το GNU Health, που ξεκίνησε ως έργο ελεύθερου λογισμικού για εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις αγροτικές περιοχές και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από τότε, έχει εξελιχθεί σε ένα πλήρες σύστημα πληροφοριών για το νοσοκομείο και την υγεία που χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Υπουργεία Υγείας (όπως στο Entre Rios της Αργεντινής) και ιδιωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Το GNU Health / Solidario και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία των Ηνωμένων Εθνών – UNU IIGH – υπέγραψαν συμφωνία το 2011 για να εκπαιδεύσουν τους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο στο πρόγραμμα, ως τρόπο προώθησης του ελεύθερου λογισμικού στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες. Έκτοτε, και οι δύο οργανώσεις συνεργάζονται και διευρύνουν το δίκτυο των εταίρων τους για την παροχή υγείας παγκοσμίως, η οποία επίσης λειτουργεί προς την κατεύθυνση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Dr. Luis Falcón, MD

Dr. Luis Falcón, MD and DVM Efstathios Iosifidis

Ε: Ποιοι είναι οι 3 καλύτεροι λόγοι για τους οποίους το GNU Health είναι καλύτερο από ένα ιδιοταγές σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα;
A: Το GNU Health είναι ένα επίσημο πρόγραμμα GNU και και στηρίζεται σε κοινότητα, έτσι …
Οι διαχειριστές και οι πάροχοι μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το GNU Health, να το μελετήσουν και στη συνέχεια να το προσαρμόσουν στις ανάγκες τους. Δεν υπάρχει κλείδωμα προμηθευτή, επειδή δεν υπάρχει προμηθευτής. Δεν υπάρχουν κρυφά κόστη ή σενάρια αναβάθμισης. Όλοι θα μπορούν πάντα να κάνουν αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση δωρεάν. Υπάρχει μια διεθνής κοινότητα υποστήριξης γύρω από το GNU Health. Έχουμε κοινό demo server της κοινότητας GNU Health, τεκμηρίωση στο WikiBooks, κανάλια IRC, λίστες αλληλογραφίας, συστήματα εντοπισμού σφαλμάτων και περιβάλλον ανάπτυξης.

Ε: Πώς υπερβαίνει το κόστος;
Α: Ελευθερία και ηθική.
Το GNU Health εξελίσσεται από το “ταλέντο”, την ανατροφοδότηση, τη συνεισφορά μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης κοινότητας. Υπάρχουν ήδη ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας, που διδάσκουν το GNU Health σε επαγγελματίες του χώρου της υγείας σε όλο τον κόσμο. Το GNU Solidario, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πίσω από το GNU Health, παρέχει υγεία και εκπαίδευση με ελεύθερο λογισμικό. Συνεργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα θεσμικά όργανα για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προληπτικής ιατρικής και άλλων από τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα άρθρωμα του GNU Health ειδικά για τον MDG6, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, του HIV / AIDS και της φυματίωσης. Το GNU Solidario φιλοξενεί επίσης το Διεθνές Συνέδριο για την ηλεκτρονική υγεία στις αναδυόμενες οικονομίες, ένα ετήσιο συνέδριο επικεντρωμένο στο ελεύθερο λογισμικό για την ηλεκτρονική υγεία και πώς μπορεί να βοηθήσει οργανισμούς να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων τους. Έχουμε επισκέπτες και συμμετέχοντες από τους γιατρούς χωρίς σύνορα, τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO, τον Ερυθρό Σταυρό, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα υπουργεία Υγείας. Όπως μπορείτε να δείτε, υπερβαίνει το κόστος.

Ε: Το GNU Health λειτουργεί παράλληλα με τα υφιστάμενα συστήματα υγείας ή τα αντικαθιστά;
Α: Μπορεί να κάνει και τα δύο. Όσον αφορά τη διαχείριση των κέντρων υγείας, το GNU Health συνδυάζει και ενσωματώνει τις πληροφορίες για τους ασθενείς από τα ηλεκτρονικά ιατρικά τους αρχεία (δημογραφικά στοιχεία, αξιολογήσεις, ιατρικό ιστορικό, εργαστηριακά κλπ.) Με τις διαδικασίες του κέντρου υγείας (λογιστική, ανθρώπινο δυναμικό, αποθέματα, διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού κλπ.). Οποιαδήποτε μη συζευγμένα συστήματα (λογιστική, HR, EMR, SCM κ.λπ.) μπορούν να αντικατασταθούν προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι πόροι και οι διαδικασίες σε ένα σύστημα. Το GNU Health μπορεί επίσης να διαλειτουργεί με άλλα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης ελεύθερου λογισμικού. Για παράδειγμα, το GNU Health μπορεί να αποθηκεύσει τοπικές ιατρικές εικόνες ασθενών (MRI, ακτινογραφίες, CT κ.λπ.) ή να συνδεθεί απευθείας με ένα διακομιστή PACS χρησιμοποιώντας προγράμματα προβολής DICOM όπως το Ginkgo, το Aeskulap ή ακόμα και το Nextcloud Hub. Η διαλειτουργικότητα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον είναι απαραίτητη και το ελεύθερο λογισμικό παρέχει τα εργαλεία για την επίτευξη περισσότερων.

