ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

FOSDEM 2020: Ένας μικρός απολογισμός

Όπως κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, διοργανώθηκε και φέτος το συνέδριο FOSDEM στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση της FOSDEM και το πρόγραμμα περιείχε περισσότερες από 800 ομιλίες, workshops και “lighting talks” τα βίντεο των πιο πολλών ομιλιών από το 2015-2020 είναι διαθέσιμα ΕΔΩ. Το συνέδριο διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από εθελοντές και χρηματοδοτείται από χορηγίες και η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις δράσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, γύρω από το ανοιχτό λογισμικό. Φέτος το παρακολούθησαν περισσότερα από 8000 σύνεδροι με φυσική παρουσία και ακόμα περισσότεροι είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν μέσω live streaming.

Το συνέδριο μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει για το ανοιχτό λογισμικό και τις ανοιχτές τεχνολογίες ανεξάρτητα από τις τεχνικές γνώσεις του καθώς εκτός από τα αμιγώς τεχνικές ενότητες, υπήρχαν ενότητες που ήταν αφιερωμένες στις κοινότητες λογισμικού και στη λειτουργία τους, σε νομικά ζητήματα, στην ιστορία του ανοιχτού λογισμικού, στη χρήση του ανοιχτού λογισμικού στην εκπαίδευση και άλλα. Εκτός από τις παρουσιάσεις και τα εργαστήρια στο χώρο του Πανεπιστημίου υπήρχαν περίπτερα από κοινότητες ανοιχτού λογισμικού και υλισμικού αλλά και από πολλά έργα για τα οποία μπορεί κάποιος να λάβει πληροφορίες και να ενημερωθεί τόσο για τη χρήση τους αλλά και για το πως μπορεί να συνεισφέρει σε αυτά. Στο συνέδριο συμμετείχαν από την Ελλάδα στελέχη του δημόσιου τομέα αλλά και εκπρόσωποι φορέων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και φοιτητές και ερευνητές.


Φέτος, στο πλαίσιο της FODEM συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Open Source Observatory(OSOR) διοργανώνοντας ένα workshop γύρω από τη δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα. Στο workshop παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της εν εξελίξη μελέτης που διεξάγουν για τη δημιουργία των κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα.


Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, καθηγητής κ. Διομήδης Σπινέλλης, με παρουσίαση με τίτλο “Git-based decentralized issue management with GitHub/GitLab integration”, στην οποία παρουσίασε και το έργο που υλοποίησε ο φοιτητής Βύρων Δρόσος, στο πλαίσιο του Google Summer of Code (ένα από τα 13 έργα με τα οποία συμμετείχε ο Οργανισμός το 2019).

Το Libre Office γιορτάζοντας 10 χρόνια από τη δημιουργία του, παρουσίασε την εξέλιξη του μέχρι σήμερα και τι ετοιμάζεται για το μέλλον, αλλά και το Blender το οποίο ενηλικιώνεται (κλείνοντας 18 χρόνια) παρουσίασε την ιστορία του και τις προκλήσεις του μέλλοντος. 


Μία από τις βασικές ομιλίες ήταν του Jon ‘maddog’ Hall, έκανε μια ιστορική αναδρομή των τελευταίων 20 ετών και προσπάθησε να προβλέψει τα επόμενα 20 χρόνια στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού. Από τις τελευταίες ομιλίες του διημέρου ήταν και η ομιλία του Steven Goodwin ο οποίος έκανε επίσης μια αναδρομή των τελευταίων 20 συνεδρίων FOSDEM που έχουν διοργανωθεί.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com