Ε: Οι περισσότεροι διαχειριστές, είναι πρόθυμοι ή απρόθυμοι να εφαρμόσουν ένα σύστημα ανοικτού κώδικα;
Α: Έχουμε εφαρμόσει την GNU Health τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά ιδρύματα. Αγαπούν την ιδέα να έχουν ένα σύστημα που τους ανήκει. Το GNU Health είναι ένα έργο που βασίζεται στην κοινότητα, έτσι δεν συνδέονται με έναν προμηθευτή λογισμικού. Δεν υπάρχουν άδειες, κρυφά κόστη ή κλείδωμα προμηθευτών που τους περιορίζουν.

Ε: Οι πάροχοι πρέπει να αγοράσουν νέο εξοπλισμό και να προσλάβουν επαγγελματίες πληροφορικής για την εφαρμογή του GNU Health;
Α: Εξαρτάται από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του κέντρου. Τα Πληροφοριακά Συστήματα Νοσοκομείων ασχολούνται με πολλές πτυχές (λογιστική, αποθέματα, κλινικά αρχεία, προμηθευτές, επιδημιολογία, εργαστήριο, φαρμακείο, ασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης κλπ.). Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα καλά προγραμματισμένο και σχεδιασμένο έργο που υλοποιείται από μια καλά εκπαιδευμένη τοπική ομάδα θα παράγει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας με υψηλό επίπεδο βιωσιμότητας.

Ε: Γιατί πιστεύετε ότι το GNU Health ωφελεί περισσότερους ασθενείς, φροντιστές και γιατρούς από τα υπάρχοντα συστήματα;
Α: Εκτός του ότι είναι ελεύθερο λογισμικό, το σύστημα επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα και υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση στις ιδέες που αφορούν τον ασθενή, όπως η προώθηση της υγείας, η πρόληψη των ασθενειών, η οικογενειακή ιατρική και οι κοινωνικές καθοριστικές προτεραιότητες των ασθενειών. Από τεχνική άποψη, η κλιμάκωση και η προσαρμοστικότητα είναι καθοριστικής σημασίας. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικές ομάδες μεταφραστών, καθιστώντας εύκολη τη χρήση του GNU Health στην περιοχή τους.

Ε: Το GNU Health παρέχει υψηλή δυνατότητα κλιμάκωσης;
A: Το GNU Health παρέχει λύσεις για μικρά ιατρεία και μεγάλα νοσοκομεία. Η αρθρωτή σχεδίαση του συστήματός του επιτρέπει να προσαρμόζει τη λειτουργικότητά του στην πολυπλοκότητα του κέντρου υγείας. Το GNU Health τρέχει πάνω σε βάση δεδομένων PostgreSQL και μπορούμε να το υλοποιήσουμε σε ένα συγκεντρωτικό ή κατανεμημένο περιβάλλον. Επιπλέον, το GNU Health χρησιμοποιεί την Python και το Tryton. Και τα δύο είναι πολύ επεκτάσιμα.

Ερ .: Προτείνετε άλλες λύσεις ανοιχτού κώδικα για τους παρόχους και τα κέντρα υγείας;
Α: Απολύτως. Συστήματα όπως το Nextcloud Hub ή το Ginkgo είναι εξαιρετικά προγράμματα προβολής αρχείων DICOM. Το Bika Labs είναι ένα LIMS που μπορεί να συνδεθεί απευθείας με το άρθρωμα του εργαστηρίου του GNU Health. Το Tryton παρέχει ένα ισχυρό και κλιμακωτό πλαίσιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών λύσεων.

Ε: Ποια ζητήματα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε καλύτερα για την υγεία μας;
Α: Η υγεία είναι ένα ζήτημα για όλους μας, είτε το σκεφτόμαστε πολύ είτε όχι. Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ζητούν από τους πολιτικούς τους να υιοθετήσουν ελεύθερο λογισμικό στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, επειδή η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Επομένως, όλα τα πληροφοριακά συστήματα για την υγεία πρέπει να βασίζονται στο ελεύθερο λογισμικό. Η δημόσια υγεία και το ιδιοκτησιακό λογισμικό είναι ανταγωνιστικές.

Εμείς, ως ιδιώτες, πρέπει να απαιτούμε δωρεάν λογισμικό στις δημόσιες διοικήσεις μας. Και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίσουν το ελεύθερο λογισμικό και πώς μπορεί να τους βοηθήσει, τόσο τους ασθενείς τους όσο και τους φροντιστές τους. Την επόμενη φορά που θα πάτε στο γιατρό, παρακαλείστε να ενημερώσετε τον γιατρό σχετικά με τα οφέλη του ελεύθερου λογισμικού και να τους γράψετε μια συνταγή για health.gnu.org!:

Παραπομπές :Success of GNU Health goes beyond free software

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/, https://eiosifidis.blogspot.com/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com